Toni Alorda

Que ve el Sr. Llop! (el retorn de PP-UM), resposta a Catalina, i al gob

tonialorda | 23 Juliol, 2010 09:07

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

"Hem hagut de venir nosaltres a resoldre els problemes”, ens enflocaren PP i UM, de bracet, mentre aprovaven dar via lliure a urbanitzacions a vorera de mar a Eivissa o un camp de golf sobre un espai natural protegit... I un seguit inconnex de mesures urbanístiques en una llei frankenstenoide que escenifica la nova majoria en el Parlament.

A  Llauger li vengué al cap el mític solventador de problemes de Pulp Fiction, Mr. Wolfe (que, en el doblatge, per mantenir el joc de paraules, traduïren per Sr. Lobo). Se’n recorden de la impactant autopresentació de Harvey Keitel: “I’m Mr. Wolfe. I solve problems.”?

Però, si aquesta era la solució, quin havíeu dit que era el problema? Per a PP i UM, és que a Eivissa (és una norma només per a Eivissa) queden solars  inedificables en enclavaments del litoral, sòls rústics entre sòls urbans. Hores d’ara ni sabem de quins espais parlam, d’entrada, pretenen afectar terrenys de Platja den Bossa i cala Tarida que avui són rústics per declaració judicial en sentències guanyades pel Gen-Gob en aplicació de la llei de directrius que va desclassificar els terrenys a menys de 500 metres de la mar que no tenien projecte d’urbanització aprovat. El “problema” és que a les Illes Balears s’ha construït sense urbanitzar i pots trobar zones prou edificades (fins i tot amb llicències municipals), sense una mínima planificació aprovada, no ja projecte d’urbanització, ni tan sols pla parcial, i, per descomptat, sense urbanització efectiva. Per poder colmatar aquelles urbanitzacions irregulars, el PP havia fet dues lleis (la 8/03 i la 10/03) però no serviren davant el jutge... Però la solucionadora esmena del PP, sense informació pública, sense avaluació d’impacte ambiental..., també afecta Ses Variades i d’altres indrets.

El PSOE havia presentat una esmena pel seu compte (rompent la disciplina de la coalició amb el Bloc-PSM-Verds) que, essent més raonable, també entrava a declarar sòls urbans per llei a fi de sortejar la sentència. Al final, conscients de què nosaltres ens hi oposaríem en el Ple (com havíem fet en comissió), varen optar per retirar la ditxosa esmena. Aquesta polèmica interna, amb una negociació paral·lela amb ExC (molt dividida davant la qüestió), ha dificultat la comunicació nítida de la nostra posició, tot i que els mitjans d’Eivissa, a diferència dels de Mallorca, n’han anat plens. Com serà difícil recórrer a la impugnació davant el Tribunal Constitucional (el prestigiat TC, tot sigui dit...). Per paga, la celeritat en la tramitació parlamentària, pactada per PP i PSOE (per aquesta llei i per la de Son Bosc -!?-) ha estat patètica i digna de millor causa. 

A Son Bosc, “el problema” és que el Govern en preserva els valors ambientals, atenent la demanda d’informes tècnics i autoritats científiques, i havia gosat suspendre una llicència per un golf. La solució de PP i UM és una llei que pretén prohibir protegir un espai natural protegit: insòlit. Potser el precedent mundial més semblant és la reducció de parcs naturals de... Jaume Matas. Faran el mateix per la llicència de Ses Covetes? Bé, no dem idees i confiem que no se’n surtin.

Certament, aquesta deriva esbojarrada posa en qüestió l’oportunitat de la via legislativa per agilitzar equipaments. Això no obstant, hem de convenir que té poc sentit mesclar en un totum revolutum un hospital o uns jutjats amb l’urbanisme a la carta per iniciatives privades. Tanmateix, l’ús pervers del precedent recomana altres plantejaments. Personalment, confés que no he estat partidari dels decrets llei i sempre he proposat recórrer a l’article 180 de la llei del sòl per tirar envant equipaments (el govern té maneres d’imposar una presó al municipi que no la inclou en el seu planejament...), però cedírem en les negociacions a favor d’aquesta fórmula. Ni tenim majoria absoluta, ni, com és natural, el meu parer no és unànime en la coalició, com respect el parer dels nostres companys d’ExC que, tot i que dividits, han insistint en aquesta via per tramitar més ràpidament determinats equipaments públics com l’hospital de Can Misses, Sa Coma o els jutjats de Vila.

En tot cas, l’èxit de PP i UM no ens ha de fer perdre de vista el balanç global de la legislatura, amb avanços territorials notables, des de la llei 4/08 amb multitud de desclassificacions de terrenys urbanitzables (la majoria del llistat de topònims amenaçats pels quals ens mobilitzàrem l’anterior legislatura) o el Pla Territorial de Mallorca que elimina les pèrfides ART. No ens torbarem a tocar-ne conseqüències d’unes decisions valentes. Tampoc menystinguem que la presència en el govern ens permet seguir malavejant per la protecció de Son Bosc o modular, amb el pla territorial d’Eivissa, les conseqüències de la llei aprovada dimarts. Per això, replicava a na Catalina (en el post anterior i em disculp si massa abruptament) que no s’entén que es col·loqui en el mateix sac a PP i UM, o el PSOE, amb les aportacions ecologistes del PSM. Avui veig que el GOB (amb l'equanimitat que li é habitual) afirma que tots els partits han sucumbit a l'urbanisme a la carta (Govern i oposició diu en el titular -el missatge principal-, tots per un igual). Els qui volen resoldre la crisi construint vorera de mar i espais protegits, tenen les idees molt clares i suports poderosos; els que en som contraris, trob que hauríem de ser capaços de més sintonia i suport recíproc (crític, sí, lògic, però efectiu). Al meu parer, no discriminar fomenta d'una manera absurda el desencant més funest.  

De fet, enmig del drama de mesures tan radicalment contràries als signes del temps, cal agrair que els llops es llevin la pell de mè (bé, els homes-llop, que el germà llop no en té culpa de res). Tot i que, a les Illes Balears, fa estona que tothom (tothom qui vol) pot sabre qui és qui en ecologia... i en licantropia.

Categoria: General. Comentaris: (4). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

 1. 1. i més  |  23-07-2010 a les 11:04

  La corrupció en els Governs balears.
  Condemnts i imputats del PP.
  - Jaume Massot, ex director general de Ordenació del Territori del Govern de Matas (2003-2006). Dues condemnes per corrupció urbanística (vuit anys y mig) por el caso Andratx. TANCAT.
  - José Juan Cardona, diputat balear, ex conseller de Indústria, ex presnt del PP
  - Antonio Serra, diputat balear, ex director general del Govern de Matas y del Consell de Mallorca i de Eivissa, imputat por malbaratament i delicte electoral en el caso Scala.. Imputat en el caso Palma Arena por prevaricació i malbaratament.
  - Jaume Font, diputat balear i portaveu del Consell de Mallorca, ex conseller de Medi Ambient, imputat por tràfic de influències.
  - Jaume Matas, ex presidente de Baleares (PP) en 1996-1999 y 2003-2007; ex ministre de Medi Ambient (2000-2003). Imputat per el Palma Arena.
  - Juan Martorell, cap de Prensa del PP balear, ex director general de Comunicació del Govern de Matas. Imputat amb càrrecs per el caso Palma Arena.
  - Dulce Linares. Ex directora general de Gabinete de Matas. Imputada por el Palma Arena.
  - Jane King, ex secretaria general tècnica de Presidència. Imputada por el Palma Arena.
  - Pepote Ballester, ex director general de Deportes. Imputat por el caso Palma Arena.
  - Raimundo Alabern, ex director gerent del Institut de Turisme. Imputat per el Palma Arena.
  - Bartolomé Reus, antic conseller del Govern balear. Imputat per el Palma Arena.
  - Antònia Ordinas, ex gerent del Consorci, tancat durant dos meses per el cas Scala. Expulsada del PP.
  - Kurt J. Viaene, ex director general de Promoció Industrial, imputat i tancat por el caso Scala. Expulsat del PP.
  - José Manuel Alcaraz, elegit president del PP de Formentera desprès ser imputat por el caso Scala. Ex cap de Gabinet del conseller Cardona.
  - Jaume Gil Cuenca, ex director general del Govern. Imputat por el caso Scala.
  - Francisco Gálvez, ex director general de la Joventut. Imputat por malversació en el caso turisme jove.
  - Juanfran Gosálvez, ex administrador de Turisme Jove.
  - Joan Martorel, Ex Director General de comunicació. Imputat pel cas Palma Arena.

 2. 2. i més  |  23-07-2010 a les 11:05

  - Antonio Alemany Dezcallar, persona que escrivia els discursos de Jaume Matas, imputat amb càrrecs per una peça separada del Palma Arena.
  - Maria Umbert, que fou cap del gabinet de Matas i directora general d’IB3. Imputada amb càrrecs per una peça separada del Palma Arena.
  - Jorge Sainz de Baranda. Ex director general de tributs del govern Matas (2003 – 2007) imputat cas bonsái.
  - Joan Pol. Ex director general d’emergències. Imputat Cas Bonsái.
  - Jaume Vidal Ladaria, es director gerent de l’empresa pública Caib Patrimoni i ex president de Nuevas Generaciones del PP.
  CONDEMNATS i IMPUTATS DE UM AMB EL PP
  - Miquel Nadal, Regidor de Palma, ex conseller de Turisme, ex líder de UM. Detingut pel cas Voltor de suposat desviament de fondos. Imputat per els casos Can Domenge y Maquillatge.
  - Miquel Àngel Grimalt, ex conseller de Medi Ambient. Imputat per el cas Maquillatge.
  - Toni Pascual, Cas Peatge.
  - Conzalo Aguiar , Cas peatge.
  - Bartomeu Vivens, dona’t de baixa temporalment del partit.
  - Miquel Àngel Flaquer, ex conseller insular y ex president de UM. Imputat per els casos Maquillatge i Can Domenge.
  - Maximilia morales (Son Oms)
  DETINGUTS, INVESTIGATS O IMPUTATS DE UM AMB EL PSOE (Cas Voltor)
  - Miquel Nadal, ex líder de UM, ex conseller de Turisme i Regidor de Palma.
  - Antoni Oliver, ex director de Qualitat Ambiental i ex gerent del Institut de Turisme.
  - Francesc Buils, ex-conseller de turisme.
  - Joan Sastre, ex director general de Turisme i regidor de Porreres.
  - Antoni Rebassa, ex gerent de àrea de Inestur i regidor de Alaró.
  - Álvaro Llompart, contable de UM y ex administrador del Inestur.

 3. 3. de moment n'hi ha més, pèrò aturarem aquí  |  23-07-2010 a les 11:06

  - María Antonia Munar, presidenta del Parlament balear, ex líder de UM, imputada en el caso Maquillatge i el cas Can Domenge.
  IMPUTATS DEL PSOE AMB EL PSOE:

  - Xico tarrés, cas Eivissa centre.
  - Miquel Mestre, caso Eivissa centre.

 4. 4. Joan  |  23-07-2010 a les 11:07

  Molt encertat l'article al meu aprer Toni.

  Al PSM li falta la força que tingué, però segueix siguent més necessari que mai, Mallorca no és pot permetre perdre aquest partit.

  Salut i ànims.

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.