Toni Alorda

Centralisme intolerable i ineficaš (article avui UH)

tonialorda | 30 Juliol, 2012 11:27

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Mallorca és una potència turística mundial. El nombre de visitants, la seva constància, són l’enveja d’altres destinacions. El producte interior brut i els 400.000 llocs de treball que procura el conjunt de l’activitat econòmica, fins i tot en moments tan crítics, proporcionarien un matalàs molt solvent per garantir drets socials, així com poderoses palanques per revertir la situació i prendre posicions de futur, amb inversió en coneixement, en millora dels nostres atractius (mediambientals i paisatgístics, patrimonials, de costos...), en diversificar, etc.
 
Però no és així, la magror dels recursos públics és escandalosa, amb una descomunal transferència cap a l’Estat, que no només no els retorna via serveis i inversió, sinó que adopta mesures econòmiques contràries als nostres interessos més sensibles. El resultat és a la vista: es crivellen places fortes per falta d’inversions (públiques i privades), s’agreugen les diferències de renda, batem rècords de desocupats (amb augment constant tot l’any de govern Bauzà), es degrada la prestació de serveis bàsics enmig d’una crispació creixent, etc.

I encara se’ns diu que la culpa és nostra... per viure per sobre de les nostres possibilitats! Per sobre de les nostres possibilitats? Però si vivim per davall de les nostres possibilitats com a societat, com a país, per no contestar  la crueltat de la frase si anés adreçada a qui esprem totes les seves possibilitats just per anar tirant.

I no és només l’Estat que ens depaupera el que ens acusa, sinó el propi Govern...

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

El Govern envia una carta als ajuntaments contra el catalÓ

tonialorda | 28 Juliol, 2012 15:17

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La contumàcia del PP contra l'oficialitat de la llengua pròpia del país és inversemblant. Per si no bastava la fantasia de declarar que una llengua oficial no té perquè ser coneguda pels treballadors públics, ara obrin una creuada (paral·lela a la persecució dels llaços a les escoles) per advertir als ajuntaments que el Govern (el Govern propi, el govern dels ciutadans de les Illes Balears) considerarà il·legal que un consistori valori que és positiu per als seus ciutadans que els funcionaris locals coneguin la llengua pròpia (les llengües oficials, de fet, perquè el castellà està plenament garantit). L'autonomia local és pura entelèquia.

Vos penj la carta que han trasmès als ajuntaments (agraït a l'amic Antoni Reus, tinent batle de Santa Margalida, que me n'ha informat i ho ha penjat al seu fb): és per llogar-hi cadiretes. 

A Inca s'ha exigit durant anys el requisit de català i ningú hi havia vist problemes, idò ara, també l'ajuntament d'Inca (PP) considera que necessita gent que no sabi mallorquí i ha votat en contra d'una moció del PSM (bona feina den Toni Rodríguez i n'Andreu Caballero).

Mentrestant, milers i milers de ciutadans sense feina, competents en les dues llengües oficials, estarien encantats d'entrar a l'administració; però, el PP, està tan obsessionat per llevar el requisit de català, com en què no hi hagi convocatòries, al revés, acomiada treballadors públics, la qual cosa demostra (per si importés) que tot plegat no és més que un missatge, una bandera, pura ideologia castellanitzadora i antimallorquinista.

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

La monumental i magistral estafa del Partit Popular (article UH)

tonialorda | 16 Juliol, 2012 09:59

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El PP governa a les Illes Balears i a l’Estat gràcies a un caramull de promeses falses, que, avui, resulten mentides vulgars, i cruels.
 
Les mesures que executen (verb escollit) són tan enfora de les que anunciaven quan eren a l’oposició (aquí i a Madrid), que se’ns apareixen desproveïdes d’una elemental  legitimitat democràtica. L’estafa és tan grollera que mina fins a la imprudència la corcada credibilitat de les institucions, de la política. I el desprestigi de la política és el desprestigi de la democràcia.

Un Govern no pot basar la seva legitimitat en l’engany. No pot fer el contrari del que va dir que faria, i continuar com si res. Perquè els que havien vengut a fer el que s’havia de fer, probablement fan el que havien vengut a fer, però és ben clar que no és el que havien dit que farien.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Polititzar l'esperanša (elogi de la militÓncia). Article UH

tonialorda | 02 Juliol, 2012 18:10

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Un any de govern del PP i les xifres de desocupació i pobresa baten rècords ignominiosos. Es desmantella l’estat del benestar i els drets laborals, augmenten les diferències de renda, s’ataquen el signes d’identitat, el català en primer terme, i es torna al desenvolupisme, fins al ridícul d’oferir la joia de la Corona del Moll de Palma al primer que passa.

 La resposta social és contundent, com feia anys que no vivia Mallorca. S’aferma la convicció que assistim a autèntics moviments tectònics, capaços de remoure posicions consolidades. És un moment heurístic, perillós i creatiu, en el qual serà decisiva la potència (i eficàcia) de les forces i interessos en conflicte, per avançar en la racionalitat humanista, o endinsar-nos en la selva i la llei del més fort.

 Es prenen decisions delicades, decisions que no seran innòqües, que afavoriran o perjudicaran col·lectius, decisions que hauríem d’adoptar entre tots, amb intel·ligència i sensibilitat, però vivim immersos en un enorme descrèdit de les institucions democràtiques, de la política: de la llunyana, desentranyada, Europa, d’un Estat que ens maltracta, d’un Govern prepotent, del descrèdit dels retrets interminables de tots els actors polítics... del propi sistema.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent