Toni Alorda

Per un accés lliure al Puig Major #laSerraésdetots

tonialorda | 15 Febrer, 2013 20:48

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Baixam del Puig Major amb n’Andreu, venim de reivindicar l’accés lliure a peu al cim més alt de Mallorca (1.445 m) i de les Illes Balears. Farem una proposta al Parlament i l’amic Baldoví ho demanarà en el Congrés de Diputats a veure si movem el Govern de Rajoy, un govern en hores baixes.

No em sé avenir que posem el coll tan conformats a no poder coronar el Puig. Heu reparat que som els únics ciutadans de tot l’Estat que no podem accedir al cim més alt del seu propi territori?... i això que som una potència turística mundial.

En aquell temps, el projecte no va topar amb gaire resistència, en Franco no anava de berbes, i "el Conveni d’Amistat amb els Estats Units (fa 60 anys, 1953) li oferia un (ignominiós) reconeixement internacional que li anava mel, així que no va dubtar en lliurar-los la muntanya mallorquina per antonomàsia, el nostre cim més alt i emblemàtic, i de llavor ençà és propietat militar, amb un accés prohibit. Vull pensar que avui no ho consentiríem.

De les espores que espargí aquell conveni, sorgiren uns “xampinyons” gegants, just al cim del puig Major de Son Torrella. Aquelles càpsules de protecció dels radars de control de l’espai aeri (des de la recent renovació una tota sola però més gran) ja són una icona de la Serra, i tot un missatge, no precisament encriptat.

L’aparença pot evocar una base extraterrestre, però no ho és, és ben terrícola; i, per això, fins i tot sense haver de qüestionar el seu valor estratègic per a la “defensa d’Occident”, és absolutament raonable reivindicar que ha de ser compatible amb l’accés a peu al Puig, no debades som al segle XXI. I, tanmateix, cap govern de l’Estat, ni de PP ni de PSOE, n’ha volgut sentir parlar. Fins ara… perquè moltes coses estan canviant i cauen torres i ducats: ho tornarem proposar. Tot i que tenim un Govern que el que ha fet és desmantellar tots els serveis de la Serra de Tramuntana i fins i tot pretén cobrar als excursionistes.

Naturalment, podria haver-hi restriccions a l’accés, però per motius ambientals, com n’hi ha al Teide per exemple, atesos els grans valors naturals de la zona (com a d’altres indrets) i la seva vulnerabilitat.

A cap mallorquí se li amaga la força simbòlica de permetre l’accés al Puig, tothom perceb la seva energia tel·lúrica, màgica. “És com el Puig Major, incommovible, ferm, per sempre” diu la cançó llucana, equiparant el nostre Puig a la Sió fidel del Llibre dels Salms. Seria tota una fita ciutadana, però també un actiu per al senderisme i el turisme sensible al privilegi de poder admirar un entorn i unes vistes extraordinàries.

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.