Toni Alorda

Francesca Vives i el Teatre Principal (article Dijous)

tonialorda | 15 Marš, 2013 10:51

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Hi ha misèries de la política que justifiquen la nefasta opinió que en tenen els ciutadans. I és ben trist. Ho és sempre, però més en moments tan difícils, quan és obligat que les persones elegides per gestionar la cosa pública adoptin una altra actitud.

El PP local, que fa vint anys que governa Inca, que ha prioritzat un fotimer d’obres per davant de la rehabilitació del Teatre Principal, s’entretén ara en una polèmica borda: diuen que “no troben” una subvenció que havia gestionat Francesca Vives (PSM) quan era membre del Govern (donant a entendre que era pura entelèquia, fum, com les òperes de Matas).

Aigua a la mar no trobarien, perquè els doblers hi eren... i hi són. Si no ho saben, malament rai; si ho saben, com me pens, tota la polèmica, el to, les intencions, diuen molt dels que la promouen.

Els Fons europeus FEDER per a les Illes Balears 2007/2013 varen ser aprovats per la Comissió Europea el desembre de 2007. Dels 226 milions d’euros, 13,6 són per a patrimoni cultural: la meitat, 6,8 milions, de la Unió Europea, l’altra meitat a càrrec de l’administració beneficiada. Francesca Vives va maniobrar per destinar dos milions d’aquest programa al Teatre Principal d’Inca. D’altres ho hagueren agraït (i potser n’hagueren tret més profit): l’ajuntament de Palma, per exemple, va reformar, i obrir, el teatre Mar i Terra.

Tanmateix, a Inca el compromís no culminà en conveni: L’ajuntament (o la Fundació del Teatre) no estava en condicions de fer la seva aportació (i menys encara bestreure el total), ni l’obra estava prou aclarida com per garantir que el teatre es posés a disposició del públic, condicions dels fons europeus. I aquí va quedar. Tothom n’era ben conscient. A finals de la legislatura, dels 13,6 milions, se n’havien compromès 5, i tothom sabia que si el Teatre d’Inca resolia les seves dificultats, havia de ser un dels beneficiats.

Idò ara, quan sembla que, a la fi, el govern municipal s’hi posa, després d’haver perdut multitud d’oportunitats, com els 190 milions de pessetes concedits per l’Estat, o, permeteu-m’ho recordar, la convocatòria per a teatres que vaig promoure com a Conseller del Consell de Mallorca (i el Senyor sap que ho vaig fer pensant en el d’Inca... que ni s’hi va presentar); ara, en comptes de malavejar per signar un compromís que fermi l’ajuda FEDER (d’un milió, o més), s’esforcen per desacreditar el govern anterior. Sé cert que Xisca Vives no esperava cap reconeixement, però d’aquí a dejectar-la... francament.

El Pla acaba enguany i els diners s’han d’haver gastat abans de 2015; i si, en comptes de cercar ronya, ens arromangam?

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderaciˇ per evitar, exclusivament, spam.