Toni Alorda

Per les seves ˛peres les coneixereu

tonialorda | 27 Setembre, 2008 16:39

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Així començava aquesta setmana una intervenció parlamentària sobre el projecte de Calatrava davall La Seu.

Potser aquest cas, tot i que ha sonat, no és prou conegut i, tanmateix, també mostra el modus operandi i els valors del PP, en aquest supòsit amb el suport exprés de l'actual direcció, per la qual cosa, potser ho paga contar-ne dues dades. 

No parl, per tant, del dilema òpera sí, òpera no, si no de l'ús partidista dels recursos públics: El partit convida a les copes, i el govern les paga. I en el frau sobre els expedients de contractació.

Vos don algunes dades i vosaltres decidiu: 

Una prèvia: en tota la legislatura, el Govern no havia parlat d'una òpera en el Moll de Palma. Ni l’Autoritat Portuària, propietària i gestora dels terrenys; ni l'ajuntament de Palma, que acabava de tramitar un projecte de façana marítima, aprovat pel Consell; ni el Pla Territorial, ni els pressupostos per a l’any 2007...

E voilà!, a finals de març de 2007, en plena campanya electoral, d'amagat, gairebé clandestinament, sense encomanar-se a déu ni al dimoni en una qüestió de tanta transcendència per Palma, sense cap debat previ, el Sr. Fiol, aleshores Conseller d'Educació, posa en marxa la contractació d’un avantprojecte d'òpera en el Moll de Palma per 1,200.000 euros. 1,200.000 euros, 200 milions de pessetes. Ho paga l'IBISEC, l'institut públic que s'encarrega de les obres a les escoles.

Els informes adverteixen que s'ha de fer concurs públic d'idees, però el Govern vol adjudicar directament. A la fi, troba una funcionària que afirma que Santiago Calatrava és el "perfil més idoni". Com? En tot el món? Ara pensau si hagués dit qualsevol altre gran nom de l'arquitectura, algú creu que li haurien atorgat? Què era una decisió tècnica? 

Sigui com sigui, dia 27 d'abril es signa el contracte amb Calatrava i el 8 de maig, el 8 de maig, ja lliura la maqueta de la remodelació del Port, la maqueta d'un Temple de les Arts Escèniques, amb CD inclòs, i un parell de fulls... I cobra 1,200.000 euros. 

Resultat sorprenent la facilitat dels grans tòtems de l’arquitectura per enllestir projectes amb dues empentes: Jean Nouvel va elaborar el projecte d’una urbanització a Can Domenge en una setmana; el Sr. Calatrava, també. Algú s'ho creu?

El Sr. Fiol i el Sr. Matas ja tenen la seva maqueta i Sus! anuncien la gran promesa electoral del PP: una òpera damunt la mar.

En aquest cas, va reaccionar primer el grup socialista i va denunciar el cas davant la Junta Electoral, la qual immediatament va prohibir la presentació. Realment hi ha fronteres a vegades difícils entre l’obligació que tenen els governants d’explicar als ciutadans allò que han fet i l’autopropaganda electoral pagada amb doblers de tots. No és aquest cas: aquí no hi ha cap realització, sinó una pura promesa electoral i, per tant, se n'hauria de fer càrrec el PP.

No hi confiem gaire. Un partit que se va quedar els doblers d’un suborn (els 50 milions del Túnel de Sóller), que se’ls va quedar i les va gastar en una campanya electoral..., totes aquestes reflexions li deuen sonar a sermons de ses quaranta hores. 

Per cert, com que a vegades es fan comparacions amb l’extraordinària òpera de Sydney, m’agradaria recordar una diferència: el nostre il·lustre veí, Jon Utzon, era un complet desconegut quan va guanyar el concurs d’idees per realitzar l’òpera. Avui és un dels grans.

Potser sí que s’haguessin semblant és en els avatars de construcció. Recordin que Sydney es va fer en 16 anys, i el cost es va multiplicar per 10. Jaume Matas afirmava que la seva òpera només costaria 100 milions d’euros. No res, 100 milions d’euros en aquests temps que corren. Ho hem de trobar barato si just la maqueta ja en costava més d’1. Tanmateix, Sydney va costar bastant més de 500 milions d’euros d’ara.

Per paga, el Sr. Calatrava s’ha fet mundialment famós per les desviacions de pressupost milionàries que acompanyen les seves obres, en aquest sentit reconec que s’avé amb la tradició del PP. No hi entr, perquè no és el tema. Ara, ni la celebritat, ni tan sols la genialitat, no donen cera del corpus a ningú, i cobrar 1,200.000 euros per una idea lliurada en una setmana, no s’aguanta. Més encara si se vol interpretar que en realitat el milió dos cents mil euros no ens dóna dret a res. Perquè resulta que, segons l’autor, ell s’ha reservat la propietat intel·lectual de la proposta i, per tant, li hem de tornar la maqueta i pot fer l'òpera onsevulla que ell vulgui (Dubai?). Aleshores, què n'hem tret del 1,200.000 euros?

Naturalment, el Govern ha de defensar els seus drets, però hauran de reconèixer que tot plegat ens recorda l’escena del contracte dels germans Marx precisament  a “Una nit a l’òpera”: quan Grouxo, aquí fidelment interpretat pel Sr. Fiol, començava amb allò de “La part contractant de la primera part serà considerada la part contractant de la primera part.”, i, a cada pega que hi oposa en Chico, van esqueixant un tros de paper, fins arribar a firmar un pelleringo tot esqueixat.  

Perdonau si m'he fet llarg, i poc amè (sense recursos digitals), però volia oferir la seqüència a qui li pugui ser d'interès, i així trec profit del debat parlamentari, en el qual acabava, més o menys així: 

"Hi ha una novel·la francesa de fa cent anys, mundialment famosa gràcies a les múltiples versions teatrals i fílmiques, “El fantasma de l’Òpera”. El fantasma s’amaga sempre darrera una careta perquè sap que el seu veritable rostre, espanta. No parem fins que entre tots arrabassem la careta al fantasma."

Categoria: General. Comentaris: (3). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

 1. 1. esperanša  |  27-09-2008 a les 19:37

  ai toni, si dedicÓssis el teu temps i enginy a qualque cosa de profit i no a enrollar-te com una persiana i a mantenir la cadira i la mediocritat del psm actual...

 2. 2. Joan Ramon  |  27-09-2008 a les 20:54

  Toni Dijous es va aprovar el cataleg de camins a Pollenša, una petita pasa, a la que tu i Bernat Agilo heuposat un important granet.

  Salut

 3. 3. admirador  |  27-09-2008 a les 22:17

  putos renovadors de merda! venuts a UM i al PSOE i encara van donant llišons a resta!

  Toni ets el millor!

  Endavant i fora por!

Publica el teu comentari. Faig servir la moderaciˇ per evitar, exclusivament, spam.