Toni Alorda

Decret llei mesures urbanÝstiques. Intervenciˇ parlamentÓria

tonialorda | 29 Febrer, 2012 09:57

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Alguns amics em demanen la intervenció sobre el Decret-Llei. Com que encara no està penjada, n'he fet un refregit entre el que duia preparat i el que record de les improvisacions. La penj per si vos pot ser d'utilitat per entendre (i oposar-vos) a aquest nou atac a la racionalitat urbanística:

Sr. President, srs. Diputades, srs. Diputats, Sr. Company: Sostenible? Havien de dir que aquest decret llei era per un urbanisme “sostenible”, sr. Bauzà? No es podien estalviar el sarcasme?

Però, quina mesura sostenible hi ha en aquest decret llei? Que té de sostenible legalitzar urbanitzacions clandestines i eximir-les de serveis bàsics? Que té de sostenible llevar avaluacions d’impacte ambiental o facilitar la construcció en sòl rústic?

No dic que no puguin cercar alguna motivació d’aquest decret llei, però sostenir que el motiu és la sostenibilitat no es sosté penlloc. Però penlloc!

Per això, m’he demanat, idò per què provoquen? La primera resposta, els ho confés, és que van de sobrats, que, des de la talaia de la majoria absoluta, se’n riuen del món i de la bolla. Els que, mentre coneixem dia a dia les proeses de la gestió del PP a partir del cas Urdangarín, els hem de sofrir aquí dant lliçons de com s’ha de gestionar, comprenguin que facem aquesta interpretació. I no la descart.  Però potser van més enllà.

Potser hi tengui alguna cosa a veure la FAES i les tesis de Frank Lundtz quan insisteix que la paraula és poder. La dreta mai ha dit que fa una llei per contaminar, per desmuntar l’escola pública o la sanitat; ni per erradicar el mallorquí, ni per fer urbanitzacions arreu; però Lundtz els anima a dar una passa més i aconsellava Bush que no es conformés en amagar les veritables intencions, sinó que, en aquells punts on el seu programa no fos prou popular, s’apropiés de les paraules prestigiades dels adversaris, dels conceptes que han calat com a positius, fins i tot quan les seves intencions fossin fer exactament el contrari:

No hi han reparat que sempre que s’inaugura una incineradora, una mina o una planta d’energia atòmica, s’insisteix en què és neta, sana, ecològica, sostenible? que és magnífica per al medi ambient. I lo bo és que funciona…

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (2). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

UrdangarÝn i l'ab˙s de la innocŔncia

tonialorda | 25 Febrer, 2012 09:37

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

No insistiré en la relació dels fets en la trama ordida per Iñaki Undargarín & cia per apropiar-se de doblers públics por-ser-Vos-quien-Sois, gràcies a l’entusiasta col·laboració d’un PP entregat, d’un PP responsable de cada abús i que pretén sortir incòlume, més diré, donant lliçons de moral i d’austeritat, de l’allau de corrupcions durant la seva gestió... Seria difícil dir res nou, en tot cas, alguns episodis del cas Noos, amb doblers pretesament destinats a ongs i que acabaren en comptes particulars resulten especialment escabrosos i podrien justificar el títol de l’article, com es podria referir a la pròpia existència de la Monarquia o a la nostra aportació a Marivent; però em cenyiré a les apel·lacions a la presumpció d’innocència, una de les perles del nostre sistema judicial, però que alguns volen fer servir de coartada per fer-nos callar i no reaccionar amb valentia, amb sentit cívic, respecte dels abusos del poder.

Avui, quan intereconomia celebra grollerament el tancament de Público, quan el PP culmina el desembarc a IB3 nomenant Director una persona de partit, ens consola veure com el periodisme ha sabut el lloc que li corresponia a Via Alemanya. Com ho han sabut jutges (pressionats fins a la indecència) i uns fiscals valents. Amb tot l’escarni de l’allau de casos de corrupció (avui col·locant Palma en l'actualitat mundial), en sobreix també el missatge de la fi de la impunitat. Si les amenaces, els interessos o els complexes canviessin aquesta reacció, si la dreta se’n surt promovent represàlies (com ho ha estat el tancament de TV Mallorca),  el perjudici pel sistema seria immensament superior al que puguin comportar els mals col·laterals d’algun excés (que n’hi ha). Qui calla sembla que hi consent. El silenci, l’espera sense reacció, ens embrutiria com a societat. Entre un país amb govern sense diaris i un país amb diaris sense govern, cal  triar el segon (Jefferson).

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Per quŔ el PP sempre vol premiar els infractors? Ara, les urbanitzacions clandestines

tonialorda | 18 Febrer, 2012 16:00

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El darrer Decret Llei del Govern publicat avui recupera una sèrie de constants del PP. Tenen raó Rajoy i Bauzà de bravejar de previsibles (només has d'ignorar tot allò que diuen en campanya i quan són a l’oposició): 1.- L’obsessió pel creixement urbanístic i per abaratir les plusvàlues urbanístiques. 2.- El premi als infractors. 3.- La rururbanització.

Centrem-nos avui en un sol punt, sense comentar que es regula per l’ordeno-y-mando amb un Decret llei que passa per damunt ajuntaments, consells, societat civil, l’oposició, etc.: Què és sòl urbà?

El Govern cerca la manera d’evitar aplicar la normativa ambiental europea i la llei del sòl bàsica, sobretot pel que fa a l’exigència de clavegueram. És el segon Decret llei en menys d’un any que procura eludir la Directiva 91/271/CEE, de 21 de maig de 1991, sobre el tractament de les aigües residuals urbanes, la qual exigeix (des de fa més de 20 anys) que totes les aglomeracions urbanes han de disposar des sistemes col·lectors per aigües residuals urbanes i només permet comptadíssimes excepcions molt ben motivades, en cap cas en zones sensibles ni en poblacions equivalents superiors als 15.000 habitants, i sempre que l’alternativa garanteixi  “un nivell igual de protecció medioambiental”, unes precisions que oblida deliberadament el Decret llei.

El Govern va més enllà i obliga a legalitzar urbanitzacions clandestines sense serveis bàsics. 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

A un anegat, da-li aigua... un 40% mÚs cara (article Dijous)

tonialorda | 18 Febrer, 2012 11:03

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El PP s’havia compromès a no pujar impostos davant la situació econòmica. És més, ens deia que pujar impostos agreujaria la crisi, per tant, el que s’havia de fer, per sortir de la crisi, era baixar-los. Ara diuen que baixaran els impostos en sortir de la crisi. Només canvien una preposició, però en capgiren la filosofia i capolen les promeses.

A Inca, el PP també es comprometia solemnement en el seu programa electoral a congelar tots els impostos i taxes municipals, durant tota la legislatura, “al manco mentre duri la crisi econòmica” deia Rafel Torres (consultau la cita exacta a: http://www.rafeltorres.com/?p=529&lang=ca

No crec que sigui l’únic que cregui que ja hem sortit de la crisi, però el que sí sé és que puja el 40% (no un 2, ni un 5, ni un 10, un 40%!) el rebut de l’aigua.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent