Toni Alorda

Mallorca no és de Castella (article UH)

tonialorda | 27 Març, 2012 08:02

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Encara no havíem viscut l'èxit històric de la manifestació en favor de la llengua, tot i que l'article es va publicar dilluns:

"La condemna de Jaume Matas, la condemna a una manera de fer política, la del Cap del Govern i del PP durant anys, i els distints episodis de la croada del PP per castellanitzar Mallorca, sense oblidar els estralls de la crisi i els que hi afegeix la gestió que en fa la dreta, amb destralades contra l’estat del benestar i els drets socials i laborals; són temes de gran calat, més enllà dels trasbalsos diaris, de l’actualitat, forgen el futur, i actuen sobre la cohesió social i la identitat col·lectiva. I estan provocant una reacció.

Rajoy ens havia advertit que faria a Espanya el que Matas feia a Balears, i ara n’és President. Bauzà se’n declarava hereu i posava la mà al foc per ell. Més encara, ens renyava: per molt que els fets fossin incontestables, només una sentència ens permetria opinar. Quin desbarat. Curiosament, el mateix dimarts que coneixíem la sentència, el PP advertia al PSOE balear que no poden parlar de política laboral davant l’escàndol dels ERO andalusos (un senyor escàndol, tot sigui dit). Seguint aquesta lògica, de què deu poder parlar el PP de Jaume Matas? El que haurien de fer (el partit, dic) és tornar els doblers públics que han utilitzat en el seu propi profit. Això haurien de fer.

Mentrestant, el carrer bull. Ahir una gentada tornava demostrar que hi ha una Mallorca que no consentirà ser anorreada. Una Mallorca que no vol ser una província de Castella. Que sap que no serà acotant el coll com aixecarem el cap.

Que és un greu error, un error social i un error pedagògic, segregar els nins en aules mallorquines i aules castellanes com pretén el PP. Una iniciativa que ha provocat la reacció de l’escola, que avui pateix la intimidació del Govern per un llaç amb la senyera.

El Govern els diu que les quatre barres, les de l’estandard del 31 de desembre, les que hi ha a La Seu i La Llonja, el símbol internacional de la llengua catalana, són la bandera d’una altra Comunitat Autònoma (?!). I ho diu d’un llaç. Delirant. 

Sí, ho sabem, hi ha uns ciutadans de les Illes Balears, de nouvinguts, i de soca-rel, que volen arraconar el català. Que els fa (els feim?) nosa. Tanmateix, és preferible restablir consensos que atiar enfrontaments: radicalitzar l’oscil·lació del pèndol en les polítiques identitàries, l’allunya de la posició d’equilibri.

Categoria: General. Comentaris: (2). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

  1. 1. Pep Amengual  |  05-04-2012 a les 04:43

    Estimat sr. Alorda, compartint la indignació per el tractament que el nou govern fa del català, lament profundament la lectura que vostè fa en de la llengua en clau imperialista de Castella i els castellans, els quals res tenen que veure amb allò que està passant, un fenomen ben balear protagonitzat per gent de les illes, ens agradi o no. És gent balear la que canvia el marc lingüístic o destrossa el territori, i fins que no comencem a assumir que la balearització o la dreta del PP és un producte tan balear com ara la sobrassada, continuarem amb la visió nacionalista miop, infantil i excloent que alguns pensàvem el PSM havia abandonat, o començava a fer-lo. Lamentablement ens hem equivocat, el PSM es torna equivocar. Atentament,

  2. 2. tonimarrai  |  05-04-2012 a les 10:01

    Francament, li agraesc el comentari però no entenc el retret. Tot i que podem discrepar sobre si hi ha o no un afany imperialista en el model nacional dels castellans (que jo crec que sí), l'article es refereix sempre a la gent d'aquí i no a les persones que viuen a Castella, el missatge del títol s'adreça directament a Bauzà i el PP de les Illes Balears, contesta les seves polítiques. Potser no m'he explicat bé, o no l'he entès, però no sé veure la incongruència entre el text de l'article i la tesi que vostè mantén (i que, amb la salvedat que he fet, compartesc).
    En tot cas, l'opinió és meva i el PSM és molt plural.
    Moltes gràcies per la seva reflexió

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.