Toni Alorda

Eliminar les províncies

tonialorda | 23 Agost, 2011 21:21

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La proposta de Rubalcaba d'eliminar les diputacions provincials, i ara l'acord PP-PSOE per modificar la Constitució ad majorem gloriam de la Sra. Merkel, obrin opcions per canvis sobre estructures anquilosades, i mai innocentment.

De tocar la Constitució a toc de pito naturalment n'haurem de parlar... Pel que fa a les diputacions, a finals de l'anterior legislatura vaig presentar al Parlament una iniciativa per instar-ne l'eliminació... i va ser aprovada, tot i l'oposició del PP. Ara cal fer-la valer.

Recordem d'entrada que abans del segle XIX, només Castella tenia províncies, llavor hi havia regnes, territoris històrics i d'altres denominacions, rere cada una de les quals, hi ha una realitat institucional particular. L’Estat liberal generalitza la província com a circumscripció d’un estat centralista, seguint la França revolucionària, fins que, durant  la dictadura de Primo de Rivera, l’Estatut de Calvo Sotelo els hi assigna, a més, el caràcter d’ens local (ara se’n remarca el suport als ajuntaments, però aleshores també de control i per repartiment de consignes). Tot plegat un model anacrònic.

Però els anacronismes s’enquisten. Només la Constitució Federal de la I República suprimia les províncies (com a ens obligatoris, vull dir), en el benentès que, creant estats federals (l'Estat Balear, per exemple), no calien tants nivells institucionals. No ens estranyi que Calvo Sotelo declarés que una de les virtuts de la província era evitar l’estat federal. Una vegada creades les CCAA aquest és l’esquema racional i el més congruent amb l’autogovern. L’Estat s’articula en municipis i comunitats autònomes i aquestes s’autodivideixen com volen.

De fet, l’administració territorial perifèrica de referència per a l’Estat ja és en bona mesura la Comunitat Autònoma, a partir de la LOFAGE, quan el Delegat de Govern assumeix el paper dels Governadors civils i la divisió militar ja no es basa en la província.  

Mentre que la Diputació, com a òrgan de govern local, que no és cap referent de l’administració perifèrica, hauria d’estar articulada a partir de l’associacionisme local, o en òrgans de les CCAA. Per què si alguna Comunitat troba que li basten les comarques (o vol comarques i vegueries) se l’ha d’obligar a tenir, a més, províncies? Naturalment, no es tracta d’obligar a eliminar províncies allà on tenen sentit, per història (pensem per exemple en el cas particularíssim dels territoris històrics bascos), per arrelament, per funcions consolidades, sinó que ho valori cada Comunitat Autònoma. Per paga, ja hi ha un grapat de comunitats autònomes uniprovincials que, per tant, no tenen diputació.

És remarcable que l'Estat espanyol hagués de fer una reserva a la signatura de la Carta Europea de l'Autonomia Local per preservar les províncies. La Carta Europea exigeix que els ens locals siguin d'elecció democràtica directa, mentre que el sistema electoral de les diputacions és indirecte (i ben envitricollat).  

L'eliminació de les diputacions no suposarà l'estalvi dels mils de milions que gestionen (ni ho pretenem), però segur que emmagriria filtres burocràtics. Rubalcaba ha quantificat l'estalvi en 1.000 milions, probablement és més, en tot cas, és una xifra respectable.

Tanmateix, la proposta de Rubalcaba posa en qüestió les diputacions però no aclareix el futur de les províncies. És imprescindible eliminar íntegrament aquest nivell d’ens territorials obligatoris.

 

La solució més raonable és fer-ho modificant la Constitució, ara que se veu que és tan senzill. Tanmateix, tampoc seria necessari, bastaria una llei orgànica que fes coincidir la divisió provincial amb les CCAA, la qual cosa tendria conseqüències molt rellevants en la representació democràtica plural i proporcional. Hi tornarem.

 

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.