Toni Alorda

Crist˛fol Soler i el pont sobre el riu Kwai

tonialorda | 30 Maig, 2012 13:42

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

L’Obra Cultural d’Inca ha lliurat els premis de Maig. L’enhorabona als premiats, als d’enguany, i als predecessors, per la tasca en favor de la cultura.

 Un dels guardonats és l’ex-president Soler. Escoltant les seves paraules de gratitud (i justificació), em va venir al cap el “Pont sobre el riu Kwai”, aquella pel·lícula de David Lean en la que un oficial britànic (esplèndid Alec Guinness), captiu en un camp de concentració birmà, a fi de recuperar l’autoestima i la moral dels seus homes, i per demostrar la seva pròpia vàlua, s’esforça per aixecar un pont que resultaria clau en el desenvolupament de la guerra: perquè la guanyin els seus enemics!

 El paral·lelisme no és exacte, certament. Tanmateix, Soler planta cara contra les polítiques actuals del PP en matèria d’identitat i llengua (fins ens digué que “mai havia vist plantejaments tan i tan a la dreta”), com l’oficial britànic planta cara, amb dignitat extrema, al tirà del camp de concentració; però... ajuda a bastir un pont (electoral, de legitimitat política, etc) perquè el travessin les forces de José Ramón Bauzá, i ell sap perfectament en a què venen.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Amb els manifestants

tonialorda | 24 Maig, 2012 09:43

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

En política, com en tantes coses, és més important allò que transmets que les paraules exactes que facis servir. Per això, potser no està de més dir algunes obvietats, la primera és que el PSM-Iniciativaverds-Entesa es situa, inequívocament, al costat de les persones i col·lectius que, per diversos motius, s'estan manifestant massivament en contra de les retallades de l'estat del benestar, en defensa del territori o de les pròpies senyes d'identitat. Comprenem, compartim, el malestar social i la necessitat d'expressar-lo exigint respostes. Que el PP ho valori com li plagui.

Una altra obvietat: la llibertat d'expressió és un dels pilars sagrats d'una democràcia, i és pèrfid posar-la en qüestió ni en què sigui indirectament, cercant el desprestigi dels convocants o penjant el santbenet de "violents" als participants. En aquest sentit, les declaracions del Delegat de Govern de l'Estat amenaçant que les forces de seguretat "han estat molt tolerants fins ara", estan fora de lloc. Amb les tremendes dades socials que vivim, i amb la manera absurda i arrogant com s'està gestionant, és tot un èxit de civilitat la manera com s'han desenvolupat generalment les protestes ciutadanes (tot i que hi hagi alguns fets desafortunats).

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (3). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

BauzÓ defensa el passadÝs ferroviari de la MediterrÓnia, 50.000 MÇ... i no el tren a ArtÓ (90)

tonialorda | 23 Maig, 2012 16:06

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Realment el provincianisme al qual ens emmenen els grans partits espanyols, i el PP amb nota, ens situa en el ridícul permanent. Avui mateix, tots els partits hem expressat el nostre suport en el Parlament al passadís ferroviari de la Mediterrània, una línia d'alta velocitat d'Andalusia a França, amb un cost superior als 50.000 milions d'euros (50.000); i, en canvi, el PP critica dia sí dia també les modestíssimes inversions en tren a Mallorca de l'anterior legislatura (les considera irresponsables!), i ells no només no en fan cap, sinó que s'han negat a aprovar cap demanda a Madrid en favor del conveni ferroviari, quan parlam d'uns pocs centenars de milions. Tot plegat miserable, una mostra més del nivell de submissió inconcebible al qual arriba el nostre Govern.

Ho repetesc, nosaltres també hi hem dat suport al passadís mediterrani, perquè, de fet, és una bona iniciativa, que ens convé, i som conscients de la novetat històrica que els dos grans partits espanyols (ara PP i PSOE), a la fi (i gràcies a la UE), donin suport a una infraestrucrura no radial, fent cas a l'economia i al sentit comú, en comptes de seguir l'obsessió centralista que fa de Madrid el melic del món, una dèria incomprensible arreu (potser amb l'excepció de París).

Bé, en realitat, el PP hi ha votat en contra, tot i fer-ne la defensa (m'hauria d'allargar per explicar minúcies, que, això sí, il·lustrarien com torna de difícil comunicar què pensa cadascú a partir de les votacions parlamentàries i les motivacions incomprensibles per a la resta dels mortals). Davall davall, tot es resuemix en què, aquell PP que va fer bandera de la iniciativa durant la campanya electoral, al final, ha dat preferència al l'AVE central (el de Madrid-Pirineus) sobre el Mediterrani, tant és així, que el mes de març la Ministra Ana Pastor va ser la única que en el Consell de Ministres de la UE va votar en contra de la proposta de la Comissió de la Xarxa Transeuropea (els 10 projectes escollits en el core Network). Avui, el PP ha cercat les excuses pertinents per no molestar la Sra. Ministra...

Tanmateix, el portaveu del PP ha dit, tot orgullós, que ningú ha fet més a les Illes Balears pel Passadís Ferroviari Mediterrani que José Ramón Bauzá, jo li he contestat que, de fet, Bauzá ha fet més pel Passadís ferroviari (poca cosa) del que ha fet pel conveni ferroviari amb les Illes Balears (menys que no res, tirar-hi terra damunt).

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Per un Estat propi

tonialorda | 21 Maig, 2012 10:51

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El malestar social, justificadíssim, augmenta i, com és natural, cerca maneres d’expressar-se i capgirar la situació. És preocupant veure com fallen mecanismes de debat i cohesió social, agreujat pel descrèdit de les institucions i l’actitud prepotent del Govern, impassible al clam social.

Diversos col·lectius apunten mesures assenyades, embolcallades sovint en ràbia, mesures que haurien de fer-se camí, polint-les; també hi ha idees peregrines i algunes d’incendiàries; que desfoguen la desesperació, i tensen l’ambient. De tot l’arsenal, crida l’atenció que la denúncia de l’espoli fiscal no ocupi un lloc preeminent.

Els metges, per exemple, saben que estam a la cua en despesa sanitària de l’Estat, que les CCAA més “pobres” gasten més que nosaltres en cada un dels seus ciutadans, però sembla com si ho atribuissen a la maldat i la ineptitud inexhaurible dels polítics, sense gaire distincions. És simptomàtic com s’assumeix que el tren no arribi a Artà mentre a la Península fan AVEs.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

1 2 3  SegŘent»