Toni Alorda

ERC veta el PSM a la coalició europea (resposta a Dani)

tonialorda | 24 Abril, 2009 17:01

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Hi ha misèries de la política que fa percebre a la gent que és una ocupació per a miserables. Els que creim en la política, en reivindicam no només la necessitat sinó la noblesa, però confés que hi ha ocasions que és difícil combatre la percepció popular i és molt bo de comprendre perquè i com s’ha congriat.

Però, centrem-nos, parlàvem d’europees: el PSM, un partit polític votat per un parell de milers de ciutadans de les Illes Balears, vol mobilitzar-se i demanar el vot per una coalició de partits a fi que un candidat d’ERC sigui elegit diputat al Parlament europeu (com que hi ha establerta una rotació, també ho seran un candidat del BNG, de Aralar i de Els Verds).

El PSM forma part amb tots aquests partits d’un partit europeu, ALE, que intenta ajuntar els esforços del nacionalisme progressista europeu, i comparteix grup parlamentari amb els verds. L’any passat, en el seu Congrés, el PSM va decidir apostar per aquesta candidatura i el mes de gener va remetre una carta a tots els socis per animar-los a concórrer junts.

Idò bé, ERC diu que no vol que el PSM s’integri en la coalició si no compleix un seguit de condicions... Però, si són del mateix partit europeu! Però si és perquè ERC tengui un diputat (i el PSM no en tendrà...)! És difícil no qualificar-ho com un fracàs del nacionalisme progressista, com un fracàs del nacionalisme polític. En el post anterior, Dani no ho veu així i resumeix els arguments d'ERC (comentari 9), en constestaré alguns (a més del que ja n'he dit més avall)...

Sembla que la principal condició, tot i que la veritat és que tot plegat ha estat molt confús, és que hi hagi un compromís clar d’una coalició autonòmica amb ERC i Entesa per al 2011. Ho torn dir: cap problema. El PSM té decidit apostar per la unitat de totes les propostes d’esquerra nacionalista, per tant, es va consensuar ràpidament un document, dic consensuar perquè ERC el va donar per bo en una reunió a Barcelona. Obstacle superat. De fet, com he explicat, en l’esborrany de pacte de la coalició que elabora ERC, el PSM hi és en el número 7 i sense emperons addicionals.

Però no, després d’haver dit que sí, ERC-Illes exigeix més concreció, pretenen el 50% de la llista i els càrrecs de les autonòmiques 2011. Aquí el PSM es sent enganyat: ja havien dit que sí al compromís obert, amb el qual, tot sigui dit, el PSM hi volia treballar de valent, si era real. En realitat, la percepció que teníem en el PSM era que ERC-Illes mai havia volgut enteses a fons amb el PSM, tret de quan li pot interessar per garantir presència i espai, no per bastir un veritable projecte comú, com a Navarra per dir un exemple. Com vaig dir, jo mateix he demanat compromisos clars a Vendrell (2007) i a Carod i Puigcercós (2008) no només per europees sinó per una trobada orgànica de les nostres organitzacions: sobre les europees tots tres digueren que sí, a lo segon, bones paraules i evasives. Vista la seqüència dels fets, cadascú en tregui les pròpies conclusions. En tot cas, és cert que el PSM ni es planteja sostreure a la seva militància la decisió sobirana sobre la proposta electoral de 2011 (ho faria ERC a Catalunya?).

Mentrestant, Entesa no insisteix tant en 2011. De fet, apunten que el seu horitzó és la reunió de tot el nacionalisme, no només el d’esquerres... En canvi, ells fan qüestió de tenir el cap de llista.

No hi entraré per resumir: ERC vol excloure el PSM i punt. Com diu “Dani”, ERC marca des dels seus vots (els seus vots al Principat) qui vol i qui no vol als Països Catalans. El 2004 no volia ningú, el 2008 vol Entesa a Mallorca i Els Verds a València. No vol ningú pus, i els vots que té a Catalunya li permeten dir qui representa o no el nacionalisme d’esquerres a les Illes Balears. És una bona mostra de les diferències entre nacionalisme jacobí i el nacionalisme que reivindica el PSM (o el BNV).

Tanmateix, han hagut de fer equilibris perquè el discurs oficial és el d’unir esforços: a Euskalherria hi ha dues llistes, a la coalició s'hi han sumat Els Verds (que a les Illes s'autoexclouen com a protesta per vetar el PSM), i, fins i tot, el discurs oficial és que volen el PSM... Els altres socis, companys insistesc en un partit europeu, ALE, no comparteixen l’exclusió. A ERC d’aquí els hi és igual, més diré, volen demostrar que de res serveix al PSM tenir amics. Deixeu-me pensar que a ERC l’ha incomodat una miqueta; en tot cas, és clar que ha estat la pressió dels altres socis (reconeixent la feina i el paper del PSM, un paper que Dani menysprea amb el to habitual dels anti-psm) la que ha perllongat la incertesa.

L’actitud d’ERC-Entesa fa entreveure (no importa ser molt viu) que totes les proclames de convergir han estat una cortina de fum per justificar la decisió presa d'antuvi: excloure el PSM. Alerta, no només excloure, també procurar aïllar-lo i, el que és encara més trist, volent demostrar que el nacionalisme illenc ha d’estar subordinat. Si hem de valorar la grandesa política per la grandesa dels objectius que es marquen, francament...

Què hi farem? De moment, seguir malavejant, i, en consumar-se el vet, seguir fent feina, com sempre: el nacionalisme progressista i ecologista en té molta. Fa molts d'anys que en feim i ningú havia dit que seria recollir roses. Fa molts d’anys que ens enterren (en Dani veig que ja ens vol dur una corona  -supòs que és la seva manera peculiar d’expressar amor al país-).

Per la nostra part, hem decidit no presentar-nos per no perjudicar de cap manera la coalició que volem, no volem dividir el vot del nacionalisme progressista (més amb una opció sense possibilitats de diputat). Sabem perfectament que els Dani ens acusaran de covards, no entendran que al PSM li costa molt decidir no presentar-se.

Em diu Dani que ERC ens hagués guanyat. Contra qui? Contra una coalició de PSM-BNG-Aralar-Verds? Ah, no, primer Catalunya ens veta, després, ens guanya. Enhorabona. Bé, és igual, si això et fa feliç, disfruta-ho: a nosaltres el que ens preocupa és que qui guanyarà serà l’abstenció (potser hi hem alguna modesta aportació amb aquest espectacle) i el bipartidisme PP-PSOE, el que s’ha posat d’acord a Euskadi. Però a Dani l’estimula un pique PSM i ERC. És bona aquesta. Encara no ho sabren aquest pic, el PSM darà suport a la coalició, veurem en quant es superen els 17.000 vots conjunts de 2004 gràcies al gran moment d’ERC que ens conta Dani.

Les eleccions europees són el que són, el que provoca tristesa és que tothom veu clar que no jugam amb intel·ligència les nostres escasses cartes. Tret, pel que veig, dels que han ordit aquesta genial jugada. Potser ells ho celebren i es troben brillants, ells (per mi només ells) en sabran els motius. L'enhorabona? També els contraris es freguen les mans, satisfets (tampoc massa perquè por, por, ja en fèiem poca).

La línia d'ERC comporta que la seva implantació a València i les Illes Balears ha de ser per suplantar (o aprofitar-se) del nacionalisme del país (al qual Dani dejecta), han descartat ser una línia pròpia col·laborant amb altres. Fins al punt de rebutjar que demanem vots per ells!

Vos confés que, honestament (ingènuament?), pens que tot el nacionalisme progressista ha de convergir i que ara teníem una nova oportunitat. De fet, la paradoxa és evident: se’ns diu que no caminam plegats a unes europees a fi d'anar més junts a unes autonòmiques, la conseqüència: allunyar-nos més. Incomprensible per al comú dels mortals.

Categoria: General. Comentaris: (36). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

 1. 1. jaume  |  24-04-2009 a les 18:32

  Esper que el PSM en prengui bona nota i no torni a pactar mai més amb aquesta tropa. Si tenen tantes ganes de recomptar-se, que es presentin totsolets a les autonòmiques. A veure quants són en unes eleccions reals.

 2. 2. Joan  |  24-04-2009 a les 18:49

  El que jo he vist ha estat un PSM tornant a pardalajar una altra vegada davant unes imminents eleccions. Primer heu jugat amb CiU i en veure que s'hi presentava UM heu fet anques enrera i apostat per l'altra coalició viable quan sembla que ja hi havia un acord d'ERC i d'Entesa. És probable que ERC i Entesa no us vegin amb bons ulls després de l'experiència d'Unitat i del Bloc on anàveu de prepotents i de sobrats i no us vau decidir fins al darrer moment i contra les cordes en el cas d'Unitat, perquè o bé us quedàveu sols o amb IU, després de l'aposta del Bloc us hi havíeu d'haver quedat, ja havíeu pagat el preu amb la meitat de la militància, la formació d'Entesa, tornar cap a l'espai nacionalista per por de perdre'l en mans d'ERC i Entesa us ha fet perdre l'amistat amb IU, ara no teniu amics, us heu quedat sols, no es pot anar pel món donant tombs d'aquesta manera. És increïble que després de l'experiència de 33 anys encara no n'hàgiu après, tant ERC-Illes com Entesa són fills vostres, fills d'una coalició amb CiU a les primeres europees, ERC-Illes, i fills del matrimoni amb IU al Bloc, Entesa. Molts de militants d'ERC són ex-militants del PSM i quasi tots els d'Entesa també, a veure si us aclariu i deixau de criar.

 3. 3. marrai  |  24-04-2009 a les 19:03

  Un comentari com "el PSM ha tornat a l'espai nacionalista" mostra unes dots d'anàlisi fines.
  Però perquè no vols reconèixer els motius profunds de tots i cada un dels militants del PSM per fer feina política? Quan és massa clara!
  Per l'amor de déu, Joan, que no ho veus com resulten de patètiques aquestes bregues i la necessitat de dejectar la feina i la gent del PSM!
  Un pot estar en contra d'algunes decisions del PSM, crec que és inevitable en qualsevol partit polític, però qüestionar la seva raó de ser no té ni cap ni peus. I els atacs, el ressentiment, contra el PSM no veig que dugui res de bo al nacionalisme progressista.

 4. 4. marrai  |  24-04-2009 a les 19:19

  De totes maneres, vull entrar en els retrets concrets:
  1.- Sobre l'opció d'Europees. Des del 2004, el PSM prima l'acord amb ERC, però ERC el rebutja. A partir del Bloc (2007), pactam l'entrada a ALE i el Congrés (novembre 2008) demana inequívocament que tots els socis vagin plegats. Era difícil, el Bng era a Galeuscat...
  2.- El gener enviam cartes a tots els socis d'ALE. ERC (Barcelona) aquesta vegada sembla que pot anar bé. ERC-Illes mostra tot d'una que la seva jugada és aillar el PSM (com el 2004) i fer tot lo possible perquè vagi amb CIU o amb altres candidatures... (qualcú, ningú del PSM, diu que ens plantejam IxC).
  3.- ERC s'entén amb Entesa i tanca al PSM.
  4.- El PSM s'entén amb BNG i Aralar, les quals entren a la gran coalició.
  5.- ERC vol vetar el PSM, però arriba fins a les 24 hores d'avui mateix gràcies als amics del PSM (sí, Joan, amics del PSM, amics que parlen castellà i que fa anys que saben de la nostra feina).
  5.- Sobre Unitat, ho trobes un error o un encert? El PSM no tenia altra opció? Però si el PSM gairebé sempre s'ha presentat totsol a les generals! Va fer el que va trobar que havia de fer. Ara és cert que no estam d'acord amb concórrer amb UM a unes autonòmiques, potser no ho comparteixes, però sé cert que ho entens.
  6.- Que el Bloc sigui o no una bona opció, em duria molt de temps. En tot cas, ERC hi és. Com és a Eivissa pel Canvi, la gran diferència amb Eivissa (amb pactes preelectorals amb el PSOE) és que s'ha venut com una cosa positiva, nova, i no com a una comunistització del nacionalisme. Coses de la vida.
  És opinable però la idea d'enterrar el nacionalisme ecologista i progressista per una coalició electoral expressa un derrotisme excessiu, un poc trist Joan, no?
  Ja ho he dit, nosaltres seguirem. La veritat és que si tu t'hi apuntes, tendrem més força i, per què no?, potser més lucidesa.
  Vine! Milita al nacionalisme progressista i ajuda a redreçar el que trobis que va tort. Aquí no hi ha cap prepotència, vine i ens coneixeras.

 5. 5. Un militant ERC-Illes  |  24-04-2009 a les 19:50

  Un bon rídicul esteim fent tots plegats, ara que toca... tirar-nos els plats pel cap i els dirigents seguir amb les cadiretes. A veure si maduram TOTS i ens deim les coses clares, en el meu cas crec amb una coalició ERC-PSM-ENTESA, sense EU.

 6. 6. Joan Ramon  |  24-04-2009 a les 19:52

  Pens que la feina del PSM durant aquests anys en la defensa d'aquest país ha sigut inqüestionable, trob molt encertat no començar a discutir batelletes, i pens que el PSM seguira la seva taca.
  Endavant i anim!!!

 7. 7. marrai  |  24-04-2009 a les 20:05

  Compartesc el títol del comentari. N'accept l'alíquota (no estic orgullós del resultat) però crec que no hem tengut gaire marge. És curiós: ERC procura que no poguem coincidir amb l'esquerra nacionalista i llavor ens critica que no optem per l'esquerra nacionalista (no és el teu cas).
  Lo de "les cadiretes" no ho entenc. Per paga, el Govern passa per un moment que no sé com acabarà... Caldrà fer el que calgui però no posar tan fàcil el retorn del PP (potser que hi pensem un poc més...).
  Respecte de la teva opció de coalició:
  1.- Si és per europees, és molt fàcil, depèn d'ERC i és una passa envant.
  2.- Si és general. Parlam-ne. De totes maneres, veurem què decideix ERC a Eivissa i consti que comprendré que no et donis de baixa per una decisió electoral.
  Personalment a ca nostra sabem bé què en pens de què el PSM torni coincidir amb EU, però tots, absolutament tots, tenim clar que no ho decidirem com una condició per poder demanar el vot a un candidat d'ERC al Parlament europeu. En el PSM tenim una altra manera d'exercir la democràcia interna (em consta que a ERC-Principat, també).

 8. 8. Joan Ramon  |  24-04-2009 a les 20:50

  El meu suport a la postura de'n Toni, penso que el PSM sempre ha primat la esquerra nacional, penso que fariem b´però de no entrar en discusions que només erosionen aquesta esquerra. Com a militant del PSM, només puc dir que me sento orgullos de ser-ho.

 9. 9. pau  |  24-04-2009 a les 22:26

  Em sent políticament decepcionat. No m'hauria imaginat mai un cop tan baix per part d'ERC. tanmateix estic orgullós del que ha fet el PSM. El PSM ha estat coherents i valent fins el final. No ens hem equivocat, hem dit amb claredat i amb bones maneres on volem ser, que volem fer. Hem perdut una batalla, però hem guanyat el debat, que és més important.

  El PSM fet les coses amb més dignitat i coherència que mai. Aquest és el problema que s'ha trobat ERC i entesa.
  Ni les illes balears ni els països catalans es mereixen això

  Endavant i moltes gràcies per la vostra constància. Teniu el suport de molts

 10. 10. Dani  |  25-04-2009 a les 12:53

  A qui només hi ha un sol debat de fons. I qui en vulgui presentar d'altres s'equivoca.

  I és si Esquerra té el dret a presentar-se per lliure arreu dels Països Catalans. Si es dubta d'això es pot argumentar que a les illes ha d'estar sempre subordinada al que faça al psm, el germà gran del nacionalisme illenc i a partir d'aquí articular el discurs que vulguem.

  En canvi, si s'entén que Esquerra s'hi pot presentar s'entèn que quan pacta amb aralar o el bng ho fa com l'Esquerra dels Països Catalans, ho fa entenent que el referent arreu dels països catalans és Esquerra (caram! com fa quatre anys al cap i a la fi! quan el psm va decidir anar amb CiU i el PNB, recordem-ho!) i per tant no és un acord d'Esquerra de Catalunya amb Aralar del país basc, sinó d'Esquerra dels Països Catalans amb Aralar. S'entèn perfectament que si Esquerra ha d'acceptar un nou partit al seu territori a la seva candidatura, hi posi les condicions.

  Quina és la condició? una de ben senzilla encara que el PSM sigui que eren ben complicades.

  Si Esquerra ha de renunciar a decidir qui és el cap de llista (sigui propi independent o de qui sigui) no pot ser en va. Ha de ser per què hi hagi un retorn a les properes autonòmiques. En resum, que hi hagi un acord estable i durader amb el psm.

  I això és el que el PSM no ha acceptat: enfortir -més enllà de pactes conjunturals condemnats a la llarga al fracàs- el nacionalisme d'esquerres de les illes.

  A més, també considero que és un error estratègic del PSM de conseqüències imprevisibles. No ser presents en aquestes eleccions i demanar el vot per una candidatura Esquerra-Entesa és un molt mal precedent pels seus votants.

 11. 11. toni marrai  |  25-04-2009 a les 14:42

  Agraïm a Dani que anem coincidint i aclarint la situació: ERC és l’Esquerra nacionalista de “Catalunya” (en aquest cas, potser per claredat, en diu PPCC) i veta i filtra qui vol. És el jacobinisme de manual dels francesos, del PP. ERC té la força dels vots a Catalunya i, des d’ells, “consent” la presència d’altres partits si li convé, i punt. Idò el PSM, amb un altre sentit de la capacitat de decisió dels mallorquins i una altra cultura política, per aquí, no passa.
  Per què no fas una passa més? Perquè no dius obertament que, per demostrar al món les seves tesis, entre altres motius, ERC-i, des del primer moment, havia decidit vetar el PSM. O és que no eres a les reunions? Tot seria encara un poquet més clar. Per què no dius clarament que si qualcú digués a Puigcercós que li posa condicions per a les eleccions al Parlament de Catalunya per anar a unes europees reaccionaria irat, apel•lant a la dignitat i la sobirania de la seva organització. Perquè no dius un poc més clarament (no pensis, ja ho insinues prou) que ERC té dret a ser tractat com un partit de ver, i el PSM no. Que els mallorquins no tenim dret a decidir, que els vots que donen pes i poder són els de Catalunya.
  Per cert, la coalició de 2004 és un mal exemple. Deus sabre que aquesta tesi fa anys que la mantén ERC i no permet aproximacions del PSM: el 2004 n’és un exemple perfecte. Si vols, en parlam.
  El PSM sí vol col•laboració i sumar, però des de la simbiosi, no des de les imposicions o el parasitisme. Volem que el catalanisme trobi camins estables de treball conjunt, en comptes d’estar pendent d’esquivar gargalls pel delicte de defensar les senyes d’identitat i el dret de decidir de les Illes i dels Països Catalans (per a nosaltres, sí, en plural). Estic convençut que un dia fins i tot tu en reconeixeràs el mèrit.
  Però bé, Dani, estigues content: heu triomfat. Supòs que pensau que el pancatalanisme ha fet una gran passa a les Illes Balears. No ho veim igual, què hi farem?
  Potser et podries haver evitat el sarcasme d’expressar preocupació pels vots del PSM i dir obertament que ERC ha fet el que ha pogut per provocar aquesta situació i ho ha aconseguit. Bé, potser no ha anat del tot bé: era millor que anés amb qualsevol opció que no fos estrictament del nacionalisme d’esquerres.
  Avui surten les xifres espectaculars d’atur, i jo som d’esquerres. Veig un govern progressista i nacionalista en dificultats. Veig una campanya del PP contra la llengua catalana i que puja en les enquestes... Bé, és igual, no seguesc, si parl de com ho veig jo, potser t’avorriré.
  Quan Enees baixà a veure son pare als inferns, Anquises l'adverteix sobre la brutalitat i sense sentit de les guerres fratricides, recorda les paraules, repetides mil vegades al llarg de la història:

  No, fills meus, no aveseu els vostres esperits a tals batalles
  No gireu la vostra força contra les entranyes de la pàtria.
  Ne, pueri, ne tanta animis adsuescite bella,
  Neu patriae validas, in viscera vertite vires

  Si mires de repetir-ho, funciona com un mantra:
  non vertere vires in viscera patriae,
  non vertere vires in viscera patriae,
  non vertere vires in viscera patriae...

 12. 12. Refundacióóóóóóóó  |  25-04-2009 a les 18:39

  La teva interpretació esbiaixada (quan no directament falsa)dels fets contrasta amb moments més lúcids com quan reconeixes que no heu jugat amb intel.ligència les vostres escasses cartes (aquest mal ja vé d'enrera)i que ja feis poca por als contraris.
  El psm com a tal ja no existeix, i qui no ho vulgui reconèixer ara, ho haurà de fer d'aquí a pocs anys, i és una vertadera llàstima que tot sigui el resultat de les disputes personals d'una dotzena i mitja de persones.

