Toni Alorda

Amb la Simf˛nica

tonialorda | 04 Maig, 2012 10:56

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Les urgències en matèria laboral, sanitària, educativa, etc., no ens pot fer perdre de vista el desmantellament de les institucions culturals del país que està duent a terme el Govern del PP. La situació de l'Orquestra Simfònica, per exemple, és d'una precarietat extrema, fins al punt que ha emmenat als músics a una vaga insòlita, no només per reclamar els seus drets legítims, sinó com un crit per salvar l'orquestra i perquè es doni la cara.

Ara he rebut la resposta de la pregunta que vaig fer al Conseller de moda, Carlos Delgado, sobre el deute que té Turisme amb la Fundació que gestiona l'Orquestra, un deute que figura en la comptabilitat de la Fundació i que seria molt útil per tirar endavant: idò diu que Turisme no els hi deu res (cap comentari més). També el Batle de Palma ha estat molt dur negant-se a reconsiderar l'aportació municipal, exactament igual que el Consell, tots dos han fet unes disminucions que posen en perill la viabilitat de l'orquestra.

Des del PSM-IV-ExM tenim presentades iniciatives en el Parlament, el Consell i l'ajuntament, però la situació es degrada. També caldrà una mobilització social de les persones sensibles a la cultura que, de fet, s'està produïnt.

Per fer-hi una modesta contribució, des d'un enfocament local, he enviat aquest article al Setmanari Dijous:

 Inca amb la Simfònica

Els músics de la Simfònica no cobren. La situació ha arribat a un punt que posa en perill la seva continuïtat. He anat a alguns dels concerts reivindicatius i populars que han ofert, és una sensació agredolça: trist, per haver arribat en aquest punt;  encoratjador, pel suport entusiasta de la gent.

El poble d’Inca s’ha de solidaritzar amb la nostra Simfònica. Fa uns anys que no han vengut, i és una llàstima (quan vaig ser regidor de cultura n’estaven encantats de venir), en tot cas, sempre ha estat memorable: pensem en el concert amb l’esplèndida soprano inquera Joana Llabrés i L’Harpa, o els sons de Strauss ennoblint Santa Maria la Major. Tanmateix, la falta d’un teatre condret, no hi convida gaire (els bancs de la Parròquia són cruels).

La Simfònica ha estat i és clau en la vindicació de Torrandell, no només toquen sovint les seves obres (gos aventurar que és el seu autor mallorquí preferit, basta reparar en la seva presència en els CDs que han enregistrat), sinó que ho fan en els concerts especials, com el d’inici de temporada o el de Nadal. No cal remontar-nos al Rèquiem, per citar Tristes Souvenirs, la Vall de Muza, la Simfonia número 1, la Marxa Heròica, el concert per a piano i orquestra, o, deixau-m’ho dir per separat, els lieder per a soprano i orquestra interpretats per Joana Llabrés.

Sí, ja ho sé, hi ha crisi. Però en la tria de prioritats no podem sacrificar la cultura. Què en pensarem d’un poble que no aprecia la cultura? Mai serem rics, mai serem ciutadans en plenitud, si som culturalment pobres. Pot sonar a proclama retòrica, però, si hi param esment, repararem que és una veritat inexorable.

Però, a més, no podem sacrificar els actius que ens donen valor afegit com a destinació turística, ja està bé de banalitzar Mallorca, com un lloc sense arrels ni caràcter, un no-lloc. La cultura ha de ser una basa fonamental en qualsevol estratègia de desestacionalització i per captar determinats clients.

L’orquestra de les Illes Balears és una de les principals ofertes culturals del país; desenvolupa una valuosa tasca didàctica i de divulgació; és l’horitzó artístic i professional per als alumnes del Conservatori i una oportunitat per als nostres intèrprets; promou els nostres compositors; ens permet gaudir dels millors directors i solistes mundials; i és, en definitiva, un referent cultural de primer ordre.

No, no podem prescindir de la Simfònica, no volem prescindir de la Simfònica, ni la volem convertir en un producte rebaixat, de passa-tu. Si l'Orquestra no existís, estaríem obligats a crear-la... És més raonable, més viable, més econòmic, més intel·ligent, i més digne de persones civilitzades, protegir i conservar la gran orquestra que ja tenim.

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderaciˇ per evitar, exclusivament, spam.