Toni Alorda

El Duc em...Palma...do

tonialorda | 24 Gener, 2013 10:52

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

     

El cas Urdangarin hauria de suscitar reflexions, i conseqüències, més enllà de les penals, a més de mostrar, una altra vegada, que la gestió de la nostra dreta té poc a veure amb el ens volen fer creure amb la retòrica de l’eficàcia: per si un cas no bastés, lo de Bàrcenas és demolidor.

 

I, tanmateix, tot i que està afectant greument el prestigi de la Corona, sumat a d’altres episodis ben sucosos, sorprèn que encara no es parli molt més seriosament d’abolir la monarquia (tret de Catalunya que va fent camí). El papanatisme davant els títols nobiliaris, de manera molt destacada els de la Casa Reial, i la confusió entre funcions públiques i privades, o el cost de tot plegat (Marivent per exemple), constata l’absurd de mantenir aquest muntatge.

 

Per això, davant la idea que planteja el grup municipal del PSM-IV-Entesa a Cort de què Urdangarín i senyora deixin de ser Ducs de Palma, tot i compartir la intenció, i felicitar-los per la iniciativa de retirar el nom de La Rambla, vos confés una sensació ambivalent, semblant a la d’aquella iniciativa del PSOE de promoure una llei (2006) perquè els homes no siguin preferits sobre les dones en la successió de títols nobiliaris. Una llei per la igualtat, sí, però, no són els títols hereditaris, per se, un greuge a la igualtat? Vetllant per la honorabilitat dels títols, no en feim una reivindicació indirecta?

 

“Totes les persones neixen iguals” proclama la Constitució dels Estats Units, i, en lògica conseqüència, prohibeix la noblesa hereditària. La fórmula va fer fortuna i és vigent aquí per l’article primer de la Declaració de Drets Humans. Per tant, no hi pot haver discriminacions i cal treballar per la igualtat real d’oportunitats. Fins i tot la conseqüència de no reconèixer títols nobiliaris va arribar a Espanya, basta recordar l’article 25 de la Constitució del 31: “No podrán ser fundamentos de privilegio jurídico: la naturaleza, la filiación, el sexo, la clase social, la riqueza, las ideas políticas ni las creencias religiosas.  El Estado no reconoce distinciones y títulos nobiliarios.” Franco les va restituir...

 

Al meu parer, el que ens cal, i Urdangarin pot funcionar com a detonant, és eliminar l’anacronisme de tots els títols nobiliaris. De tots. Reaccionar sobre el posseïdor d’un títol per qüestionar-ne l’honorabilitat, és com mirar de posar al dia l’anacronisme, és contribuir a incorporar-lo a la contemporaneïtat. I no hi cab. Si volem actuar conforme als signes dels temps, s’ha d’eliminar tot caràcter oficial als títols de noblesa.

 

Se’ns dirà que ja no suposen cap avantatge. No sé si les revistes del cor hi estan d’acord, però acceptem-ho com un motiu més a favor nostre: per què dedicar temps de l’administració tramitant expedients, dictant reials decrets, i espai en el BOE per uns títols sense sentit?

 

Se’ns diu que sí que en tenen, l’honorífic. Però, segur que hem d’eternitzar l’”agraïment” per les gestes que motivaren tots i cada un dels títols originaris? En quines batalles? contra qui? per quins favors reials? En concret, què han fet per Palma, la Sra. Borbón i el Sr. Urdangarin? I, en tot cas, hem d’honorar els hereus pels mèrits dels seus avantpassats? De cap manera. A cadascú, lo que és seu. Conten que quan Prim va ser nomenat Gran d’Espanya aquells senyors el reberen, sorneguers: “bé, ja ets com nosaltres” i el militar liberal els contestà: “perdonin, voldran dir com els seus padrins o repadrins que, com jo, s’ho guanyaren, vostès només ho han heretat”.

 

Naturalment, incloc dins la lògica, el principal anacronisme, que un d’aquests nobles pretengui ser, per herència, un càrrec públic vitalici en una democràcia, un càrrec de relleu, el Cap d’Estat (al qual, per cert, ni tan sols li va afectar la modificació de la preferència de gènere...)

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderaciˇ per evitar, exclusivament, spam.