Toni Alorda

Balances fiscals

tonialorda | 18 Juliol, 2008 07:26

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La publicació de les balances fiscals converteix en veritat oficial el que fa anys que denunciàvem sobre la magnitud de l'espoli que sofrim. Fa tant que ho deim, que rescat un article publicat fa un parell d'anys a UH. Desgraciadament, la referència a les vaques magres sona a premonitòria en aquests temps de crisi:

Solidaritat, expoli i vaques magres 

És sabut, fins i tot reconegut, que la diferència entre el que aporten les Illes Balears a l’Estat i el que se’ns retorna és d’uns 3.000 milions d’euros anuals. 3.000 euros per hom. Són magnituds d’espoli. Com que encara n’hi ha que el neguen, potser siguin útils algunes dades per fer-se una composició de lloc.

 

Una célebre resolució de Nacions Unides, dels anys 70, insta els Estats a destinar el 0’7% del seu PIB al Tercer Món. Vet aquí un veritable repte de Solidaritat Humana Planetària, en majúscules. Èticament inajornable. Idò bé, l’Espanya solidària amb prou feines arriba al 0’25%. Ara ZP, fent un ou de dos vermells, se compromet a assolir el 0’7... el 2012! La Unió Europea promet que ho farà... el 2015!

 

En el finançament de la Unió Europea, cap Estat vol aportar més del 0’35% del seu PIB. Espanya, que ha estat rebent un 0’9% del seu PIB en ajuts europeus, passa ara al 0’1%, i es pretén que, devers el 2012, sigui contribuent net, és a dir, que sigui solidària, honor que declina amb fermesa, i enuig.

 

A Catalunya, hi ha un ampli debat, i general indignació, perquè el seu dèficit amb l’Estat s’acosta al 10% del PIB. Una barbaritat. Un percentatge incomprensible (intolerat per intolerable) arreu d’Europa, ni tan sols a regions tan riques com Baviera o Llombardia (on, per cert, ja hi ha prou polèmica).

 

Idò bé, el dèficit de les Illes Balears és el 15% del seu PIB. El quin-ze-per-cent.

 

Com que, mentrestant, els professors per alumne a Mallorca, els metges i llits per càpita, les pensions, el salari mig, el transport públic (i tantes coses...) són dels pitjors de l’Estat, hem de convenir que, en temps de creixement, hem estat i som profundament insolidaris amb la gent que viu aquí mateix.

 

I ara que venen vaques magres? No seran massa enfora els magatzems de blat? L’amo, els voldrà obrir? Convé que el nou Estatut serveixi per acostar els magatzems i fer-ne claus. O ens arriscam que no siguin només les vaques que vagin magres.

 

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderaciˇ per evitar, exclusivament, spam.