Toni Alorda

Premi per al CEIP Miquel Duran. Art i educaciˇ (article Dijous)

tonialorda | 02 Novembre, 2013 16:25

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

L'escola Miquel Duran i Saurina ha rebut el premi estatal Acció Magistral 2013, un premi prestigiós per a projectes innovadors en valors. A més de merescut, no podia ser més oportú.

El projecte FusióArt reivindica el paper de l'art, de la creativitat, en l'educació. En l'educació de tots i cada un, perquè l'art no és per a les elits, l'art és una experiència a l'abast de tothom, enriquidora i humanitzadora. FusióArt és una convidada a alliberar-se creant, perquè l'art no es limita al gaudi d'espectador dels millors talents, que també, sinó que ens permet ser protagonistes.

L'enhorabona a Jenny Loren, responsable d'aquest projecte que acosta l'art als menuts i els fa més expressius i desimbolts, amb més recursos per evitar o afrontar conflictes. 'L'educació -diu- ha d'ajudar les persones a comprendre el món que els envolta i a desenvolupar un sentiment d'identitat, una idea sobre el seu lloc al món” (el Miquel Duran és un centre “enllaçat”). Enhorabona també a l'equip directiu que tant anima aquesta mena d'iniciatives, en especial la magnífica cap d'estudis i el seu director.

Dic que el premi és oportú perquè, tot i que el Ministeri d'Educació hi participa (i la nostra Conselleria n'és col·laboradora), els seus atacs contra el paper de l'art en l'educació (i el paper de l'educació a la societat) són duríssims. La llei Wert menysprea les arts: assignatures optatives “no prioritàries”. En aquest context, l'existència i el reconeixement a FusióArt són un petit miracle, un miracle possible perquè encara hi ha art i màgia en aquest món envilit per la panmercantilització.

Per això, aquest escrit no és tant d'enhorabones com per dar les gràcies.

Les gràcies per insistir en què no només de “continguts acadèmics”, o d'anglès, viu l'home, la persona, els ciutadans, els humans. Per dar-nos el gust de sentir-nos orgullosos dels nostres docents en un moment en què se'ls dejecta des d'un sectarisme tancat i hostil.

Gràcies pel compromís i la generositat, perquè amb el gest de lluir un llaç verd a Madrid heu ofert el premi a la comunitat educativa de les Illes Balears rebel·lada contra l'autoritarisme i l'antimallorquinisme del Govern, reivindicant consens i recursos, i una educació de servei públic per desplegar la personalitat lliure i la igualtat d'oportunitats.

Som molts, ho podeu ben creure, els que vos estam profundament agraïts.

Fóra bo que el PP repari com la mobilització educativa ha generat complicitats i sintonies mai vistes amb el món de l'art: el suport de la simfònica o els donatius dels artistes plàstics en són bona mostra. És ben hora de rectificar.

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderaciˇ per evitar, exclusivament, spam.