Toni Alorda

Menjadors, adoctrinament i concerts de l'Opus Dei

tonialorda | 22 Marš, 2013 17:45

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Ahir, a la comissió d’educació del #parlamentib tractàrem una proposta de @MÉSperMallorca per normalitzar el pagament de les beques dels menjadors escolars. Sense gaire èxit.

L’impagament de les subvencions per part de la Conselleria està duent al límit aquest servei que ja ha perdut molts d’usuaris, per diversos motius, i n’hi ha més de dos en perill d’extinció.

Després de comentar la funció social dels menjadors, com eina social en la igualtat d’oportunitats i la conciliació laboral i familiar, vàrem insistir en el paper de recurs social per als nins amb més dificultats que no hi ha dubte que duu a terme (i els darrers temps més que mai) i en un entorn normalitzat, sense haver de fer anar al nin a un menjador social.

Parlàvem de situacions socials molt sensibles, de nins... Idò, quina va ser la resposta del PP? La de sempre. Cap modulació en deferència als afectats. La salmòdia de si la culpa és seva, de si trobaren factures, que si mans foradades, etc. Com si això servís de res als nins que han hagut de deixar d'anar al menjador... Per cert, el PP insisteix que el 2010 i 2011, tot i que teníem la despesa educativa més baixa de tot l’Estat en relació al nostre PIB, gastàvem massa: posa d’exemple algunes anècdotes d’alguns milers d’euros, i baixen la despesa en educació en més de 100 milions d’euros per any! Són paraules majors.

Però tornem als menjadors. Demanàvem nosaltres que es pagués d’immediat la subvenció dels menjadors del curs 2010/2011. Sí, la de 2010-2011. El PP criticava durament que el maig de 2011 no estés pagat tot, i, en canvi, justificava que la nova administració encara no ho hagués pagat...

Com a mínim, la convocatòria i la resolució de les subvencions s’havia fet en relativa normalitat: convocades i resoltes durant el curs... a diferència del curs 2011/2012, que s’han convocat... el novembre de 2012, amb el curs acabat i quan ningú sabia del cert si n’hi hauria o no. El PP que criticava que el maig de 2011 no s’haguessin pagat les subvencions de 2010/11, va treure la convocatòria de 2011/12, el novembre... de 2012! Molts d’usuaris se n’hauran afluixat: has de bestreure el cost i anar-hi el 70% de dies... La mecànica de què els centres bestreien els doblers s’ha anat abandonant, per dubtes sobre la continuïtat i pels seus propis problemes de tresoreria. Nosaltres demanàvem que es paguessin ja les subvencions de 2011/12 (no el maig de 2012, però com a mínim en el de 2013...). El PP hi va votar en contra.

Conscients que si consentim que la convocatòria del curs actual, 2012/13, es fa fora del curs, a la pràctica ens haurem botat un any sencer, demanàvem que la convocatòria es fes ja (sempre s’havia fet dins el primer trimestre del curs i ja som a Pasqua). El PP hi va votar en contra. Ens demanava afegir una precisió “segons les disponibilitats pressupostàries”: no la vaig acceptar, per òbvia, però sobretot perquè el que volíem era una declaració política sobre la necessitat d’aquesta despesa i no un acord que sonés a encàrrec a la mare superiora.

Finalment, demanàvem que es convoqués dins enguany el curs 2013-2014, per recuperar la normalitat. El PP hi va votar en contra.

Deia la moció que l’administració ha de reaccionar d’immediat davant el drama que ha provocat a molts de nins de no poder assistir al menjador per qüestions econòmiques i recordàvem que la FAPA ha advertit que hi ha famílies en situacions extremes i nins que “o queden a menjador o mal mengen”.

Dèiem que el Govern de les Illes Balears ha de ser el garant social dels seus ciutadans i vetllar per les seves necessitats més bàsiques, i sobretot, dels més vulnerables. L’educació saludable, la conciliació i l'alimentació dels nins són qüestions cabdals, prioritàries i de màxima urgència. Seria una irresponsabilitat aprofundir i perpetuar en aquest dèficit social per les convocatòries extemporànies de la Conselleria d'Educació.

Finalment, aconseguírem un vot unànime a “mantenir les beques als menjadors socials”, una victòria pírrica si es mantén l’actual mecànica. El PP va votar en contra de reforçar el servei i, per tant, d’ampliar-lo a més centres.

El motiu omnipresent és que “no hi ha doblers”. Deia el PP que ells han fet grans sacrificis per redreçar la situació. Sacrificis... dels altres: dels que no reben les ajudes del menjador, dels interins que són al carrer, dels alumnes amb necessitats educatives especials que s’han quedat sense suports, i de la societat mallorquina que, en definitiva, serà la ue pagarà un deute financer brutal (el 2012 s’ha incrementat un 30% el deute de la CCAA –ho record perquè escoltant el PP un se’n podria dur una altra idea-) o pagant més impostos, contradint totes les promeses electorals que ens feia el PP.

Avui, l’endemà de la comissió que no va aprovar normalitzar les beques socials als menjadors escolars perquè el Govern no té doblers, aquest mateix Govern compromet centenars de milers d’euros per concertar primària a una escola de l’Opus que segrega nins i nines, una escola en el Parc bit, que no pretén servir una “barriada”, sinó una “casta”.

Mentrestant, el PP diu que segueix la seva croada contra “l’adoctrinament a les aules”. Diuen que 1 de cada 5 professors fa política a les aules i que això s’ha d’acabar. Un 20%. No hem aclarit gaire què vol dir “fer política” però s’assembla perillosament a defensar la llengua del país. Per demostrar amb fets la seva lluita contra la ideologia a les aules, concerten un centre de l’Opus Dei.

És lamentable veure com aquesta crisi salvatge ha fet perdre la cartera a tanta gent, però sobretot indigna que, en aquestes circumstàncies, hi hagi dirigents que hagin perdut l'ànima. 

 

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderaciˇ per evitar, exclusivament, spam.