Toni Alorda

Beques de menjador i el vergonyós infantilisme de la Conselleria d'Educació

tonialorda | 17 Novembre, 2013 14:05

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

“Aquesta Conselleria no té previst convocar beques de menjador per al curs 2013/14”. Aquesta és la resposta oficial, literal, penjada a la pàgina web del Parlament de les Illes Balears, a una pregunta senzilla i clara formulada per un diputat (un representant del poble, vaja), jo mateix, que deia: “Per quan té previst la Conselleria convocar les beques de menjador del curs 2013/14 i per quina quantia?”

Quan la resposta, inequívoca, ha transcendit als mitjans de comunicació, la Conselleria ha declarat que sí que farà convocatòria... i no és que rectifiqui, no, que la resposta que me daren és correcta... perquè no es tracta de “beques” sinó de “ajudes” de menjador.

Fan empegueir.

Tenim un problema social amb la nutrició dels nostres infants, els menjadors escolars hi haurien de jugar un paper clau, garantint dues o tres menjades al dia als escolars en unes condicions de normalitat no estigmatitzades per les coes als menjadors socials, el Govern fa just el contrari i ara la Conselleria ens diu que s'ha volgut fer la graciosa?

A finals de 2011, el Govern devia 1 milió d'euros en beques per a menjadors. Dic “beques” perquè va ser el terme que vaig fer servir en la pregunta parlamentària que vaig formular l'any passat i va ser amb aquesta paraula que em va respondre Rafel Bosch (que potser tenia moltes coses, però que com a mínim no queia en aquests jocs doiuts i vergonyosos). El Govern ha afrontat aquell problema de tresoreria retardant la convocatòria, de fet, treu les convocatòries quan el curs ja ha acabat! La del 2012/13, per exemple, sortí publicada el 3 de setembre d'enguany i encara no s'ha resolt. Per tant, els beneficiaris s'han vist obligats a bestreure íntegrament la despesa durant molts de mesos, amb l'agreujant que les bases obliguen a assistir a un mínim d'un 70% (!) de dies al menjador per poder-hi accedir. Naturalment, no tothom n'ha tengut possibilitats, els qui més ho necessitaven són els primers que han prescindit de l'ajut. Mentrestant, el Govern "aconseguia" amb aquesta pràctica ajornar la convocatòria un any, un any que "estalviava", carregant un benefici de l'"austeritat" a les esquenes dels infants.

Com a mínim, un mínim radicalment insuficient, volíem que el Govern garantís públicament que hi haurà ajuts, que, en què sigui tard, garanteix que farà la convocatòria, que els pares (o els centres que bestreuen els doblers) hi puguin confiar, que ni això tenen. Idò la Conselleria se'n riu d'aquest neguit i contesta que no convocarà les beques... quan, segons ells mateixos, en realitat, sí que fan comptes fer-ho! Però, què els donen a aquesta gent?

No contestar (com m'ha fet sobre informació dels cursos passats) o, pitjor, contestar transmetent el contrari del que es fa comptes fer, amb l'excusa que el terme no està ben triat, és riure-se'n de la gent, dels diputats i del Parlament, de la democràcia en definitiva.

Per paga, l'expressió “beques de menjador” es fa servir habitualment, el PP inclòs. El mes de març el Parlament de les Illes Balears em va aprovar una proposta, per unanimitat, en la que demanàvem a la Conselleria que no anul·lés les “beques de menjador” (per cert, el PP no va acceptar avançar la data de la convocatòria per fer-la dins el curs escolar). Si reparau en la darrera convocatòria de les “ajudes” de menjador feta per la Conselleria, la de 2012/13, hi trobareu la paraula “beques” una dotzena de vegades com a sinònima d'ajuts. A què jugam? A amagar informació fent-se passar per enginyosos? No veuen que parlam d'infants, de temes socials i de control en l'acció del Govern?  Se'n regalen.

L'objectiu és enredar i embullar a fi de no passar la informació. Sospitam que el canvi de mecànica de les beques de menjador, exigint tant als beneficiaris i deixant-los en el dubte, pot haver provocat una baixada important dels beneficiats efectius, com a mínim n'ha exclosos i no reflectirà l'augment previsible de la demanda que la crisi ha comportat, pares que no estan per bestreure tants de serveis i durant tants de mesos sense cap garantia de rescabalar-se'n. Per comprovar-ho, hem demanat els nombres del cursos anteriors... però el Govern no ens facilita la informació amb l'excusa que el Govern “no fa convocatòries de beques de menjador”. S'ha de ser ... (bé aquí que cadascú ho empleni com trobi, enteneu-ho com a una convidada a la participació del lector).

La polèmica ha tengut una vessant positiva, hem aconseguit que el Govern rectifiqui i digui clarament que farà una convocatòria per “ajudes” de menjadors escolars en el curs 2013/14. Per cert, sabeu en quin programa pressupostari està prevista la dotació? És el 423A, que reb el nom de “Beques”.

El tàndem Camps/Estarellas són una vergonya en la gestió de l'educació del país, són una vergonya per a qualsevol que entengui l'activitat política com una activitat de servei públic, per a tots els que defensin un exercici digne de les regles democràtiques.

Categoria: General. Comentaris: (1). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

  1. 1. Jaume Fuster  |  17-11-2013 a les 20:58

    Magnífica reflexió, Toni.

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.