Toni Alorda

Catalunya i BauzÓ, article UH

tonialorda | 24 Setembre, 2012 11:49

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Catalunya diu que ja n’hi ha prou. Tots els senyals confirmen que el sentiment majoritari dels ciutadans és a favor de la independència, d’un nou Estat a Europa.
 
Molts de catalans, gos dir la majoria, haguessin apostat per un encaix federal, amb respecte per les senyes d’identitat i amb un sistema econòmic just, sense perversions colonials ni centralistes. Però no hi ha foedus (pacte) si un no vol. I haurem de convenir que ha estat lamentable veure l’afany federalista pegant-se sistemàticament contra una paret... convençuts que hi havia una porta. Rajoy els ho torna dir ben clar: No hi ha cap porta.

 Espanya s’autoconcep en matriu castellana-imperial i li costa tolerar fets diferencials més enllà dels folklòrics (les llengües equiparades als bailes regionales). Basta reparar en els arguments/amenaces, democràticament deplorables, contra les aspiracions del poble català, insistint que només el conjunt dels espanyols pot decidir sobre el seu futur: tortuós concepte de la sobirania popular que segresta pobles, en comptes de fer-los lliures. Tots recordam el sainet de l’Estatut.

“No pueden, no pueden”, repeteixen, “persiguen quimeras”, diu aquell, “insolidarios”, els entimen; així és com basteixen un “projecte suggestiu de vida en comú” (la definició orteguiana de nació)?

L’escena d’estampar-se a la paret ha deixat de ser d’una innocència encantadora, romàntica i racionalment atractiva, per esdevenir ridícula, indecorosa, i, avui, penosa, abjecta, estereotip d’un poble que gemega i pidola. I posa en perill el futur.

Sísif s’ha assegut damunt la pedra i renega de tornar-la pujar a Madrid perquè el PP li torni tirar avall, tot amonestant-lo amb una rialleta, o una ganyota. També Tàntal n’està fart de suculentes promeses federalistes d’un PSOE que, perquè no hi creu, o perquè no pot, sempre l’acaba deixant dejú; ell té prou menjar a ca seva.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

La solidaritat no Ús una paraula, Sr. Batle (article Dijous)

tonialorda | 14 Setembre, 2012 08:22

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

“Dijous” passat, el Batle signava un article amb un títol esperançador, “Solidaritat en temps de crisis”, en subscric el contingut i aplaudesc que, en un moment en què els que ho passen malament encara en són culpabilitzats i tractats com un estorb, rebin del Batle un suport exprés. Però, com ell mateix reconeix, no basta: no basten paraules, calen fets.

Idò bé, la situació d’entitats com Amadiba i Joan XXIII, per citar les dues que ben merescudament anomena el Batle, com la de tantes altres, és ara mateix delicadíssima per les retallades governamentals i pel retard de mesos i mesos en els pagaments, en conjunt parlam de milions d’euros, no són bromes.

A Inca, enmig d’una crisi demolidora, l’ajuntament braveja d’haver estalviat recursos pressupostats el 2011, idò reparem que més de 300.000 € d’aquest estalvi ho és en despeses directament socials, parlam d’ajuda a domicili, d’inserció laboral o socio-educativa, d’ajut a entitats que presten serveis socials... Podem dir-ne estalvi d’escatimar recursos socials en un moment on hi ha tantes necessitats? En general, han calibrat bé les conseqüències socials d’aquesta obsessió per retallar despesa pública?

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

La mociˇ contra la segregacio lingŘÝstica rebutjada pel PP

tonialorda | 13 Setembre, 2012 12:35

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Per si qualcú hi té interès, vos pas els punts de la moció contra la segregació lingüística, que el PP va votar en contra dimarts al Parlament, en un debat en el que acusaren de dictadures a tots els països del món que practiquen la immersió lingüística (la Suïssa que diuen tenir de referència, per exemple, o Estats sudamericans amb el castellà, per no parlar dels que practiquen el monolingüisme estricte, com l'Espanya castellana) i en el que la portaveu del PP acusà (als docents? als mallorquins?) de perseguir els nins castellanoparlants a les escoles... Un debat tronat, que trobareu al diari de sessions http://web.parlamentib.es/repositori/PUBLICACIONS/8/ple/PL-08-053.pdf

Per cert,  la portaveu del PP diu que Mn. Alcover hagués suspès perquè utilitzava l'article salat... Renunci a replicar dois, però reparau que el comentari el fa en base a la cita amb la qual jo tancava el darrer punt de la moció, on Mn. Alcover fa servir dues "sa", tan habitual en ell: són dos possessius, no articles salats! Vos confès que en aquell moment no vaig entendre bé el que deia de Mn. Alcover ni la cita que en féu (i qui mal entén mal respon):

En tot cas, vos deix els punts i valorau vosaltres mateixos:

Primer.- El Parlament de les Illes Balears reconeix el paper essencial que ha jugat i ha de jugar l’escola per a la cohesió social de la comunitat política de les Illes Balears, i aposta per una escola inclusiva i integradora.

En conseqüència, insta el Govern de les Illes a Balears a desistir d’iniciatives que comprometin la convivència a les aules i, en concret, de crear línies d’ensenyament separades per motiu de la llengua d’escolarització que escullin els pares.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Or, fems i mirra (article UH)

tonialorda | 10 Setembre, 2012 09:22

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

(el dedic a Fernando Rubio, portaveu del PP al Consell la legislatura 2003-2007, la de Tirme i Can Domenge, que ahir dava lliçons de gestió al DM): 

 A Mallorca n’hi ha més de dos que pensen que “l’home més ric és el qui té els amics més poderosos”, potser no és casual que la frase sigui de “El Padrí (III)”.

 Avui, quan el PP ens vol convèncer del gran honor que comportaria ser el femer d’Europa,  no està de més recordar que fou un govern PP-UM el que, en plena precampanya electoral 2007, modificà, per urgència, el contracte de gestió dels residus de Mallorca, encomanant a Tirme, a dit, sense concurrència de cap casta, inversions per uns 400 milions d’euros (400 milions d’euros a dit!), 325 dels quals per duplicar la incineradora; i allargant la concessió fins l’any 2041 (50 anys de monopoli).

 Se’ns deia que, o construíem els forns d’immediat per cremar 700.000 tones, o venia l’apocalipsi. Però només en cremam 500.000, i això sense haver exhaurit alternatives per reduir l’enorme quantitat de residus que movem, o per reutilitzar i reciclar. I és que la dreta no hi creu en el reciclatge, per això ha anat fent miques la sana tradició ancestral que sentia repugnància per tudar res. Recordem que en els polèmics inicis de la incineradora, el PP havia inclòs una clàusula salvatge: prohibia reciclar, ho prohibia!... Per què? Per fer més rendible la concessió. No està dit tot?

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent