Toni Alorda

Persecuciˇ a les aules? (artiele Dijous)

tonialorda | 21 Juny, 2013 19:21

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

L’obsessió del PP amb l’escola és malaltissa: per si no n’hi hagués ben abastament amb les retallades, la Consellera d’Educació ens digué al Parlament que vol acabar amb la por dels nins a ser suspesos si manifesten idees contràries “a les seves” (es referia a les dels grups polítics a l’oposició -?!-), que els mestres suspenen nins si expressen idees del PP (!?). Però, quin cas coneix per amollar aquesta barrabassada? Resposta oficial: cap. Cap.

Quina idea més tèrbola ha de tenir aquesta senyora de l’escola. Ella i el partit majoritari del país, perquè el PP celebrà l’exabrupte amb aplaudiments (per allà hi seu –tot i que no se li coneix activitat- l’ex-batle Pere Rotger). Vaig demanar a la Consellera que rectifiqués, que respectés la feina dels professors, que deixés tranquil·les les escoles... Idò no, s’hi va ratificar, això sí, va precisar que no es referia a tots els professors. No es referia a TOTS. Per l’amor de Déu!

L’obsessió vessa totes les barreres del sentit comú. Però, quin és el retret? Haver cohesionat una societat de mil orígens com la nostra? Haver "mallorquinitzat”? Aquest és el pecat?

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Una nit a l'˛pera a Inca (article Dijous)

tonialorda | 16 Juny, 2013 21:00

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

No és habitual viure a Inca una nit d’òpera, gens, fins al punt que el títol se’m fa estrany. El miracle novament l’ha obrat l’Harpa: enhorabona i gràcies als orfeonistes, a la directora Margalida Aguiló i al president, Domingo Mestre.

En aquesta ocasió, bona part del pes del concert requeia en la soprano solista, i Irene Naegelin ens regalà una actuació dramatitzada, emotiva i dolça, plagada de pregàries: dues a la deessa Diana de la molt desgraciada Ifigènia, la de Maria Stuarda de Donizetti, l’autor que tant estimen les sopranos (i nosaltres, gràcies a elles), un prec de Moisès (Rossini) o la incommensurable Vissi d’Arte, on gemegava: Si jo he dedicat tota la meva vida a l’art, a l’amor (...) per què, Senyor, per què em torturau amb tant de dolor? (Que Déu beneeixi Puccini!).

El clam s’adequa al que viu avui el món de la música, sense suport, amb un IVA hostil del 21%, amb institucions en perill, inclosa la Simfònica o el conservatori superior; la llei de règim local que amenaça la continuïtat de les escoles de música municipals; la LOMQE de Wert tractant de prescindibles els estudis musicals (i artístics) a primària i secundària, que poden deixar de ser part de la formació integral dels individus, etc. La música necessita professionals, però també d’un públic, d’una sensibilitat i formació ciutadana, del reconeixement social, i tots els objectius són atacats. Per cert, potser caldria lligar més a les entitats musicals, programadors i escoles: com costa que els alumnes compareguin als concerts...

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

El Govern que no estimava els trens

tonialorda | 07 Juny, 2013 10:08

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El ministeri de Foment promou un Pla d’infraestructures (PITVI) que preveu 136.000 milions d’inversió en transport entre 2012 i 2024 (el trobareu a la pàgina web). La inversió més important és en tren: 52.000 milions d’euros. Són xifres que maregen, i que se sumen als 46.000 milions d’euros en tren els darrers vint anys. Espanya és una potència mundial en AVE que, segons diu la ministra, el 2015 arribarà a Extremadura.

I aquí? Perquè els mallorquins pagam part d’aquests trens! Un 2,4% d’aquestes quantitats (la nostra proporció de la població espanyola) serien 100 milions d’inversió cada any, què anirien de bé per millorar la mobilitat! i pensau en els llocs de feina en aquest moment tan difícil. Idò aquí l’any 2012 han arribat zero euros, zero. I al nostre Govern li sembla bé! Diu que la culpa és nostra (nostra!) i que el tren és un mal negoci (el PP dels nostres pecats, que prometia tren i soterraments arreu si guanyava les eleccions!)

Però, vés per on, el PITVI de Rajoy reconeix que s’han de fer inversions ferroviàries a Mallorca. Quines? El conveni ferroviari  i el tram badia de Palma, diu. Però el Conseller Company mantén que els convenis signats per l’anterior Govern són “paper banyat”, que érem uns ineptes, etc, etc. Així que, a través de l’amic Baldoví, diputat de Compromís, hem demanat al Ministeri a què es referia quan el seu Pla nomena aquests convenis. Resposta oficial: ens envien el conveni de 2008, on hi ha el tren de Llevant fins a Cala Rajada i l’electrificació, i el conveni de 2010, el del tramvia de la platja de Palma. El Govern del PP a Madrid preveu pagar les obres de l’anterior legislatura, de les que el Govern de les Illes Balears renega! Tenim un govern que somia en un misto i un bidó de benzina.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Torquemada/Bauzß i l'Institut d'Estudis Catalans

tonialorda | 06 Juny, 2013 11:43

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

IB3 ràdio obria informatiu fa uns dies amb un cas de “corrupció”. Res nou en aquesta terra castigada, però, d’entre tots els afers que aquell dia cobrien els altres mitjans, escollí una denúncia del PP per subvencions de 2011 a entitats que ells qualificaven d'ultracatalanistes i properes al Pacte.

Començaven per l’OCB, la bèstia negra, el delicte? 50 anys de defensa de la identitat. L’entitat de Borja Moll, Llompart, i tants d’altres, una de les més arrelades del país, tractada pel PP amb un menyspreu groller.

Però “n’hi ha més” deien, “per exemple” (i només eren aquestes dues): l’Institut d’Estudis Catalans... Aquí, a la indignació i tristesa, s’hi va afegir l’estupefacció: IB3 i PP qüestionen un modestíssim suport a l’IEC per esser ultracatalanista i partidista? L’IEC centenari de Mn. Alcover i Pompeu Fabra? L’entitat científica que la UIB reconeix com de referència per a la llengua catalana, i que treballa en tantes altres branques del coneixement? Fins aquest punt havíem caigut en la barbàrie?

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent