Toni Alorda

Pressumptes innocents

tonialorda | 14 Juliol, 2010 18:49

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

He anat a vàries tertúlies radiofòniques en les quals, en tractar-se el tema corrupció, boten els representants de PP i UM amb un al·legat sobre el dret a la pressumpció d'innocència. Curiosament, el PP es va personant en diverses causes com a acusació particular, i hem d'entendre que, si acusa, és que creu que hi ha delictes i culpables... O només és una estratagema d'imatge i processal per estar informat de primerà mà...

Sigui com sigui, vaig publicar dilluns un article sobre els pressumptes i el vos puj:

Abusar de la innocència

Si ara i aquí, algú, el Senyor no ho vulgui,  perpetra una massacre salvatge,no és un assassí. No encara. En què sigui davant milers de testimonis, com si ho confessa, no seria un assassí. Encara no. Tècnicament parlant. La culpabilitat jurídica no és una conseqüència mecànica de cometre un acte criminal: no s’és culpable fins que ho declara un tribunal en un judici condret.

La presumpció d’innocència ennobleix el nostre sistema penal. És preferible la injustícia de culpables en llibertat que la de tancar un innocent. Abraham fins i tot qüestiona la justícia divina per plantejar-Se destruir Sodoma si hi viuen cinquanta justos. Ni en què fos un.

Però, precisament per respecte a tan venerable institució, resulta una befa l’ús (l’abús) que en fan els líders del PP (i UM): es queixen que als  “polítics”, als seus, per ser precisos,  se’ls conculca el principi d’innocència perquè hi ha poques sentències (que n’hi ha), menyspreant el devessall de dades i indicis, les declaracions de testimonis, els pots de cola cao... Ells ens parlen de parts i quarts, de conjures policials i judicials... I el que és més perillós,  qüestionen que se n’informi. Però si parlam de control al poder, de doblers públics! Els ciutadans sí que en són innocents (més o menys).

 

No és casual que la constitucionalització de la presumpció d’innocència sigui coetània de la llibertat de premsa i amb defensors intercanviables en els debats de les revolucions del XVIII. “El preu del poder és l’eterna vigilància”, diu Jefferson, víctima dels atacs del poder contra els diaris republicans. Per què no tendrem per aquí aquesta dreta?

La investigació de l’allau de casos de corrupció permet algunes lectures positives, una, el missatge de la fi de la impunitat; una altra, la informació puntual i valenta dels mitjans de comunicació. Si les amenaces, els interessos o els complexes canviessin aquesta reacció, si la dreta se’n surt promovent represàlies (pensem en TV Mallorca),  el perjudici pel sistema seria immensament superior al que puguin comportar els mals col·laterals d’algun excés (que n’hi ha). Qui calla sembla que hi consent. El silenci, l’espera sense reacció, ens embrutiria com a societat. Entre un país amb govern sense diaris i un país amb diaris sense govern, cal  triar el segon (novament Jefferson).

El poble m’ha absolt, deia Gabriel Cañellas el 95, en obtenir majoria absoluta enmig del cas Túnel de Sóller. Repetir-ho el 2011 no seria innocent, ni innocu.

Categoria: General. Comentaris: (8). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

 1. 1. toni  |  20-07-2010 a les 12:44

  Bones toni!

  una pregunta: cap responsable o el mateix partit pot donar una explicació sobre la negativa d'arribar a algun acord amb entesa a les autonòmiques 2012?

  una salutació cordial!

 2. 2. marrai  |  20-07-2010 a les 13:05

  El PSM-EN lamenta la negativa d’Entesa a unir-se amb el PSM-EN en un sol partit
  Els nacionalistes aposten per pactes municipals i no renuncien a la confluència orgànica futura del mallorquinisme progressista en una organització unitària
  El PSM-EN de Mallorca lamenta la negativa d’Entesa per Mallorca a unir-se amb el PSM-Entesa Nacionalista en una organització unitària del nacionalisme progressista.
  Cal recordar que en l’Assemblea de militants celebrada a Porreres el passat 20 de febrer, el PSM-EN va definir l’estratègia d’aliances de cara a les eleccions municipals, al Parlament i al Consell previstes per al 2011. Els militants nacionalistes decidiren treballar per la confluència del nacionalisme progressista en una única organització: el PSM-Entesa Nacionalista; i al mateix temps apostaren per cooperar políticament amb les formacions de l’ecologisme polític i l’ecosocialisme sobirans per conformar una coalició electoral unitària d’esquerres, nacionalista i ecologista.
  Entesa per Mallorca finalment ha rebutjat l’oferiment del PSM-EN per participar en un sol partit i el PSM-EN ha considerat insatisfactòria la proposta d’Entesa, que consistia en federar-se en base a quotes de partit (tot mantenint la personalitat pròpia de les organitzacions integrants). El PSM-EN lamenta aquesta decisió, però deixa la porta oberta a arribar a acords de caràcter electoral en aquells municipis de Mallorca en què conviuen el PSM-EN i Entesa per Mallorca. Així mateix, el PSM-EN confia en la confluència orgànica futura del mallorquinisme progressista en una organització unitària, que s’haurà de regir per principis radicalment democràtics (una persona, un vot) i no per pactes de cúpules de diferents partits.

 3. 3. catalina  |  20-07-2010 a les 16:17

  Avui tambe vos heu "concil·liat" les esmenes parlamentàries a la Llei 7 2010 per desprotegir més territori, Toni?

 4. 4. marrai  |  20-07-2010 a les 19:26

  No sé si t'entenc. Avui ha estat un dia ben negatiu per a la protecció. PP i UM han aprovat desclassificar una sèrie d'urbanitzacions a primera línia d'Eivissa i s'ha aprovat Son Bosc. Precisament tots aquests dies hem mantingut un contenciós amb el PSOE (vid en un altre post) sobre una esmena que presentaren pel seu vent i que avui els hi hem dit que seguiríem votant en contra (com hem fet en ponència i en comissió). Al final, l'han retirat.
  Si et refereixes als usos de Sa Coma o als jutjats de Manacor i Eivissa,he d'admetre que no m'agrada com s'estan afrontant urbanísticament aquests projectes, però no ho posaria com a exemple de desprotecció territorial (d'entrada són edificis existents o finques urbanes). Si precises el retret(entenc que és un retret) miraré de dar-te'n clarícies. Però, en sèrio creus que el PSM es dedica a desprotegir territori? Tens realment present la nostra actuació en matèria territorial i contra qui les mos havem?

 5. 5. catalina  |  21-07-2010 a les 10:29

  Idò sí que podries informar. Perquè entre l'abús de la competència del govern per tramitar decrets llei i les esmenes incorporades en les convalidacions els pobrets ciutadans estam desinformats i desafectats de la política.
  Què fa el Parlament? No ha “concil·liat” el Pacte de progrés la desregulacio urbanística mes gran de la historia? Carta blanca els tecnocrates del PSOE a la Platja de Palma, legalització d’urbanitzacions a la costa protegida d’Eivissa, retalls d’espais naturals, autorizacio de xalets sense clavegueram, desregulacio dels usos turistics al sòl rústic, etc. I tot sense procediments democràtics d’informacio i participació publica. Els partits polítics s’allunyen perillossament de la ciutadania. PSOE, PSM, EU i EV contribueixen al deteriorament de la democràcia, com ja ho van fer PP i UM a la passada llegislatura.

 6. 6. marrai  |  21-07-2010 a les 19:31

  Comprenc la crítica als decrets-llei i a algunes mesures urbanístiques d'aquesta legislatura però, francament, posar en el mateix sac el que han fet PP i UM o fins i tot el PSOE amb el que han defensat el PSM (com EU i EV) em sembla absolutament injustificat i, per tant, injust.
  El llistat que fas de decisions que ha pres "el Parlament" sense discriminar els responsables de cada acord no té gaire sentit. El PSM no retalla espais naturals, ni reclassifica urbanitzacions a vorera de mar, ni promou desregulacions sense informació pública, ni emet xecs en blanc a tecnòcrates de ningú... És cert que hem acceptat calificacions de sòl per equipaments públics a petició sobretot d'Eivissa, no n'estic satisfet, de fet compartesc la crítica general als decrets llei, però d'aquí a atribuir-nos determinats desbarats hi ha molta distància (ben al contari, lluitam des del Govern per evitar conseqüències com el camp de golf de Son Bosc en base a una declaració de ZEPA). Compara per favor els espais protegits a iniciativa del PSM (batalles guanyades, però, també, batalles perdudes) i compara-la amb qui vulguis. No ens mereixem estar en un llistat a continuació de PSOE, PP i UM. Estaria bé que els que defensam posicions ecologistes a Mallorca fóssim capaços de trobar maneres de reforçament mutu, des de la crítica, sí, però també des del reconeixement i des de l'equainimitat; de contraris, no importa passeu gens de pena, n'hi ha ben abastament, i ben poderosos.
  De totes maneres, el que va succeir dimarts al parlament trob que mereix un post específic (com la demanda que em feia en toni sobre la negociació amb Entesa) i m'hi compromet.

 7. 7. toni  |  22-07-2010 a les 12:09

  Benvolgut Toni,

  No ho entenc. Quina és l'estratègia de cara a les properes eleccions? Anar a cercar als votants incondicionals per veure quin és el punt de partida? Llegesc i llegesc el comunicat i, o bé soc curt, o bé (com ha escrit encertadament per primera vegada en payeras) anam cap a un suicïdi.
  1- La proposta feta (encara que no ho reconeixeras públicament, com és obvi) és per obtenir un no per resposta. És a dir: mitjançant l'assemblearisme neixerà un nou partit que serà psm. Mitjançant l'assemblearisme no pot neixer res sense una feina prèvia i conjunta, perquè aquest s'aplica per fer funcionar un partit, no per posar-lo en marxa. sense una feina prèvia és molt perillós. Ho tractau com si es tractés d'un grup de ciutadans que volen fer una associació (quin nom li posam? i els estatuts?....) que ja sou partits existents que, amb similars fins, diferències formals enormes.
  2- Vos tenc per un partit amb seny (fins ara) i sé que mai crearieu un partit amb esquerra (p exemple) i amb el lema: un militant, un vot. Esquerra té censats prop de 300 militants, i quants regidors té? amb quina estructura compta?.
  3- Tots sabem que la força dels partits petits neixen del municipalisme i que cada municipi és un mon, no obstant treure un regidor és sinònim d'una feina ben feta, encara que a voltes l'esforç no és ben compensat tot i fer-se una bona oposició/govern. Crec que tothom veu que mesurar l'esforç de cada persona mitjançant les fites aconseguides és el millor indicador de la vàlua. I en cas de no treure un regidor sí es veu per la presència del partit que en alguns casos pot tenir més merit i tot que majories absolutes (calvià en seria un exemple).
  4- Sóc votant i membre actiu de la societat civil i com a tal no puc deixar de relexionar sobre un retret (del qual segur que n'estaràs d'acord) tant a la classe política com a l'electorat: aquest és el fet de que votam un cop cada quatre anys i després ens oblidam (en general). Amb la fundació d'un nou partit passaria igual. Convocariem militants d'esquerra, entesa, psm, iniciativa i verds: entre els quals i per les circumstàncies que siguin n'hi ha que són passius, però de tant en tant: un congrés, una fundació...etc, són citats per votar un devenir polític, amb quin criteri? Únicament tenir un carnet. Així com no vull suprimir el dret de vot de l'electorat, tampoc ho vull fer de la militància, ara bé crec que en el cas de la fundació d'un nou partit s'han de tenir en compte altres elements per no caure en un injust. Sempre he pensat que una ERC ben coordinada pot ser molt útil estratègicament, però com que sempre ha anat a la puta (perdó), ni estratègia ni res: brega de negres, d'indígenes. Refeim un nou partit? Amb assemblearisme? Molt bé: Idò que contin per igual 300 militants d'esquerra (que durant 20 anys no sé on són) i que aposten per una línia necessaria però diferent de la d'un projecte de mallorquinisme polític més moderat i igualment necessari. Que contin. Encara que desvirtuin la línia d'un partit que ha assolit més de 100 regidors (bona part dels quals ara són a entesa!... altra tema que també dona per molt). Això no ho vols ni tu, ni la majoria del partit.... Per què es demana doncs? Perquè demanariem una cosa que ens podria perjudicar? Perquè demanarem una condició que sabem que ni farts de vi l'acceptarien: l'autodissolució.

  No voleu acordar res amb ells. Tampoc quedar com qui no vol la cosa.

  QUIN PREU ESTEIM DISPOSATS A PAGAR PER AIXÒ? QUE EN PODEM TREURE?
  Com he dit al principi anau cap a l'electorat de pedre picada, imaginant que aquest serà suficient i assumint que perdreu vots. És obvi que amb competidors directes d'esquerra i entesa vos restaran vots... i després de les enquestes del CIS el psm resulta que és el segon partit més rebutjat només superat per UM. Que per cert vaig sentir les teves declaracions i com pots sortir del pas dient que encara queda molta gent que es pot convencer? Saps que implica tenir més de la meitat de la població dient NO al psm? Saps com de gran és aquest rum rum en els bars, cafès, tertúlies? Creus que no diran res a l'electorat que encara no ha dit ni si ni no al psm? Hagués estat més oportu quelcom més humil com reconeixer que alguna cosa falla i que treballarieu en aqueixa linia per fer veure que l'odi no està fonamentat: no teniu ni un imputat, crec cegament en la vostra incorruptibilitat, heu fet bandera d'aquest aspecte amb una campanya: i sou el segon partit més odiat després d'um (el sinónim de corrupció).
  Amb tot això, doncs, només entenc que teniu assumit un objectiu: frenar el possible la davallada de vots, sempre confiats en superar el 5%.
  I esquerra i entesa? Potser aquest cop damunt la taula sigui per conseguir a darrer moment una coalició més profitosa... però com fa quatre anys: a última hora. És possible. Però si els deixau anar a soles, el psm retornariem als resultats dels 80 però de la bufetada que es pegaran fugiran del mapa. Bé, esquerra no, són tossuts, sempre se la peguen i allà són amb els seus 2000 vots (que als municipis es contaven per poques desenes, però que haguessin donat algun que altre regidor si s'haguessin sumat, ja que erc, a diferència de eu suma, poc però suma: no se'n va al psoe). I entesa? Sincerament: No entrarà. A més no tenen la carta menorquina, però no m'extranyaria que arribessin als 8000 vots. No per la marca entesa, no... per les bones relacions que tenen amb els partits independents... Ho negaràs. Ho entenc. Per dins sabràs que no és així. No ho entenc (m'encanten els jocs de paraules).

  És igual... el drama és que després del 2012 la baralla de negres estarà encetada. Els foros dels diaris (sobretot el dbalears) fan empegueir de com esquerrans, entesos i psmeros es tiren els trastos. L'autodi ja no només ens ve d'espanya, ja ens ve des de casa nostra. Trobareu consol en què els resultats d'entesa seran inferiors dels vostres, per tant vosaltres anau bé (o millor que ells). La culpa serà dels altres per no dissoldre's i venir amb nosaltres....etc.

  QUIN PANORAMA.

  PER FAVOR PROU.

  El més graciós de tot és que aquest desgraciat té raó.
  //dbalears.cat/actualitat/Opini%C3%B3/placidament-suicides.html

  aiaiaii! quin puta país toniet...

 8. 8. toni  |  22-07-2010 a les 13:31

  perdona, he vist ara lo de que dedicaries un post específic a l'afer d'entesa... m'he adelantat. Perdona per la llargària de la reflexió.

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.