Toni Alorda

I, ara, L'Ullal

tonialorda | 24 Juliol, 2010 10:08

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

No ens hem recuperat de la fórmula per seguir urbanitzant el litoral eivissenc, que ens retorna la urbanització zombi de l'Ullal.

Poc a poc, es fan passes per transmetre que encara tenim oportunitats en el litoral per torejar la crisi (el desenvolupisme urbanístic com a panacea). I, com sempre, quan hi ha una operació concreta, n'hi ha que obliden l'amplíssim consens teòric (en la doble acepció) sobre l'excés d'oferta residencial a l'illa.

Ara, UM i PSOE s'alien per intentar recuperar la urbanització de l'Ullal i així ho demanen al Consell. 

L’Ullal és un urbanitzable antic del municipi de Pollença que afecta una zona humida i que va fou suspès en la llista del Consell del 98 (una mesura que no ha estat valorada en tot el que val) i desclassificat, per les DOT i el Consell, el 1999. De llavor ençà, els promotors (i el PP i UM i el PSOE) malavegen perquè els sòls recuperin la condició d’urbanitzables, malgrat sigui aportant compensacions superiors a les inicialment previstes.

Les negociacions amb UM fructificaren en el PTM en el qual L’Ullal recuperava la condició d’urbanitzable a canvi d’assumir l’edificabilitat de Cala Carbó, que esdevenia zona verda. La idea de traspassar edificabilitat era assumible, però no a una zona humida, i ens hi oposàrem.

La llei Vicens 04/08 declara Cala Carbó ANEI, una decisió valenta i compromesa que deixava sense sentit l’ART del PTM. Tanmateix, ha costat eliminar-la. L'ajuntament la mantenia en el seu PGOU, però la Conselleria de Medi Ambient (Font) s'oposà a la seva previsió sense haver delimitat la zona humida i així ho va recollir la Comissió Insular d'Urbanisme de Mallorca.

Així les coses, en el “pacte de la llampuga”, UM i PSOE pactaren “salvar” la urbanització de l’Ullal, lligant-la a esbucar l’hotel Don Pedro o “algo”. Finalment, gràcies a la posició del PSM i el Bloc, i a la del PP, que desbarata els acords UM-PSOE, s’aprova inicialment la desaparició de totes les ART (2010).

En el període d’informació pública del PTM, l’ajuntament proposa recuperar aquella ART, però, per fer quina reconversió? Cala Carbó, no, ja no cal. Don Pedro? No, se'n deven haver temut que no és senzill tomar un hotel en primera fila i a ple rendiment? Idò? Fer un passeig a vorera de mar! Hem de fer més xalets i pisos al litoral, perquè els promotors paguin un passeig...

Tornem-hi torna-hi. No en sortim. L'Ullal s'ha de preservar, d'entrada, naturalment, la zona humida estricta, que està en tràmits d'incorporació en el Pla Hidrològic per part de la conselleria de Medi Ambient; i, en general, com a conseqüència d'una deicsió de sortir dels viaranys de la balearització i redreçar el model.

Categoria: General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

  1. 1. Neus  |  28-07-2010 a les 10:26

    Haurem de parlar d'all˛ del tema empadronament, perquŔ entre lo dolent i lo pitjor, no em val escollir a mi

Publica el teu comentari. Faig servir la moderaciˇ per evitar, exclusivament, spam.