 13. 13. aina maria llompart  |  25-04-2009 a les 18:42

  soc n'aina llompart, ex militant del psm-llucmajor i BLOCquista. Bona gent s'ha d'anar a mallorca, madrid i brusel.les i a la xina amb el BLOC: PSM+ EU ALTERNATIVA VERDS+ BLOCquistes i prou... fins que aquestes dues forces facin realment un sol partit... i crein il.lusió i discurs i sumin gent a cada contesa electoral. Després ja anirem a encalçar erc i qui sia... o més ben dit, ja ens vendran a encalçar a noltros i ja parlarem dels programes de ses condicions de totes ses eleccions siguin locals autonòmiques i generals, tot a la vegada... que balla el psm a cada contesa electoral i ja sabem que això no pot anar bé mai

 14. 14. toni marrai  |  25-04-2009 a les 19:27

  1.- Bones refundació:
  Si dius en què tergivers o falseig podria replicar millor.
  Quan dic que no movem bé les nostres cartes em referia als nacionalisme progressista i sobretot a un partit important, de pes, amb una responsabilitat important en el catalanisme polític: ERC. També els altres, si vols.
  Si visqués a un altre país, en veure tanta inquina contra el PSM i tantes ganes d'enterrar-lo, diria que venen d'un adversari de les meves conviccions, coneguent com conec la nostra parròquia, pot ser ben bé que provengui de qualcú que es consideri nacionalista i progressista (fins i tot ecologista). Un altre exemple d'allò de les cartes i la intel·ligència comuna. Per què no entres en el PSM?
  El PSM existeix i l'altre dia un parell de cents celebràvem el 33 aniversari. El referent més potent i influent que ha tengut mai el nacionalisme a Mallorca. Certament en això no puc ser objectiu: jo estim la militància del PSM, i crec que Mallorca les deu molt. Que els qui creim en una determinada manera d'entendre Mallorca, les devem molt(aprofit per dir-vos-ho).
  De totes maneres, potser sí algun dia el PSM desapareixerà, moltes forces estiren, no serà per mitja dotzena ni per dues dotzenes de persones que perdrà el suport popular.
  Naturalment haurà comès errors -fins i tot el que són encerts per uns són errors per altres-. Com el PP i el PSOE, potser no tants, o no? Si mor, serà per manca de suport popular i potser perquè els que tocaven dar-li suport es dedicaven a cercar ossos en el lleu.
  2.- Bones Aina: content de saludar-te per aquí. Com saps, no som bloquista. Parlar-ne em duria a un altre article. Un altre dia.

 15. 15. Pere  |  25-04-2009 a les 21:15

  I això és el de sempre...."ens veten", "no volen pactar", "ens posen condicions"...etc, i sempe són els altres. Vosaltres, els que quedau del PSM, sou els que NO vos vol el vostre soci a les darreres europees, CIU, i ara ERC. Alguna cosa feis malament?

  Fa tres anys vos va partir quasi mig partit...alguna cosa feis malament?

  Fa tres legislatures seguides que perdeu diputats, alguna cosa feis malament?

  Vos mirau mai el llombligo???

 16. 16. marrai  |  25-04-2009 a les 22:46

  1.- Quan dic "ens veten" és perquè tots els socis ens hi volen i ERC ha mogut cel i terra perquè no hi fóssim. Si no vols entendre els motius, no hi puc insistir, però crec que, entre jo i en Dani te'ls hem exposat prou bé. Tu creus que ho faries millor? Enhorabona. Em pots dir com?
  2.-CiU sí ens vol. Hi estam convidats. Problema: nosaltres no volem concórrer amb UM. Potser no hi estàs d'acord, però segur que ho entens.
  3.- Efectivament, aquest és un problema del catalanisme amb Catalunya:
  CiU prefereix UM perquè la pissarra li diu que s'hi han d'entendre. Ara Galeuscat ha quedat sense el BNG (l'únic que era a ALE) i van tots al grup liberal on el PSM hi té poques feines, trob.
  ERC juga, llegeix bé Dani, que ells són l'esquerra nacionalista dels PPCC, els altres hi caben si i quan els hi va bé.
  4.- Bé, Pere, apart de la brillant idea de què ens miram el llombrígol mentre contribuim a crear una coalició que reuneix tota l'esquerra nacionalista (d'ALE) i els Verds: una tasca reconeguda per tots els integrants tret d'ERC (per favor, demana'ls-hi, ja que veig que de jo no te'n fies); tens alguna idea brillant per a un altre enfoncament diplomàtic?
  Atenció, alerta a caure amb IxC, aquí t'hi esperen per demostrar que t'has fet comunista...
  De totes maneres, què vols que digui, que tot és culpa del PSM? Que els d'Entesa són uns grans negociadors, estadistes? Bé, reconec que és una interpretació alternativa. Però, segur que la trobes prou equànime?
  El retret que més acús és l'escissió de fa tres anys, ha estat el fet més negatiu en la història del psm amb molts d'anys (si no sempre). Ho trobes un bon motiu per tirar la tovallola? Per desaparèixer? ho deixam tot en mans d'ERC o directament de PP i PSOE? Serveis de res la teva jeremíada?

 17. 17. Ramallo  |  25-04-2009 a les 22:58

  Dins el debat d'aquests dies només ha sortit una cosa en clar, i és com el senyor Joan Lladó es pareix de cada dia més a Miquel Nadal. Afany de protagonisme i voler manar molt tenint molt poca força electoral.

  ERC-Illes està comanada per un personatge curiós, que es diu d'esquerres però que ha hagut de tornar a repetir una convocatòria d'oposicions de bombers, per obscurantismes. "Se ha tirado muchos faroles" per poder agafar una cadira, que ara no la vol amollar.

  El PSM ha lluitat, però s'ha equivocat, ja ho diu la dita castellana "quién mucho abarca, poco aprieta". Ha intentat durant molts d'anys aglutinar amb una mateixa marca el nacionalisme d'esquerra, i envers d'aconseguir-ho a empitjorat les coses. Es podria haver evitat si haguessin tengut en compte la mala experiència d'Unitat, però el PSM sempre ensopega amb la mateixa pedra.

