Toni Alorda

GalÝcia i Euskadi

tonialorda | 26 Octubre, 2012 12:02

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Potser ja s’ha dit tot sobre els resultats a Galícia i el País Basc, tanmateix, m'interessa incidir en la baixa del que representa el tàndem PP-PSOE.

Que aquesta disminució provengui sobretot de la caiguda socialista (contundent) no li lleva transcendència, potser fins i tot n’hi afegeix, perquè el PSOE ha estat el partit que representava l’oportunitat d’una evolució federal, més comprensiu amb la pluralitat, des de postulats socialdemòcrates, i ha estat capaç de seduir molts de ciutadans compromesos, que, avui, constaten els límits infranquejables del PSOE (per no parlar dels que es senten directament estafats). Si aquest canvi va més enllà de la conjuntura i de la ressaca Zapatero, com sembla, ens podem trobar davant un canvi de model, els resultats del PSC confirmaran o desmentiran la tendència, de moment, les enquestes apunten a una confirmació.

Fins despús-ahir, un dels dos grans partits espanyols era alternativa de govern a totes les comunitats autònomes; però, avui, l’ensulsiada del PSOE fa trontollar aquest paradigma. A Euskadi, el PSOE ha passat de la Lehendakaritza a tercera força, però és que el PP és la quarta; plegats sumen el 30% del vot, una tercera part si hi sumam UPYD. Com pot pretendre un terç dels ciutadans marcar el futur d’una comunitat? I falta Catalunya. Perquè, tot i que sempre s’ha remarcat l’especificitat electoral del País Basc i Catalunya, n’havíem de salvar el pes del PSOE en l’espai progressista, i, per tant jugava un paper estructurador amb la resta de territoris de l’Estat: això s’esquerda.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

La llengua cooficial distinta del castellÓ (UH d'avui)

tonialorda | 22 Octubre, 2012 10:29

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Amb aquesta absurda perífrasi es refereix el propi Govern a la llengua del país en una convocatòria publicada en el butlletí oficial de dijous passat. Com si aquesta llenguacooficialdistintadelcastellà no tengués un nom, o fos un nom proscrit, indesitjable, apestat, un nom sotmès a una terrible maledicció que obliga a referir-s’hi en alambicats circumloquis sota l’amenaça de càstigs... (del Déu Madrid?).

O com si el Govern no el sabés el nom, embolicat en els dialectes. O com si els molestés... (per què els molesta l’existència del que designa? Per por a la màgia de les paraules, al seu poder forjador de sentiments i concepcions?).

Com si la llengua pròpia es definís segons la relació subordinada amb una altra, aquesta sí amb un nom, el castellà, que mostra amb orgull el seu origen territorial: la llengua de Castella; com l’anglès, com el francès... com la nostra, el català. Ho demanin a la Universitat, ho consultin a l’Estatut.

La croada del Govern contra el català, a més d’infame, és malaltissa...

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Mallorca, l'EdŔn i Terra Santa (UH)

tonialorda | 08 Octubre, 2012 10:06

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Volta una empresa per Mallorca que vol fundar la Nova Jerusalem. No, no és un moviment de renovació espiritual, ni la ciutat dels justos, baixada del Cel vestida de núvia, de l’Apocalipsi. Tot és més prosaic: un parc temàtic comercial de cartró pedra... Poca mística. Molt de ciment.

Fa deu anys, Pere Rotger demanava al Consell que “valorés” incloure al Pla Territorial encimentar 120 quarterades als peus del puig de Santa Magdalena per plantar-hi una torre Eiffel, un poblado mallorquín i d’altres fantasies. Afortunadament, no en feren cas.

Ara, un altre projecte, que ha vagat pels deserts de Capdepera i Ses Salines, confon Santa Magdalena amb el Nebó i assetja les murades d’Inca/Jericó. El principal trompetista és Carlos Delgado, acompanyat del President Bauzà, i braveja, encantat, que, amb la seva llei turística, tot el camp és construïble. 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent