Toni Alorda

Interpel·lació sobre política educativa

tonialorda | 01 Octubre, 2013 19:48

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

(el PP que menysprea una manifestació de més de 100.000 ciutadans, m'acusa, a mi, de poc demòcrata per demanar en aquesta intervenció més i millor democràcia, la vos deix per si voleu fer-vos-ne una opinió, tot i que certament en la intervenció a tribuna sempre hi pot haver matisos -no estarà molt a estar penjada al diari de sessions, amb la rèplica, on insistesc que el que ens cal és més democràcia, democràcia quotidiana de ciutadans lliures-):

Sr. President, Sra. Consellera: en política educativa, ho han espenyat tot. Ara, ho arreglin. I aviat. Avui. És la seva responsabilitat. Tothom vol tornar a escola. Per què volen esperar dimecres? 9 dies de vaga sense reunir el comitè i ara les citen per dimecres? És avui que volem una solució. Ahir.

En un país normal, encara no hauria acabat la manifestació de diumenge, i, en vista de la seva enormitat, ja tendríem el President anunciant per televisió la retirada del til i una negociació sense condicions, a més de demanar disculpes per no haver atès abans un clam popular de tan gran abast.

Perquè ha estat apoteòsica, Sr. President, apoteòsica i cívicament exemplar. Enhorabona i gràcies als convocats i als assistents. Ha estat tota una lliçó.

Potser fins i tot Vós vos n'heu temut. I què heu fet? Res. Pitjor. Instal·lats en la xuleria castrense: “ni un pas enrere”, els ha dit el Vicepresident. “Ni un mm”, dèieu Vós. Un mm!

Diumenge vos daren 100.000 motius contra la política educativa. Tothom esperava alguna reacció, amb una mínima sensibilitat democràtica. Moltíssima gent, molts més dels que es manifestaren diumenge. Una manifestació és un iceberg, només se'n veu la part que emergeix...

Però s'han trobat una indiferència sociòpata. (...)

Però, què pot fer el poble, en una democràcia, per influir en el govern, perquè se'l tengui en compte? Què?!

No pot fer una consulta popular, no pot promoure una iniciativa legislativa, i d'una manifestació monumental diuen que no expressa el sentit popular. Idò, què?

La democràcia NO és votar una dictadura cada quatre anys. Això no és democràcia... I la gent n'està farta. N'està farta i té raó. Té raó. No la poden ignorar així. De cada vegada més, venir aquí és venir a perdre el temps. Totes les institucions perden el sentit si no se'n respecta l'ànima, la raó de ser. I si no sabem, no ja vostès, tots, les institucions, atendre aquesta exigència social, ens passarà per damunt.

I vostès fins i tot se'n riuen de les resolucions judicials. És també contra aquestes formes autoritàries que ens manifestàvem diumenge.

I l'èxit de la manifestació té una conseqüència política de primer ordre, Sr. President, la manifestació d'ahir vos lleva legitimitat per seguir al front del Govern. Vos heu cavat, a consciència, la pròpia fossa política. Sic transit gloria mundi.

En mans del PP està si mantén aquesta agonia durant 1 any i mig, amb un mort vivent com a President, o si tenen la decència i la responsabilitat de renovar dirigents o convocar eleccions.

 

D'això parlam avui quan parlam de política educativa. És certament aberrant, amb tots els reptes que viu l'educació i el paper estratègic que ha de jugar pel futur. Perquè aquest és el sector més important per al futur, més que el turístic, més que els econòmics, el sector educatiu. Però, avui, després de la major manifestació que hi ha hagut mai a les Illes Balears contra polítiques del nostre propi Govern, avui, parlar de política educativa és, sobretot, parlar de democràcia, és parlar de respecte als ciutadans i, molt especialment, de respecte als mestres i professors.

...Seria absurd parlar de la distribució de les habitacions, mentre la casa s'enfonsa.

Sra. Consellera, en aquesta polèmica s'han traspassat tots els límits tolerables. Amenaçar els pares, com ha fet aquest Govern, de què poden perdre la custòdia dels seus fills per dar suport a una mobilització, no és només absurd, és imperdonable. 

Molts de vostès tenen fills, amb això no hi juguin. Amb això, no hi juguin. Però, com gosen dir als pares aquesta barrabassada? Una institució del Govern! I llavor una diputada... i que aquí no passi res! És intolerable. Parlar de llevar-te els fills! És que han perdut el cap? Pitjor, és que han perdut l'ànima? De què serveix guanyar les eleccions si se perd l'ànima?

Idò, el vice-president, en les primeres declaracions que fa després de 100.000 ciutadans exigint un canvi, animar els pares a denunciar professors. Com si no hi hagués ja prou indignació, prou crispació a les aules.

En puc dir “responsable polític” a un dirigent que, en comptes de cercar ponts per restablir la normalitat, anima a encendre les escoles?

 Però, quina idea tenen dels nostres mestres? Quina idea tenen dels directors? Perquè ells també han dat suport a la manifestació. Els represalarian a tots, com a Maó? Per cert, a quants més? En concret, m'expliqui el cas vist i no vist de Ferreries, l'expliqui. Quantes reputacions cremaran en actes de fe inquisitorials contra la bubota absurda de la dictadura catalanista? Per quantes bruixes tenen preparada foguera?

 Ben al contrari, el nivell de civilització d'una societat es valora pel respecte que té pels seus professors. I vostès els han dit de tot. De tot. Veig que no se n'han temut, però fan passar vergonya a tota la societat pels desbarats que diuen: ni els seus els poden seguir en aquest deliri.

No poden seguir tractant els mestres d'adoctrinadors i manipuladors, de gent perillosa, són els responsables de l'educació del país. Ara fins i tot resulta que la gent va venir diumenge perquè els mestres els han intoxicat. Ells, que no en treuen cap profit. Al contrari, hi perden doblers. Però, vostès s'escolten?

No veuen que no poden tractar la gent com si NO tengués criteri ni personalitat? Ja els dic jo que diumenge n'hi havia molta de personalitat pels carrers de Palma, molta personalitat i molt de criteri, és insultant que es tracti els ciutadans de titelles malinformats. No ho són.

En tot cas, són vostès que tergiversen amb propaganda fraudulenta sobre el TIL, i amb els doblers de tots. M'ho digui, Sra. Consellera: què li ha costat aquesta vergonyosa campanya de propaganda sobre el til: no té doblers per convocar les beques de menjador d'aquest curs i en té per intoxicar?

Com també dejecten la Universitat. La Universitat que, arreu del món, però sobretot a Occident, és una metonímia de la comunitat científica, de l'objectivitat i el saber. Idò vostès la menyspreen.

Un Govern que insulta la Universitat és un govern de fanàtics. I, sinó, hi pensin: Quins governs coneixen que dejectin així la Universitat? A on passa això?

Sra. Consellera, creu vostè que aquest inici de curs, de la qual vostè és responsable, contribueix a millorar el fracàs escolar?

Creu que, en aquest pas, aquest curs aprendran més anglès gràcies a vostè?

Creu que, aquest curs, gràcies a vostè, aprendran més matemàtiques?

Encara no veu que imposant mesures contra els docents, amb una contestació social impressionant, apoteòsica, no pot contribuir a millorar res de res de res de res?

Però me contesti algunes preguntes més: Som l'octubre. En aquestes alçades, improvisaran projectes lingüístics?

Vostè ens deia dimarts que “tots els centres havien presentat el seu projecte TIL”. Fals. N'hi ha que no. Jo en sé. Quants són Sra. Consellera?

Però, sobretot, se va oblidar de dir que, molts dels presentats, la Conselleria no els va autoritzar. A quants de projectes de la via escapatòria de l'article 20 ha dit que no, sra. Consellera, a quants?

I, realment, enviaran la inspecció a imposar projectes per AQUEST CURS? en el mes d'octubre?

Quants n'han redactat fins ara? M'ho digui clarament. A quantes escoles han imposat el projecte lingüístic, a quantes de públiques i a quantes de concertades? perquè som s'octubre! Hauria d'estar aprovat fa mesos!

I, m'ho confirmi: la inspecció anirà a col·legis concertats a imposar projectes lingüístics? En nom de la llibertat? Ja li han dit que no hi seran ben rebuts, tant les cooperatives com Escola Catòlica.

Me contesti una altra pregunta: creu realment que el fracàs escolar en matemàtiques o ciències socials minvarà enguany si les classes es donen en anglès? que és la premissa del til.

(referència Berenguer)

Facem-ho bé, tothom vol reduir el fracàs escolar i tothom vol millorar en anglès, escoltem els entesos i pactem una fórmula. No segueixin dient el doi que hi ha qui vol fracàs i no vol anglès, no té ni cap ni peus, i no se'ls creuen. I és clar que no hi ha cap pare que no vulgui el millor pels seus fills, no els insultin dient-los que són beneïts o, pitjor, que són mals pares.

...Tenen un problema: volen oposar la credibilitat dels mestres amb la dels polítics (a la d'un govern, a la del partit den Bàrcenas) i això, ho poden ben creure, és una guerra perduda.

Sr. President, Sra. Consellera, els nins han de tornar a escola. S'ha de recuperar la normalitat que vostès han destrossat. Els mestres volen dar classes, els pares volen que els nins vagin a escola, els nins necessiten anar a escola. Tothom vol anar a classe.

Vostè (en què en aquestes alçades soni a coverbo) és la màxima responsable de l'educació a les Illes Balears. Totes les qüestions d'aquesta interpel·lació es resumeixen en una: Què fa comptes fer per garantir, per garantir, dic, per garantir que efectivament la normalitat torni als centres?

En democràcia, sobretot després de diumenge, només hi ha una via. Només una. I tret d'uns ultres irredents, tothom l'aplaudiria.

Potser en una dictadura n'hi ha una altra, però en democràcia només n'hi ha una, és evident, i l'han d'adoptar avui. Avui.

Per l'amor de déu, per sentit elemental de la responsabilitat, abandonin aquesta actitud prepotent i fanàtica i resolguin el desgavell que han provocat. Avui. Ara.

Moltes gràcies

Categoria: General. Comentaris: (1). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

  1. 1. Joan Ramon  |  01-10-2013 a les 21:25

    Enhorabona Toni, i gràcies!!

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.