Toni Alorda

Despesa de personal en educaciˇ

tonialorda | 31 Octubre, 2013 19:13

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

En les dades d'educació és interessant sempre reparar en la part destinada a personal: Idò, per a 2014, són 459 milions d'euros.

I novament crec que és interessant recordar la posició del PP. En els pressupostos per a l'any 2010, el Govern progressista va haver d'anunciar una retallada en personal docent, el PP va posar el crit en el cel (d'aquell moment és el video de la diputada Aguiló protestant contra el Govern). La suma d'aquesta mesura i la baixada estatal del 5% del sou va suposar passar de 537 milions de capítol I per a personal d'educació l'any 2009 a 520 milions el 2010.

El PP donava a entendre que ell volia les dades de 2009. Idò bé, els 537 milions de llavor serien, amb l'ipc, 589 milions d'avui. Quants n'hi posen? Ho repetesc: 459. No els de 2009 actualitzats, no els de 2009 sense actualitzar, no els de 2010 actualitzats, no, 61 milions menys que els gastats el nefast any 2010. Han demanat disculpes? No: diuen que la culpa era dels anteriors gestors... perquè gastaven massa! Com diuen ara que els diners no són importants a l'educació...

Vull recordar una anècdota, perquè la trob molt demostrativa de la manera d'argumentar del PP. Afirmaven, l'anterior legislatura, que davallar 10 milions d'euros en el capítol I comportava 400 docents menys a les aules. Dividien 10 milions per 28.000 euros, una operació simple (i ximple), té el problema de no ser rigorosa, però certament té l'avantatge de ser senzilla. Si 10 milions suposen 400 docents, 78 milions, que és la diferència entre el capítol I de 2009 i 2014, suposaria més de 3.000 docents menys. Ja els dic jo que això no és així, però centenars i centenars, sí: d'ençà que el PP és al Govern ha davallat en més d'un miler el nombre de professors a les aules.

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Pressupostos en educaciˇ 2014

tonialorda | 30 Octubre, 2013 14:24

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Els pressupostos per a 2014 preveuen 741 milions d'euros en educació a les Illes Balears, el 2,8% del nostre PIB. Aspiram al 6%, que és el que hi dedica Finlàndia... i Extremadura (sí, també Extremadura).

En el debat sobre els pressupostos de l’any 2010, enmig d’una espectacular caiguda d’ingressos, el PP acusava el govern progressista de “no creure en l’educació”, de “no creure en el coneixement”. Literal. Eren retrets durs, sense miraments.

Idò comparem: aquell any nefast de 2010, any de retallades, el Govern va gastar 861 milions d'euros en educació, si hi aplicam l'ipc, representen 921 milions d'euros d'ara.

Què va preveure el PP en els seus primers pressupostos, l'any 2012, després de prometre autopistes de l'educació?: 742 milions. El 2014, ho repetesc, 741.

Baixar els pressupostos d'educació, deia el PP en aquell debat de pressupostos per a 2010, és "negar el futur".


Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

InterpelĚlaciˇ sobre polÝtica educativa

tonialorda | 01 Octubre, 2013 19:48

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

(el PP que menysprea una manifestació de més de 100.000 ciutadans, m'acusa, a mi, de poc demòcrata per demanar en aquesta intervenció més i millor democràcia, la vos deix per si voleu fer-vos-ne una opinió, tot i que certament en la intervenció a tribuna sempre hi pot haver matisos -no estarà molt a estar penjada al diari de sessions, amb la rèplica, on insistesc que el que ens cal és més democràcia, democràcia quotidiana de ciutadans lliures-):

Sr. President, Sra. Consellera: en política educativa, ho han espenyat tot. Ara, ho arreglin. I aviat. Avui. És la seva responsabilitat. Tothom vol tornar a escola. Per què volen esperar dimecres? 9 dies de vaga sense reunir el comitè i ara les citen per dimecres? És avui que volem una solució. Ahir.

En un país normal, encara no hauria acabat la manifestació de diumenge, i, en vista de la seva enormitat, ja tendríem el President anunciant per televisió la retirada del til i una negociació sense condicions, a més de demanar disculpes per no haver atès abans un clam popular de tan gran abast.

Perquè ha estat apoteòsica, Sr. President, apoteòsica i cívicament exemplar. Enhorabona i gràcies als convocats i als assistents. Ha estat tota una lliçó.

Potser fins i tot Vós vos n'heu temut. I què heu fet? Res. Pitjor. Instal·lats en la xuleria castrense: “ni un pas enrere”, els ha dit el Vicepresident. “Ni un mm”, dèieu Vós. Un mm!

Diumenge vos daren 100.000 motius contra la política educativa. Tothom esperava alguna reacció, amb una mínima sensibilitat democràtica. Moltíssima gent, molts més dels que es manifestaren diumenge. Una manifestació és un iceberg, només se'n veu la part que emergeix...

Però s'han trobat una indiferència sociòpata. (...)

Però, què pot fer el poble, en una democràcia, per influir en el govern, perquè se'l tengui en compte? Què?!

No pot fer una consulta popular, no pot promoure una iniciativa legislativa, i d'una manifestació monumental diuen que no expressa el sentit popular. Idò, què?

La democràcia NO és votar una dictadura cada quatre anys. Això no és democràcia... I la gent n'està farta. N'està farta i té raó. Té raó. No la poden ignorar així. De cada vegada més, venir aquí és venir a perdre el temps. Totes les institucions perden el sentit si no se'n respecta l'ànima, la raó de ser. I si no sabem, no ja vostès, tots, les institucions, atendre aquesta exigència social, ens passarà per damunt.

I vostès fins i tot se'n riuen de les resolucions judicials. És també contra aquestes formes autoritàries que ens manifestàvem diumenge.

I l'èxit de la manifestació té una conseqüència política de primer ordre, Sr. President, la manifestació d'ahir vos lleva legitimitat per seguir al front del Govern. Vos heu cavat, a consciència, la pròpia fossa política. Sic transit gloria mundi.

En mans del PP està si mantén aquesta agonia durant 1 any i mig, amb un mort vivent com a President, o si tenen la decència i la responsabilitat de renovar dirigents o convocar eleccions.

 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent