Toni Alorda

Obligats a protegir Sa RÓpita-Es Trenc

tonialorda | 30 Abril, 2012 08:19

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Potser mai hi havia hagut una efervescència de mobilització ciutadana com la que vivim els darrers mesos. El que sé cert és que mai s’havia produït davant tanta indiferència, fins al menyspreu, del propi govern, com a mínim d'un govern elegit democràticament.

A Sa Ràpita-Es Trenc érem més de 10.000. Una passada, en una manifestació enfora de Palma. No entraré en guerres de xifres, però el cert és que n’haguéssim pogut fer un parell de cadenes humanes que unissen Sa Ràpita i Ses Covetes. Recordau que el PP insistia que hi ha 5 km de distància! Ara ja ho acurcen...

(per cert, la urbanització de Sa Ràpita més propera a la promoció que pretén “Mirador de Es Trenc SL”, que és la que suscita la polèmica, es diu “Balcó de Es Trenc”, l’interès en usar el nom de Es Trenc per promocionar Sa Ràpita només és comparable a l’obsessió perquè no s’usi per protegir-la).

En tot cas, molta, moltíssima gent, que es mobilitza sense esperar treure’n cap profit, o, més ben dit, perquè en tregui profit Mallorca i tots els mallorquins, i tots els que ens visiten, perquè en tregui profit tothom, el profit de preservar el paisatge i el país, el profit de la dignitat i el seny. L'ecologisme mallorquí està d'enhorabona i, al meu parer, és un dels actius més valuosos de la Mallorca contemporània.

L’horabaixa, milers de persones a Palma contra les retallades en serveis i drets... Fa no-res, desenes de milers defensant la cultura i la llengua del país; una altra manifestació multitudinària dava suport a la vaga, una altra expressava la indignació per tot el que estam vivint.

Qualsevol govern sensible, de qualsevol color polític, reaccionaria avui amb l’anunci de reconsiderar la declaració d’interès autonòmic d’una urbanització que tanta gent considera un atemptat, quan tantíssima gent se’l posa per capell aquest “interès autonòmic”.  En dic urbanització perquè dir-ne hotel quan ocupa 19 Hectàrees, 25 quarterades, i hi hem d’afegir el camp de golf (30 Ha més? 40 quarterades), pot induir a confusió sobre de què parlam. Però Bauzà no es mou, fins i tot braveja de fer cas omís a milers de ciutadans, al·legant que només hi ha un dia que compta: el de les eleccions. Ell entén que ignorar les mobilitzacions, com retallar serveis, com perjudicar els més desvalguts, és una mostra de coratge polític. Quina idea més trista del coratge, quina idea més trista de la democràcia, quina idea més trista del que és l’exercici de ciutadania i de la sobirania popular. Però és que no n’ha après res de Suïssa? Per què no feim un referèndum, al que tan aficionats són a la pàtria de Rousseau?

Després d’aquesta mobilització resulta encara més demencial que la urbanització (el resort de 1.200 places amb camp de golf) es vulgui sustentar jurídicament en una insostenible correcció d’errors. Probablement és un aspecte secundari, al cap i a la fi, lo important és si s’hi dóna suport o no, si es mantén el suport o se li retira; però no passem per alt que aquest punt ha esdevingut un tema clau en el primer round de la batalla jurídica contra la promoció. A més, el PP l’utilitza de manera indecent per mirar de dar a entendre que tothom hi estava d’acord, conscients de lo útil, i desmobilitzador, que els ha resultat sempre el “tots són igual” (avui veig que és el leit motiv del batle de Campos). Tot plegat, i les gairebé 800 visites a un post anterior mirant d'explicar l’afer,  m’anima a tornar-me estendre sobre alguns aspectes sobre la polèmica urbanística:

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Pere Rotger troba que el mallorquÝ Ús una nosa (article Dijous)

tonialorda | 13 Abril, 2012 09:54

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

No és que ho hagi dit ell, però ho ha votat. I no en una votació on ell només és un diputat més del grup popular, sinó en una on ell decideix, com a President del Parlament. Pere Rotger ha acceptat que cal tramitar per urgència la modificació/demolició de la llei de normalització lingüística, dant per bons els motius que al•lega el Govern. I quins són? Només un: que el català és un “obstacle”, una nosa. La llengua pròpia dels mallorquins és una nosa? Una nosa que és “urgent” llevar d’enmig? I els milers i milers de mallorquins que han signat o fins i tot s’han manifestat en contra d’aquesta llei, també som una nosa, sr. Rotger?

