Toni Alorda

Cabrera, ERC i Líbia

tonialorda | 23 Març, 2011 10:38

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Ahir, al Congrés de Diputats, ERC va votar a favor de la intervenció a Líbia, d'acord amb la resolució de NNUU, en línia amb el plantejament que fa el grup parlamentari europeu ALE-Verds.

Ahir, ERC proposava que no hi hagués maniobres militars a Cabrera. Llegesc a la notícia que, com a pacifistes, ni a Cabrera ni enlloc del món, no volen maniobres militars. I demanaven congruència... al PSM.

Vagi per endavant que estaré encantat que l’exèrcit, propietari de Cabrera, abandoni l’illa i, per tant, salud la iniciativa d’ERC, per això no entenc que es plantegi com un atac al PSM. Justament al PSM?

ERC reconeix que el PSM va ser un dels principals artífexs de la declaració de Cabrera parc nacional, però

però ara ens acusen de no haver prohibit les maniobres que s’hi fan des de sempre. El motiu? L’aprovació del pla especial que preveia el Prug (el pla que regula els usos permesos al Parc), és a dir, per regular l’activitat militar (la de sempre) d’acord amb les exigències del Parc.

No sé si, des d’un punt de vista ambiental, les maniobres de dues dotzenes de soldats (que és lo habitual) en àrees preestablertes, sense foc real i altres limitacions, comporti més impacte que els milers de visitants que té l’illa; no ho sé, per això ho sotmet al criteri dels entesos (per cert, la composició del Patronat de Cabrera és majoritària tècnica, no política... un detall). A Ternelles, la família March (i el PP) al·leguen que els ciutadans no hi puguin passar per motius mediambientals...

Cosa distinta, com al·lega ERC, és que volen eliminar els exèrcits... No som dels que cregui que el pacifisme comporti que no sigui legítim respondre a una agressió, ni crec que el pacifisme unilateral garanteixi la pau, pens que el Planeta hauria de tenir una força d’intervenció per protegir els ciutadans de les aberracions bèl·liques, com som conscient dels excessos militars i de la hipocresia de la real politik; però és un tema prou extens i dens.

A Cabrera, insistesc, aplaudiré que desapareguin les maniobres, i no descart que el pla especial pugui ser més restrictiu, s’ha d’estudiar; ara, confi que, més que defensar Cabrera, no interessi atacar el PSM. O és que en els 8 anys de tripartit no hi ha hagut maniobres militars en espais protegits de Catalunya (i parl de maniobres de veres, milers d’efectius i foc real)? Pensau que molts dels espais de Defensa estan protegits (de fet, esser propietat de defensa els ha preservat de la urbanització...).

En tot cas, cal seguir insistint en recuperar l’ús civil d’espais militars. La situació de Cabrera em sembla més reeixida que la del Puig Major, el Cap des Pinar o La Base de La Fortalesa, a tots aquests indrets s’avança amb el Ministeri de Defensa en l’ús civil; si hi ha una recuperació íntegra (no només dir-ho), millor que millor.

No pot estranyar l’existència d’un grup extraparlamentari amb els plantejaments d’ERC a Mallorca, fa la seva contribució a la riquesa de la pluralitat, i qualsevol govern progressista ha de comptar amb les seves crítiques (i el seu estil de fer-les), és de pissarra. Tanmateix, és curiós que Bernat Joan, en un recent article en el qual es definia -sense que vengués gaire al cas- com a partidari convençut de l’OTAN, qualificava ERC-Mallorca de “fricum” (el neologisme té la seva gràcia) i considerava “ofensiu” (textual) que se’ls comparés amb ERC-Eivissa (l’ERC que va en coalició amb el PSOE), ell sabrà perquè.

A mi el que em pica, com sabeu, és que el nacionalisme progressista de Catalunya s’hagi entestat en finançar una línia jacobina, fins al punt d’atacar el catalanisme confederal que representa el PSM. ERC ha passat de tercera a cinquena força a Catalunya, però si un dia arribé a treure a Catalunya els resultats de Mallorca o València, tampoc reaccionaria?

Confi que, tard o d’hora, el catalanisme progressista dels Països Catalans torni a col·laborar (en el PSM apostam per una federació), no sé si haurem d’esperar altres actors, el jacobinisme sembla instal·lat en el Principat, tot assumint que renuncia a opcions verament populars (encara enfora de la penetració del bipartidisme espanyol) en favor de l’extraparlamentarisme.

Categoria: General. Comentaris: (6). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

 1. 1. fricum  |  23-03-2011 a les 15:49

  revatuadell, Toni, quina mescladdisa d'ous amb caragols! No pareixes tu, sa ràbia te cega.

  Mira: el PSM ho ha fet molt bé moltes de vegades, però aquest pic, l'ha cagada -com amb sa Via Connectora-. I punt.

  Això de mesclar sa votació de Líbia amb Cabrera i això amb sos resultats d'ERC a Catalunya és... surrealista?

  I lo de sa "línia jaconia" és la mar de graciós.

 2. 2. fricum  |  23-03-2011 a les 15:53

  I d'on t'ho treus, lo des tripartit i ses àrees protegides? En tens cap prova? I encara que fos així, seria responsabilitat política d'ICV, es col·legues des vostros socis, que gestionaven Medi Ambient, vaja.

  A més, repetint, encara que fos així, i què? O ets tu es jacobí, que lo que se fa a Catalunya s'ha de fer aquí? Cagondena, Toni, que pixes fora de test.

  I amb tot plegat, què hi té a veure en Bernat Joan i l'OTAN???

  Quin escrit més mal fet. T'ho dic de veres, no pareixes tu.

 3. 3. marrai  |  23-03-2011 a les 17:21

  Bé, alguna relació té no voler exèrcits i estar a favor d'una intervenció militar, no? Vaja, jo li veig. El mateix dia. I no vull frivolitzar amb un tema tan delicat com la situació a Líbia.
  Que quan t'acusen d'incongruent, diguis dues coses que han passat tan fresques com el Congrés, el Parlament Europeu i l'article de Bernat Joan, no em sembla tan fora de lloc.
  Naturalment, el PSM no sempre l'encerta i estaré content si s'aconsegueix alguna cosa més, fins i tot potser que el pla especial hauria de ser més exigent, però en tot cas parlam de temes ecològics, és absurd voler transmetre que l'autoritat ambiental és omnipotent respecte dels propietaris o aprofitable per objectius antimilitaristes, tot en un espai que està obert al públic.
  En tot cas, agraït per al reconeixement a d'altres articles i a la tasca general del PSM, un no sempre està al mateix grau d'inspiració.
  I gràcies per visitar el blog.

 4. 4. marrai  |  23-03-2011 a les 17:26

  Ah, lo del jacobinisme, no pretén esser graciós. A un li agradarà més o menys, però la castellanització (l'assimilació de la doctrina francesa de l'Estat-nació) de la concepció nacional que viu el Principat, em sembla un dels temes més rellevants del catalanisme recent. Amb els resultats coneguts arreu dels Països Catalans els darrers vint anys.

 5. 5. Joan Ramon  |  23-03-2011 a les 23:10

  Bon apunt el de Ternelles.

  Salutacions

 6. 6. Mallorquinista  |  24-03-2011 a les 00:06

  Estic d'acord amb en Bernat Joan: aquesta gent són uns frikis. No perdeu el temps darrere ells. Hi ha molta feina per fer si voleu evitar que Bauzá sigui president i Delgado conseller d'Educació.

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.