Toni Alorda

Turisme i llengua

tonialorda | 12 Juliol, 2008 11:11

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La deriva provocadora que han engegat els del "Manifiesto en contra de la lengua catalana" (perdonau si ara no record si el nom és ben bé aquest, en tot cas, la inteció sí) agafa viaranys inquietants, aclaridors, però inquietants. Ara fins i tot ens amenacen amb el que ens guanyam les sopes.

Que una trentena d'empreses del món turístic, dites Mesa del Turismo, diguin desbarats de proporcions gegantines com que el futur turístic de les Illes Balears està compromès per tenir una llengua pròpia, és un bot qualitatiu a tenir present. Ara resulta que la gent no va a Dinamarca perquè parlen danès, o a la Xina perquè parlen xinès. I si van a Castella (tot i que no tant com a les Illes Balears) és perquè allà hi ha una llengua preciosa, el castellà (coneguda i apreciada per tots els alemanys del món). Per l'amor de déu!

Som una potència turística mundial, respectada arreu. Una destinació de prestigi inqüestionat. I, sí, som mallorquins, i parlam en català des de fa segles, què passa? Ens hem de disculpar? I és clar que no. No en faltaria d'altra.

Al fil de la polèmica, GADESO ha fet una enquesta sobre el parer dels nostres visitants. Idò bé, segons aquesta mostra, la immensa majoria dels estrangers ni se n'han temut que aquí hi hagi dues llengües oficials. Així pareix que els únics que estan molestos són els turistes espanyols. Però no en quant turistes: no hi ha queixa de servei ni de tracte ni dels atractius de la destinació. Sinó com a espanyols! No es queixen perquè cada turista no sigui tractat amb la seva llengua, sinó perquè hi ha un excès de llengües no castellanes (el català molesta especialment, però, alerta!, també l'anglés o l'alemany!). Els espanyols no pretenen que banalitzem els espais fins convertir-los en no-llocs (hi puc estar d'acord), volen expressar la pròpia personalitat (ok), però tot això s'ha de fer en espanyol. Uep aquí.

És el patriotisme imperial espanyol castellanista de tota la vida, ara més agresiu, més provocador. GADESO, ho recull perquè expresa una manera d'entendre la qüestió, arriba a una conclusió peculiar: ens convé atendre aquesta demanda del turisme espanyol per no  irritar-lo. Què pretèn? Que promocionem figures de sevillanes, en comptes de l'ensaïmada? Que abandonam (amaguem) les nostres senyes d'identitat per no agraviar? I els qui ens ho demanen són els nostres conciutadans en un Estat comú, tot perquè no volen que siguem com som, que siguem qui som? Ja ho val.

En aquesta polèmica, com en la d'Air Berlin, el partit més votat del país dóna suport als que ens agredeixen. Mentrestant, el nostre sector turístic, en el millor dels casos, roman en silenci. És llastimós. Per què no planten cara? Si no ho fan per amor al país, que ho facin pel seu negoci, per l'orgull d'haver arribat a un nom i un nivell d'excel·lència reconegut arreu del món que no poden consentir que qüestionin una Mesa del turismo que posa per davant el seu castellanisme a la seva professionalitat. 

No serà callant que silenciarem aquesta polèmica, sinó plantant cara: som, volem ser i serem una destinació turística d'èxit, però no consentirem (ni volem que cap altre país ho hagi de sofrir arreu del món) que aquest fet, aquesta vocació, ens facin renegar de nosaltres mateixos. El Siau qui sou helènic-costalloberià serveix arreu, potser a nosaltres ens escau més el prec-exigència de Jaume Vidal Alcover: "Deixau-nos ser qui som" (jo acabaria la frase amb qualque flastomia de les que surten d'endins, però deix al lector la seva tria).

 

Categoria: General. Comentaris: (2). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

  1. 1. Andreu Caballero  |  13-07-2008 a les 17:54

    Jo recordaria, com si fossin un himne, les paraules de l'enyorat Toni Roig: "No ens fareu callar!"

  2. 2. Francesc Josep  |  02-08-2008 a les 22:23

    Sóc un ciutadà del Principat de Catalunya que acabo de passar unes fabuloses vacances a Menorca. El que no es pot entendre és que sent com és el turisme català tan important a Menorca, se'ns pugui menystenir sistemàticament la llengua en el sector turístic. La mateixa llengua que és pròpia i oficial a Menorca. No hi ha qui ho entengui, hi ha més cartes de restaurant en italià o francès, però després la major part de turistes són de vora Barcelona.
    Pot ser ens caldria ser una mica més exigents!

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.