La urgència, aquesta sí, és afrontar la desocupació i cohesionar la societat en un moment tan difícil, amb consensos i solidaritat, en comptes d’obcecar-se en confrontacions. Algú creu que és urgent canviar el nivell d’exigència del català als treballadors públics quan el Govern insisteix en què no convocarà places, al revés, que n’acomiadarà? Idò Rotger sí que ho creu. I que els noms dels pobles de Mallorca es puguin castellanitzar, això és urgent? Rotger troba que sí. Idò això no és que no sigui urgent, és que és un desbarat, una banalització de Mallorca i una greu passa enrere respecte del que havíem aconseguit en democràcia: que Sa Pobla fos Sa Pobla, que Pollença fos Pollença... i Palma, Palma.

Quan vaig conèixer Rotger (Pedro aleshores)

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Que la "Agencia Balear de Noticias" torni els doblers (resposta al diputat Sr. Camps)

tonialorda | 11 Abril, 2012 11:21

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La Sentència de l’Audiència Provincial de Palma que condemna a sis anys de presó a Jaume Matas, estudia el cas de la subvenció a l’agència balear de notícies, aquella agència de notícies dels nebots d’Antonio Alemany, que no era ben bé una agència de notícies ni era ben bé dels nebots d’Antonio Alemany, i inclou en el seu “FALLO”: 

“13º/ Se reserva a la Acusación Particular, Comunidad Autónoma, las acciones de que se crea asistida para reclamar aquellas cantidades indebidamente cobradas por la entidad subvencionada Agencia de Noticias Balear S.L.”

Que el Govern reclami les quantitats indegudament cobrades, diu. I per què? Basta llegir la sentència per entendre-ho: http://www.eldebat.cat/cat/downloads2/sentencia_palma_arena.pdf.

En resum: L'Agència, generosament subvencionada pel govern del PP, és una presa de pèl per finançar un mitjà digital afí al PP i afavorir Antonio Alemany.

La sentència ens explica la història: Alemany vol que el Govern li financïi un diari digital (afí al PP), però constata dos problemes: el Govern no li pot pagar íntegrament un mitjà privat i a ell no li convé figurar, perquè cobra de El Mundo i del mateix Govern (per escriure els discursos del President i cobrant sucoses quantitats mensuals per una peculiar assessoria).

Així que l’invent és crear una agència de notícies, a aquesta sí que el Govern li pot pagar el 100%, i d’aquesta agència és d’on es nodrirà el mitjà privat, Libertad Digital. I així ho fan: el Govern del PP atorga una subvenció d’uns 450.000 € a ABN (el 96% dels costos prevists), dels quals n’arriba a satisfer 270.000. Són doblers

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Salvem Sa RÓpita-Es Trenc

tonialorda | 10 Abril, 2012 16:19

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Dijous dematí està previst el Ple del Consell per aprovar la "correcció d'errors" que permeti les 1.170 places al Mirador de Es Trenc. Per sortir-hi a camí, la Plataforma Salvem Sa Ràpita convoca una cacerolada de 9.30 a 10.30. S'hi ha de ser. 

Per replegar arguments, puj un article publicat ahir a UH en la línia dels posts anteriors.

També he repassat els documents d'aquell moment i enlloc, enlloc, surt que les hectàrees de reconversió de Campos havien de ser 21, en canvi, es repeteix que seran 2 Ha. Som conscient que el tema és envitricollat, però, per als que vos interessa, i heu tengut la paciència d'anar entrant en el fons de la controvèrsia jurídica, vos servesc una rèplica als arguments del Consell:

En l'argument de la promotora (idèntic, clavat, al de l'ajuntament de Campos) es fa un sil·logisme curiós: 1.- Son Durí són terrenys urbanitzables. D'acord. 2.- La urbanització està afectada per la limitació de l'article 6 del PTM (per les DOT, vaja), és a dir, que ha de "consumir" hectàrees de creixement de les assignades pel Pla Territorial al  municipi de Campos. D'acord. 3.- Però el Pla no atorga tantes Ha. de creixement a Campos, amb la conseqüència que la urbanització de Son Durí II, no hi cab. D'acord.

Ergo.- és evident que el Consell s'ha equivocat, i en comptes de 2 Ha havia d'haver escrit 21. Uep, en aquest triple salt mortal no hi estic d'acord.

De fet, aquest supòsit, el de que hi hagi més sòl urbanitzable que no sòl de creixement permès, és exactament el que contempla l'article 6.4 del Pla Territorial i diu: "D'acord amb el que estableixen els articles 35 i 36 de la Llei 6/1999, de 3 d’abril, de les Directrius d’Ordenació Territorial de les Illes Balears i de Mesures Tributàries, en els casos en què el planejament general contengui previsions de creixement superiors al màxim possible assignat en aquesta norma, aquest s’haurà d'adaptar, mitjançant els canvis de classificació a sòl rústic necessaris, perquè les seves previsions de creixement quedin dins l'esmentat límit màxim possible."  Per mi queda prou clar: no s'ha d'adaptar el PTM al planejament, això és absurd, sinó al revés! Si sobren hectàrees urbanitzables, s'han de passar a sòl rústic.

L'article:

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent