Toni Alorda

La Llotja tancada (article UH)

tonialorda | 25 Febrer, 2013 12:02

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Tots convindrem que el patrimoni cultural de les Illes Balears és un dels actius que poden contribuir a la desestacionalització de la temporada turística i satisfer les exigències d’uns visitants que ens interessa captar; com convindrem que és obligació dels governs posar-lo a l’abast dels ciutadans. I, tanmateix, queda molt de camí per córrer, basta reparar en la dificultat de visitar una part important d’aquest patrimoni.

Són moltes, per exemple, les esglésies amb un alt interès cultural, que són de difícil accés, o que s’han de visitar en moments de culte (inapropiat a determinats propòsits) o que, fins i tot les més accessibles, podrien millorar la mise-en-scène amb una senyalització, il·luminació i documentació adequada dels elements principals, o habilitant l’accés a parts que romanen ocultes, com ara terrats, campanars, criptes... Com seria molt interessant arribar a enteses per poder visitar el patrimoni d’interès cultural de propietat privada. La fórmula de rutes temàtiques és un camí interessant que està en boga arreu.

Però reculam. Turisme rescindeix línies de suport a visites culturals, els departaments de patrimoni dels consells sobreviuen a pa i aigua, i, enmig de tanta misèria, falten iniciatives revitalitzadores potents.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Per un accÚs lliure al Puig Major #laSerraÚsdetots

tonialorda | 15 Febrer, 2013 20:48

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Baixam del Puig Major amb n’Andreu, venim de reivindicar l’accés lliure a peu al cim més alt de Mallorca (1.445 m) i de les Illes Balears. Farem una proposta al Parlament i l’amic Baldoví ho demanarà en el Congrés de Diputats a veure si movem el Govern de Rajoy, un govern en hores baixes.

No em sé avenir que posem el coll tan conformats a no poder coronar el Puig. Heu reparat que som els únics ciutadans de tot l’Estat que no podem accedir al cim més alt del seu propi territori?... i això que som una potència turística mundial.

En aquell temps, el projecte no va topar amb gaire resistència, en Franco no anava de berbes, i "el Conveni d’Amistat amb els Estats Units (fa 60 anys, 1953) li oferia un (ignominiós) reconeixement internacional que li anava mel, així que no va dubtar en lliurar-los la muntanya mallorquina per antonomàsia, el nostre cim més alt i emblemàtic, i de llavor ençà és propietat militar, amb un accés prohibit. Vull pensar que avui no ho consentiríem.

De les espores que espargí aquell conveni, sorgiren uns “xampinyons” gegants, just al cim del puig Major de Son Torrella. Aquelles càpsules de protecció dels radars de control de l’espai aeri (des de la recent renovació una tota sola però més gran) ja són una icona de la Serra, i tot un missatge, no precisament encriptat.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

50 anys sense Torrandell (UH dilluns)

tonialorda | 14 Febrer, 2013 16:03

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Declín avui esplaiar-me en els misèries de l’escena política actual. De l’abundància de temes, em decant per una efemèride: el cinquantè aniversari de la mort d’un músic d’abast internacional, l’inquer Antoni Torrandell.

Els artistes són el més semblant que coneixem a un forat de cuc, aquell camí que, segons els físics, ens permetria adreçar en l’espai-temps, viatjar a una altra dimensió, a un altre temps, sense contradir la relativitat general. Els creadors, orfebres de l’emoció i el sentiment, ens ensenyen a mirar, o a escodrinyar, de mil maneres diferents, obrin finestres a realitats pregones i a intuïcions sobre el sentit i l’ànima de tot plegat. Diu Gabriel Alomar que la Poesia és l’única religió permanent i, els poetes, els sacerdots d’aquesta església indestructible.

Seria imperdonable no celebrar com cal l’aniversari de Torrandell, un valor segur, que romandrà, i confi que Govern, Consell i ajuntament compliran amb el seu deure de programar iniciatives a l’alçada.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Una font al Parc Europa (dijous)

tonialorda | 01 Febrer, 2013 09:34

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Se m’acosten una colla d’amics del meu fill i me demanen si és ver que som “polític”. Per evitar-me embolics  (no és una activitat gaire ben vista), mir d’aclarir per què ho demanen: troben que fa falta una font al Parc Europa. Me diuen que després de córrer, o de fer fantasies amb  la bicicleta, ve de gust refrescar-se... i allà no hi ha una trista font.

Les don la raó i les faig sabre que és competència de l’ajuntament i que jo no hi som, però que sí, que com som “cosa” d’això de la “política”, em compromet que aquesta petició arribi a La Sala. També els anim a fer un escrit, o recollir firmes, i els oferesc  gestionar-los una entrevista amb la persona que se’n cuida, assegurant-los que els atendrà més bé que no es pensen. Però, saps que ho troben de gros! Anar a l’ajuntament... haver de parlar amb algú... escriure una petició...

No hi ha dubte que els regidors, tots els regidors, i, sobretot, naturalment, el batle i els que tenen responsabilitat de govern , reben moltes demandes, de tot color, l’administració municipal és la primera trinxera de la democràcia; i, tanmateix, també hi ha molta gent que sent les institucions molt enfora del seu dia a dia, que no va amb ells, que no senten que siguin allà per fer-los la vida més fàcil. S’estén la idea dels “polítics” com personatges fora de la realitat, que s’entretenen barallant-se entre ells, per no dir que són tots una guarda d’inútils i aprofitats; i, pocs, molt pocs ciutadans, senten que els “polítics” són bàsicament els seus servidors, les persones a les que han encarregat que se’n cuidin temporalment de la cosa pública, ni més ni pus. Ens cal encara molta més política de proximitat, molta pedagogia i pràctica democràtica.

Sobretot, Sr. Batle, vos faig arribar una petició ciutadana ben justa i justificada: posau, per favor, una font al Parc Europa. ..

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent