Toni Alorda

Pere Rotger troba que el mallorquí és una nosa (article Dijous)

tonialorda | 13 Abril, 2012 09:54

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

No és que ho hagi dit ell, però ho ha votat. I no en una votació on ell només és un diputat més del grup popular, sinó en una on ell decideix, com a President del Parlament. Pere Rotger ha acceptat que cal tramitar per urgència la modificació/demolició de la llei de normalització lingüística, dant per bons els motius que al•lega el Govern. I quins són? Només un: que el català és un “obstacle”, una nosa. La llengua pròpia dels mallorquins és una nosa? Una nosa que és “urgent” llevar d’enmig? I els milers i milers de mallorquins que han signat o fins i tot s’han manifestat en contra d’aquesta llei, també som una nosa, sr. Rotger?

La urgència, aquesta sí, és afrontar la desocupació i cohesionar la societat en un moment tan difícil, amb consensos i solidaritat, en comptes d’obcecar-se en confrontacions. Algú creu que és urgent canviar el nivell d’exigència del català als treballadors públics quan el Govern insisteix en què no convocarà places, al revés, que n’acomiadarà? Idò Rotger sí que ho creu. I que els noms dels pobles de Mallorca es puguin castellanitzar, això és urgent? Rotger troba que sí. Idò això no és que no sigui urgent, és que és un desbarat, una banalització de Mallorca i una greu passa enrere respecte del que havíem aconseguit en democràcia: que Sa Pobla fos Sa Pobla, que Pollença fos Pollença... i Palma, Palma.

Quan vaig conèixer Rotger (Pedro aleshores)

no tenia cap especial sensibilitat per la llengua del país, carregat dels prejudicis que havia inculcat el franquisme; però va fer una transformació notable, positiva i de mèrit, amb un suport inequívoc a l’oficialitat de la llengua catalana. Sota el seu lideratge, el PP d’Inca, solerista, va esdevenir un referent d’una dreta conscient al fet nacional. No com ara, que vota sistemàticament contra les propostes en defensa del mallorquí.

També Rotger, se veu que el moment reaccionari que vivim l’ha arrossegat, o potser mai varen ser conviccions fondes, de compromís amb la pròpia cultura, el que l’havia guiat, sinó pur càlcul tàctic.

La setmana qui ve, s’ha de veure el recurs del PSM-IV-Entesa contra aquesta declaració d’urgència. Pere: no només parlam d’acurçar la tramitació unes setmanes, parlam de dignitat.

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.