Toni Alorda

pressupostos, crisi i cÓrrecs

tonialorda | 16 Setembre, 2009 19:55

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El debat suscitat per la necessitat de reduir el pressupost del Govern de les Illes Balears em sembla massa superficial. S’ha arribat a parlar de reduir centenars de milions d’euros el pressupost públic, fins a 500 milions d’euros sobre 3.500 (4.000 el consolidat), perquè la diferència entre ingressos i despeses és d'un miler de milions, i, en comptes d'estar discutint sobre els programes i serveis que provoca un terratrèmol d'aquesta magnitud, es parla de canvis en conselleries i alts càrrecs. Incomprensible. I més que el propi President contribueixi notablement a aquest enfocament. 

Per fer-se una idea, més d'un terç del pressupost se'n va darrera el personal, gairebé 400 milions darrere despeses financeres (les enormes despeses financeres per pagar obres faraòniques), després hi ha els manteniments imprescindibles i les transferències a consells i ajuntaments. Així que es bo de fer intuir les conseqüències de retalls del 15% en les conselleries... Idò el debat va per uns viaranys sorprenents, si un el segueix es queda amb la impressió que l’administració té tants de racons (i tanta gent inútil) que pot reduir un 15% la seva despesa i ningú se’n temerà. No hi estic d'acord.

A tot això, i abans de calibrar (i transmetre als ciutadans) què és el que s’haurà de retallar, ja es descarta que una part de la solució passi per augmentar ingressos. En canvi, es planteja un debat populista que transmet la tasca dels polítics com a inútil (sinó perversa) i la feina de l’administració com a prescindible. El tan esperat “estalvi” en càrrecs pot suposar a tot estirar alguns centenars de milers d’euros. Durant dies ha paregut que una reestructuració del Govern serviria per quadrar els números i salvar la crisi, ara són els alts càrrecs. Hi pot haver actuacions, que es facin les que calguin, però, ni és la solució ni compartesc el missatge associat de la "la política" com una activitat negativa, del "tots són iguals", com si no en tenguéssim abastament. Un missatge que no compartesc, la política sempre és necessària i més en temps de crisi.

Alerta. Cal una retallada, i, per tant, haurem d’extremar l’austeritat. Calen mesures estructurals en la funció pública (d’entrada complir les jornades) i l’eficiència administrativa, i les reestructuracions que calguin (alts càrrecs inclosos). És cert que el sector públic (fundacions, consorcis, empreses públiques...) han crescut en excés i s’ha de racionalitzar, però no oblidem que el seu personal “fa coses”, presta serveis als ciutadans, eliminar una empresa no és eliminar el seu pressupost i per envant. De fet, seria un element racionalitzador a mig i llarg termini, amb poca incidència immediata (tret que s'elimini tot el servei i hi hagi acomiadaments massius, cosa amb la qual discrepam); més diré, en un primer moment els canvis provoquen més tasca burocràtica (de reestructuració interna) que no n’estalvia.

Des del PSM i el Bloc hem duit a terme i seguirem presentant propostes de racionalització de la despesa, però també treballarem perquè els retalls no afectin serveis que trobam imprescindibles , el suport als ciutadans que ho necessiten i en crear feina, garantint el suport a l’activitat productiva en un moment tan difícil. 

Reparau que ara ja es parla -ho dic perquè surt publicat- que la retallada serà "només" d'un 4,5%, alguna cosa hi tenim a veure. Així i tot, retalls del 15% a determinades conselleries posa en perill serveis convenients i, per tant, no es pot descartar tan ràpidament cercar més ingressos, primer haurem d'avaluar què convé més: eliminar el servei o apujar segons quins impostos.

Potser durant uns dies ens entretendrem en una discussió sobre càrrecs i la crítica d’un govern fragmentat (la veritat és que no es veu prou treball en una cultura de govern de coalició), però estic segur que en anunciar-se els retalls de veres, el debat, de cop, esdevindrà real.

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderaciˇ per evitar, exclusivament, spam.