Toni Alorda

Coalicions a Catalunya?

tonialorda | 09 Agost, 2010 16:10

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El moment polític que viu Catalunya és d'alt voltatge, però li costa trobar l'expressió electoral, i això que les eleccions seran, inevitablement, un test de la reacció política ciutadana respecte de l'escenari post sentència constitucional.

Reagrupament ha fet una oferta de coaligar totes les formacions que propugnen la independència de Catalunya. Els laportians de Solidaritat Catalana havien fet el mateix fa poques setmanes. En el si de les plataformes se'n fan debats propiciatoris, a partir de l'anàlisi que el descrèdit d'ERC els inhabilita per recollir l'efervescència que bull al Principat.

ERC no ho veu igual. Potser troba que cal un partit estructurat, on tothom hi cap, però unit, en comptes de la suma heterogènia amb repartiment de quotes a les llistes, potser, no ho sé, es demanen perquè han de concertar quotes per a escindits si foren ells els que, pel motiu que fos, volgueren fer un partit propi...

Al meu parer, la millor manera de canalitzar la participació dels ciutadans en la política és a través dels partits, i m'hi han rerfermat les experiències tingudes per aquí amb vocació d'ampliar l'abast del partit i que han quedat sempre en coalicions clàssiques. Ara, en un moment tan intens, potencialment transcendent, com el que viu la política catalana, és inevitable avaluar les potencialitats d'una opció capaç d'il·lusionar l'electorat amb sumes cap a un projecte clar, decisiu, sempre que sigui possible segregar la suficient confiança de què s'actuarà amb fermesa i lleialtat al conjunt.

En tot cas, a tots ens interessa, i molt, com es resol aquest envit. 

Sembla que, a Catalunya, Puigcercós no vol coalicions (tret de la que fan al Senat amb PSOE i IxC). El que sí han anunciat són candidats "cuneros", candidats que no són de la circumscripció electoral. Una pràctica àmpliament criticada quan la practicava UCD per colocar els seus barons. Aleshores dèiem que, malgrat un partit parteixi de la premissa que "tots som espanyols", no justifica que presenti un candidat de Càceres (que viu i fa vida a Cáceres) a la circumscripció de Mallorca, o de Barcelona. ERC no ho veu així; potser troba que el Parlament de Catalunya és, per extensió, el Parlament de tota la catalafonia, prescindint del petit detall que els mallorquins no el votam, o bé també presentaran candidats al País Valencià, o aquí, ciutadans que ni en són ni hi viuen. En tot cas, no hi ha dubte que és expressiu d'una manera de veure el país i l'exercici de la representació democràtica.

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderaciˇ per evitar, exclusivament, spam.