Toni Alorda

Una decisió necessària

tonialorda | 05 Febrer, 2010 18:47

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La situació provocada en el govern amb la detenció de directors generals per investigacions que afecten l'actual legislatura, afegida al reguitzell de casos judicials, transmeten que no es tracta de la simple suma de casos individuals sinó d'una trama ordida en la cúpula d'UM, d'una manera d'operar del partit. Aquesta impressió, més enllà de com avancin les causes, feia impossible recuperar la credibilitat de les institucions, l'estabilitat, i l'autoritat, en l'acció de govern. Mentrestant, UM es resistia al compliment estricta del codi de responsabilitats polítiques signat.

Ara, la situació és complicada, no hi ha dubte. Un govern en minoria pot tenir dificultats, però el moment social i el terratrèmol polític-judicial que vivim (amb un degotís que continua), trob que obliguen a assumir aquesta responsabilitat.

Ja he discrepat en aquest blog amb els que pensen que la única manera digna d'actuar era abandonar els governs i, per tant, deixar el Consell de Mallorca i Cort en mans del PP i convocar eleccions avançades en el Parlament (insistesc que en els consells i ajuntaments no hi ha aquesta possibilitat). No se m'escapa que el PP té ara més escons que la suma de PSOE i BLOC-PSM-Verds, i tanmateix mantenc que és legítim intentar finalitzar la legislatura amb els equips de govern actuals, perquè seria una paradoxa que la conseqüència d'abandonar el govern com a reacció a la corrupció fos dar pas... al PP.

Naturalment, el PP pot presentar moció de censura i, si compta amb el suport d'UM (cal majoria absoluta), governar; però crec que aquest és el camí: l'han de presentar i guanyar, sinó hauran d'assumir que la responsabilitat de govern correspon al gabinet actual. El PP no pot arribar al govern (del consell de mallorca, per exemple) per la deserció dels partits progressistes.

En tot cas, la decisió està presa (en el sentit que he mantingut), amb el compromís ferm amb la governabilitat i en la recuperació de la confiança democràtica, el compromís en aplicar polítiques progressistes, nacionals i ecologistes. Serà difícil, però també una oportunitat.

Categoria: General. Comentaris: (3). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

 1. 1. Joan  |  05-02-2010 a les 22:47

  Curiós veuré els d'esquerra repúblicana demanar el mateix que el PP, i també una mica trist.

 2. 2. Salleres  |  08-02-2010 a les 15:22

  Curiós de veure UM despatxada en lloc de despatxadora (de PSeMes).

  Despatxar UM era l'equivalent aproximat a una deserció de l'esquerra, segons he llegit en aquest blog. Amb la decisió màgica d'Antich ara ha deixat de ser-ho.

 3. 3. marrai  |  08-02-2010 a les 21:20

  M'explic molt malament si havies entès que despatxar UM era desertar. Quan vaig dir desertar em referia a abandonar, deixar el govern i el camp de batalla. si ho fèiem tots, lliuràvem els governs al pp.
  El que sí he defensat ha estat mantenir el pacte amb UM si complia. Quan no complia en Son Baco, vàrem demanar que fossin destituïts, afortunadament es va salvar in extremis. Quan no han complit amb Nadal, hem demanat, amb moltes setmanes de marge, que havien de ser destituïts. L'operació Voltor, amb detencions per casos en aquesta legislatura,ha precipitat les coses. La Permanent del PSM ja havia acordat demanar la destitució d'UM abans que ho anunciés n'Antich.
  Naturalment s'hi pot discrepar, però no veig l'equivalència que tu dius.
  Personalment voldria que UM resolgués la situació judicial que té al davant, adoptés uns canvis necessaris i estigués en situació de recompondre enteses. Som conscient que és més probable una altra evolució de la situació, però crec sincerament que la processó d'alts càrrecs entrant per les portes dels jutjats era insostenible.

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.