Toni Alorda

La Llotja tancada (article UH)

tonialorda | 25 Febrer, 2013 12:02

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Tots convindrem que el patrimoni cultural de les Illes Balears és un dels actius que poden contribuir a la desestacionalització de la temporada turística i satisfer les exigències d’uns visitants que ens interessa captar; com convindrem que és obligació dels governs posar-lo a l’abast dels ciutadans. I, tanmateix, queda molt de camí per córrer, basta reparar en la dificultat de visitar una part important d’aquest patrimoni.

Són moltes, per exemple, les esglésies amb un alt interès cultural, que són de difícil accés, o que s’han de visitar en moments de culte (inapropiat a determinats propòsits) o que, fins i tot les més accessibles, podrien millorar la mise-en-scène amb una senyalització, il·luminació i documentació adequada dels elements principals, o habilitant l’accés a parts que romanen ocultes, com ara terrats, campanars, criptes... Com seria molt interessant arribar a enteses per poder visitar el patrimoni d’interès cultural de propietat privada. La fórmula de rutes temàtiques és un camí interessant que està en boga arreu.

Però reculam. Turisme rescindeix línies de suport a visites culturals, els departaments de patrimoni dels consells sobreviuen a pa i aigua, i, enmig de tanta misèria, falten iniciatives revitalitzadores potents.

Amb aquest panorama, el patrimoni públic ha d’adoptar una actitud de lideratge. L’exemple de la Llotja de Guillem Sagrera és feridor. Tenim un edifici magnífic, dels més importants en gòtic civil del Planeta, som un potència turística mundial, i el tenim tancat... tret de quan hi ha exposicions... No té ni cap ni peus. Després de la darrera restauració, i adoptant totes les prevencions que escaiguin, també és accessible el terrat, un indiscutible atractiu addicional... tancat al públic.

Per cert, l’erudit Josep Barberí, a la “Vida de Sor Clara Andreu” afirma que Sagrera era inquer. No és la tesi majoritària... però els seus motius devia tenir.

I no és només La Llotja, sinó tot el conjunt monumental amb el Consolat de Mar, capella gòtica, porta del Moll... El Consolat és la seu de la Presidència del Govern, però avui tots els països democràtics obrin les seves institucions a visites populars, i no en parlem si tenen vocació turística: estam obligats a enginyar fórmules, no per permetre la visita del Consolat, sinó per promoure-la.

Un altre edifici de propietat pública cedit per a Museu d’art i serveis culturals i avui tancat al públic és el Palau de Marivent de Guillem Forteza, potser també és arribada l’hora de reconsiderar-ho.

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.