  I després estan els beneits banyuts d'Esquerra Unida, que després de creure-se la relació amb el PSM, li fiquen les banyes, no una, ni dos, fins a tres vegades. Unitat, Europees i Els Verds.

  D'Entesa millor ni xerrar, persones que no han vist a la vida "Barrio Sésamo" o al manco no se'n recorden del que es dreta o de lo que és esquerra, els diners el hi tapen la vista.

 18. 18. Pere  |  26-04-2009 a les 16:27

  Ei, allà voltros...va bé !!!

 19. 19. marrai  |  26-04-2009 a les 16:47

  Jesús, Pere, vist el primer comentari, pensava aclariries un poc més els errors. El PSM n'ha comès i és cert que perd vots des de fa deu anys, no creguis que no en som conscient. T'agrairé que, quan et vagi bé, apuntis què feim tan malament: s'ha d'analitzar i corregir.
  En el que crec que no encertes és en el "ja vos ho fareu", crec que no ets conscient que, si tu tens raó i el PSM ja no té remei, són moltes les coses que hi van darrere, tant si és culpa del PSM, com si no. I no, no va bé. Per cert, per què no t'hi apuntes?

 20. 20. Bosco  |  26-04-2009 a les 17:47

  Benvolgut Toni,

  Amb aquesta decisió que ha pres ERC tinc sentiments contradictoris, per una banda, me sap greu que no ens deixen participar per què crec que la coalició encaixa perfectament amb el nostre model i els partits que la conformen són molt similars al PSM. Però per l’altra m’alegro de que erc-balears no ens vulgui en la coalició per les europees, crec que això accelerarà la decisió del PSM de Mallorca de trencar la col•laboració amb erc a totes les eleccions, i sobretot les properes autonòmiques i les municipals.

  No hem de perdre de vista, que l’objectiu tan d’entesa com d’ERC no es col•laborar i fer un front de tot el nacionalisme d’esquerres de les Illes, sinó ocupar l’espai del PSM, cosa per altra part és ben legitima, però que el PSM ha de tenir en compte i no oblidar. Sobretot per què, de moment, a les úniques eleccions on es decideix aquest espai és en les eleccions autonòmiques i municipals.

  Espero que els d’erc i entesa siguin feliços en aquestes eleccions europees i obtinguin molta representació i que comptin amb tots els vots dels electors que en les autonòmiques i municipals voten el PSM. Però també espero que el psmallorca prendrà bona nota i a les properes autonòmiques anirà tot sol. I no tinc cap dubte que recuperarà el seu espai al Consell i al Parlament, tal com ja el té en els municipis.

  Crec que el PSM ha de fer el seu camí i malgrat els entrebancs, i les errades, la implantació que té el psm tan a Mallorca com a Menorca farà que recuperem cotes de confiança entre els electors d’esquerres i nacionalistes.

  A Menorca, com molt bé saps, ens va passar el mateix amb IU, a les eleccions Generals i Europees superava al PSM i això era motiu per demanar més quota dins la coalició que teníem amb ells a les municipals i autonòmiques. Fins que es va trencar la coalició i des de fa dues legislatures el PSMenorca té representació autonòmica i IU no. Crec que a Mallorca pot passar una situació similar amb ERC i Entesa
  salut

 21. 21. Blai  |  26-04-2009 a les 18:59

  I què pensa el ERC del tren de Manacor a Artà.

 22. 22. Refundacióóóóó  |  26-04-2009 a les 19:09

  No tenc cap interés en entrar en polèmiques estèrils, només et diré que a les negociacions no hi eres totsol, que sempre és bo sentir totes les versions, i la que jo he sentit dista molt i molt de la teva interpretació.
  Pel que fa al demés, cap novetat, els "dolents" d'erc no vos deixen jugar amb la seva pilota i vos enfadau molt per què sou bons al.lots, erc és el partit que s'equivoca, no el psm, com sempre, tot opinable, al cap i a la fi.
  Però quan llegesc que el psm encara existeix i que és el referent més influent i potent que HA TENGUT Mallorca, veig que l'inconscient t'ha jugat una mala passada. I crec que, sense voler, has tocat la tecla exacta, aquests pocs centenars de persones que vareu celebrar l'aniversari del partit, em semblau el músics del Titànic: Això s'enfonsa, però seguirem tocant com si res fos estat.
  Massa bé, si vos sembla així, per alguna cosa en sou els responsables, però aquesta acitud vostra de "els votants s'equivoquen per què no ens voten", TOTS sabem on vos durà. I no, Marrai, no serà culpa dels qui cerquen ossos en el lleu, serà que el lleu ja fa massa anys que put i per això ningú s'hi acosta, i els amos del lleu seguiran diguent que el lleu és de primera i que no entenen que ningú el vulgui.
  Entenc que la convidada a entrar al psm és un acudit, no?
  P.S. Repassa el titular de l'entrevista del DdB a Oriol Junqueres

 23. 23. Si no saps què refundar, deixem-ho anar  |  26-04-2009 a les 20:02

  Tens raó, xaval.
  Te deix anar amb la teva prepotència pessemera.
  Realment creus que si fos del pp i espanyolista perdria el meu temps entrant al teu blog i contestant-te?
  Jo també et seré franc i breu:
  Sou collonuts i és mal d'entendre que no vos voti el 100 % de la ciutadania.
  La festa del debat del teu blog s'ha acabat per a mi.

 24. 24. marrai  |  26-04-2009 a les 20:20

  Prepotència? No l'havia vit, però l'esborr.
  La pregunta sobre el refundar era perquè t'explicasses...
  Gràcies per lo de "xaval".

 25. 25. Pere  |  26-04-2009 a les 22:24

  Meam si a poc a poc entendreu alguna cosa, el mateix que fas al blog, Alorda, ho deus fer a les negociocions i en la vida de partit.....tu i els altres, i la veritat cansau.

 26. 26. marrai  |  27-04-2009 a les 08:50

  Una primera precisió, jo estic en la segona línia del PSM (dels primers de la segona línia) i aquest blog és personal. Les meves mancances són meves, i, en tot cas, gràcies per visitar aquesta pàgina.
  Segona: quan he hagut de negociar, he negociat (més bé o més malament). Com segur que saps, és bastant bo de veure quan hi ha ganes de negociar i quan és una teatralització per vestir una decisió presa d'antuvi. Per això dic que amb ERC-I (no així, aquest pic, ERC) vaig tenir clar des del primer moment que la decisió era excloure el PSM. Fa mesos. No tenc el video de la reunió on ho decidiren, però gos dir que encertaria part important dels arguments (tampoc té gaire mèrit, són bons de veure vists els objectius perseguits). Ho negaries? Més diré, ho dubtes?
  De totes maneres, tenc la percepció que fins que no digui que estam acabats no estaràs a pler: no entenc aquesta inquina.
  El ressentiment és mala terra per sembrar-hi projectes.

 27. 27. Bernat  |  27-04-2009 a les 10:42

  A les pròximes elecciones autonòmiques catalanes, el PSM s'ha de presentar amb llista pròpia a les 4 províncies catalanes, i demanar un pacte amb ERC exigint un 50% dels candidats i dels càrrecs. Seria coherent respecte al que fa ERC aquí, no?

 28. 28. nacional  |  27-04-2009 a les 12:34

  el PSM volia anar en coalició essent el partit principal a les Illes.

  ERC volia anar en coalició amb el paper que pensa que li correspon per ser el principal partit a nivell nacional i estatal.

  No s'han entès. Tots haurien de ser una mica més humils.

 29. 29. Xisco  |  27-04-2009 a les 14:55

  Toni, seguiu amb la vostra ceguera habitual. Si el PSM vol la candidatura conjunta de cara al 2011, com així no es compromet per escrit? És l'únic que ha demanat Esquerra. Vosaltres us voleu comprometre sense comprometreus, molt guapo, malhauradament per vosaltres, a Esquerra no som beneits. Si donau suport a la candidatura, com així no hi havia ningú del PSM a l'acte més important d'aquesta a Mallorca dissabte passat, donant suport als candidats mallorquins i al proper eurodiputat? Com així us seguiu negant a acceptar que si voleu parlar amb Esquerra ho heu de fer a Mallorca, ja que ERC Illes és l'únic interlocutor vàlid? Per que heu de seguir anant a Barcelona? Sabeu els doblers gastats inútilment i la contaminació que ha generat aquesta dèria per agafar l'avió? Els carrers de sant Miquel i el d'Isidor Antillón son ben aprop. Si donau suport a aquesta candidatura, com així acompanyau avui en roda de premsa a Els Verds per anunciar que no s'hi sumen? Quin triomf eh?! No cal que seguiu fent el paperot de fer veure que recolzau cap candidatura, ja heu demostrat quin grau de suport té aquesta del PSM.

 30. 30. marrai  |  27-04-2009 a les 18:28

  1.- No, Bernat, nosaltres tenim una altra manera de practicar i pensar el nacionalisme, no el canviem: la sobirania de cada territori i la federació a nivell de PPCC, sense quedar fermats per apriorismes doctrinals. Sobre les iniciatives en aquest sentit i perquè no avancen des de fa anys (reculen) en parlaré un altre dia.
  2.- Bones Nacional: El partit gran a nivell nacional ja anava davant: és el que tendrà el diputat. El que no compartim és que, per ser el partit més gran a Catalunya, ho ha de ser també a València i Mallorca (i a Jornets?). Per cert, això supòs que duria a encapçalar les llistes autonòmiques. De fet, tot apunta que anirà per aquí.
  3.- Xisco: potser no estàs prou ben informat. El PSM es va comprometre solemnement a una candidatura conjunta amb ERC i Entesa, una condició que d'altres partits haurien trobat abusiva (segur que ERC a Catalunya ni s'ho hagués mirat de cara si, quan va fer l'envit a CiU i IxC aquests li haguessin posat condicions d'autonòmiques: un President nacionalista per exemple...). Ho va fer perquè hi creu. De fet, tenim propostes fetes a ERC de federació de PPCC, això sí, des del respecte i el reconeixement al PSM. A ERC no li bastaren paraules, no se fia, diu (una manera interessant de promoure la confiança), bé, férem una executiva i aprovàrem el document en els termes acordats amb Ridao, Puigcercós i Lladó. Ridao va dir que anava bé, però...Lladó que havien de seguir parlant... Llavor va sortir que volíeu el 50% de les llistes...
  Per què anam a Barcelona i Madrid? Perquè a Palma ja se'ns havia deixat prou clar que la jugada era excloure el PSM, des dels primers moments (des de febrer), i quedi clar que totes les reunions amb ERC es munten a través de Lladó. A les altres, senzillament és que ERC illes ja n'hi volia que hi anéssim...
  Però potser seria més senzill demanar-se per què ERC va tancar el pacte amb Entesa si nosaltres havien fet una oferta prèvia i s'estava negociant? Lladó em va mig comentar a Madrid que el 96% de la seva gent havia dit no amb PSM (ho vaig entendre malament?). Em vols convéncer que ERC volia anar a les europees amb el PSM?
  El PSM dóna suport a una coalició que li ha garantit un diputat europeu, gràcies al compromís del BNG, Aralar i Els Verds. El PSM no competirà amb Europa dels Pobles, no dividirà el possible vot, i amb això deixa clara quina és la seva opció: d'aquí a pretendre que anem darrere actes on se'ns ha deixat clar que no se'ns hi vol, francament... Tampoc hi ha hagut cap consigna en contra (tampoc hi vaig veure una gentada de l'OCB, que ERC deia que convocava). Per paga, en el PSM tenim la praxi que les reivindicacions cíviques es convoquin des de la societat civil i els partits s'hi sumin: així ho hem fet sempre i crec que és un error pretendre fer veure com una manifestació general contra el finançament el que pretén ser un acte de campanya electoral. Tenc la sensació que el poble de Mallorca no es va sentir gaire interpel·lat (o sí i estam pitjor del que ens pensam): una reivindicació com aquesta ha de ser contundent(bé, és un parer).
  Lo que heu fet en Els Verds amb aquesta jugada és ... (bé penseu tu): La Confederació verda dóna suport a l'esquerra nacionalista, per primera vegada, gràcies sobretot als vots de PPCC i vosaltres preneu decisions unilaterals que els deixen fora de les llistes a les Illes Balears. Sí, hem trobat oportú deixar constància que hem trobat sectària i absurda l'exclusió i els hi agraïm el suport. Tot plegat un poc trist.
  I sí també és cert que tenim una col·lisió d'interessos: per un vent volem que aquesta candidatura vagi bé (defensa bona part de les nostres idees, és el nostre partit europeu i, com t'he dit, ens ha garantit un diputat), però també tenim la responsabilitat d'explicar a la nostra gent i a la ciutadania el que ha passat. No som els únics en aquesta situació, mira ERC: ha de venir el candidat a diputat i, en l'entrevista que li fan, el titular i mitja entrevista és per explicar perquè han exclòs socis... Confi que aviat ens posarem a fer altres coses... més en positiu. Pens que al país tot això li sobrava.

 31. 31. marrai  |  27-04-2009 a les 18:59

  He comparat el jacobinisme d’ERC amb el del PP. Ara, si tots els d'ERC tenen la lògica de “nacional” (comentari 28), he fet curt. Pensem-hi: la nació del PP és Espanya, per tant, si ell és el partit més votat a Espanya i es coaliga amb qualsevol altre partit, en què sigui dues, tres o deu vegades més votat que ell en una autonomia (posem UPN), el PP sempre ha d’encapçalar i li pot posar condicions de tot ordre, per “deixar-li” anar amb ell en unes eleccions europees (a les quals demanarà el vot per al PP)! Ja vos dic jo que el PP no és tan jacobí.
  De totes maneres, no ens pot sorprendre gaire d’un partit que practica el cunerisme (presentar-se en una circumscripció d’on tu no ets ni hi tens cap relació) i el justifica per motius “nacionalistes”, ben igual que feien els partits espanyols a la primeria de la democràcia i que han abandonat com a pràctica antidemocràtica (per molts que tots siguin de la mateixa “nación”).
  I els arrogants som els que demanam respecte pels vots dels mallorquins...

 32. 32. Margalida  |  27-04-2009 a les 19:35

  Toni,

  no perdis més temps amb els danis, xiscos i ercs diversos que només saben fer befa i res més. Ja els voldria jo veure treballant de veres pel país i participant democràticament d'un òrgans de debat o de decisió d'un partit: simplement demostren que no en són capaços. No tenen ni arguments ni tampoc gràcia en les seves suposades ironies o sarcasmes de baixa qualitat intel·lectual.

  Toni, t'hem de menester per als bons debats, com sempre.

  I encara que ja no siguis un "xaval", ets un tros d'home com cal!

 33. 33. Emprenyat  |  28-04-2009 a les 07:35

  No tornou a pactar amb ERC, mem que son capaços de fer en les pròximes Autonòmiques.

 34. 34. Joan Ramon  |  28-04-2009 a les 12:25

  Trob que el que diu margalida ès el mès sensat, i el entrar en disputes amb ERC tampoc du enlloc. Pels militants del PSM ha quedat ben cal on queda cadascú, un partit democràtic primer ha de consultar a les bases abans de fermar un pacte. Si ERC ferme els pactes sense consultar els militants ès cosa seva.
  Per altre banda, no se de que es queixen, ara seràn l'única candidatura, així que poden estar contents i al 2011 tamé es poden presentar totsolets, ja que els i va bé així, desgraciadement no ho veig el millor per l'esquerra, però tampoc crec que li hagin dona'r altre alternativa al PSM, trob que almenys podrèn fer el seu camí, enlloc de seguir ataant al PSM, serià el mínim per no deteriorar encarà mès les relacions.

  Salut i República

 35. 35. Solrós  |  03-05-2009 a les 22:52

  Per primera vegada en un parell de dotzenes d'anys em sent totalment alliberat i no dedicaré ni un minut a aquestes eleccions europees, em sap greu per l'Oriol que és un bon candidat, però jo no vull ser allà on no me volen, què només és un vot? doncs això, és que tampoc no vull ser només un vot.

 36. 36. Mateu  |  07-05-2009 a les 16:47

  Idò jo pens votar PSM, ho consideraran nul però hauré deixat clar el que vull, el que no m'han deixat votar. No em quedaré a casa, el meu vot l'hauran de recomptar.
  Gràcies per haver-ho intentat fins al darrer moment mantenint una postura digna.

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.