Toni Alorda

Salvem S'Algar de Sant Elm

tonialorda | 29 Desembre, 2011 17:30

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

 

 

La foto és de l’Algar de Sant Elm. Fa vint-i-cinc anys, Joan Manera, l’actual portaveu del grup municipal del PSM d’Andratx, en aquell temps un poc més jove, va convocar, amb més gent certament, un acte de protesta contra la creació d’un port esportiu en aquell indret. Ahir, hi tornava esser, el teniu a la foto (amb barba), acompanyat dels companys regidors Biel Puigserver i Margalida Ferrà.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

La Corona es belluga

tonialorda | 28 Desembre, 2011 17:14

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Els cas Urdangarin ha obert el debat sobre Monarquia/República o, com a mínim, sobre la necessitat de democratitzar la Corona i d’evitar-ne abusos. 

A les Illes Balears, l’esmena sobre els costos de Marivent també hi ha fet alguna contribució. Potser en cap altre moment s’hagués vist amb tanta comprensió i simpatia la proposta de què els illencs deixem de pagar 2 milions d’euros anuals per mantenir la residència d’estiu de la família reial. Avui, en un moment de penúries i retallades dràstiques en els serveis públics, són molts (majoria?) els qui troben que aquests doblers trobarien millors prioritats. 

L’ovació a Joan Carles en la sessió inaugural del Congrés de Diputats és la resposta dels partits majoritaris, però, tot i que només pretenien expressar suport, també mostraven el moment delicat que passa la institució. Com ho fa la caiguda de popularitat en les enquestes. En tot cas, cal constatar que la Monarquia, i/o la figura de Joan Carles, és molt apreciada pels ciutadans, convé tenir-ho present i reflexionar-hi: el poble vol adherir-se a institucions, vol deixar símbols al marge de les bandositats (mai subestimem la importància dels símbols) i potser també li agraden els comptes de fades (el fervor d’un poble com l’anglès amb les cerimònies de la Corona és un fenomen digne d'estudi). Per bé o per mal, la irracionalitat és decisiva en la comprensió de la política. 

Des de la racionalitat, sorprèn la mateixa existència de tal anacronisme, que, en un règim democràtic, hi hagi càrrecs públics que es rebin per herència, i un de tan rellevant com el de Cap d’Estat. Per paga, en el cas espanyol, la legitimitat dinàstica s’havia estroncat i la aportava directament el dictador. Però, deixant de banda, els arguments, indiscutibles, sobre la preeminència democràtica de la República, també té interès aprofitar l’ocasió per reformes substancials, les quals, ultra el seu interès intrínsec, també fan camí cap a una racionalització de les institucions (escola de republicans). 

1.- La transparència patrimonial.-  

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Duran, el centaure marÝ (article uh)

tonialorda | 27 Desembre, 2011 08:34

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Miquel Duran i Ordinyana ha estat guardonat amb el Premi Josep Maria Llompart de l’OCB. Justíssim. Bastaria el magnífic estudi sobre “els noms dels peixos de la mar catalana” per acreditar-lo com un dels savis del país. No només un erudit que, durant trenta anys, ha buidat, amb tenacitat infinita, tota la bibliografia sobre la matèria; que ha replegat dades i les ha contrastat en treballs de camp amb els pescadors i al carrer. Sinó tot un savi que revisa l’estat de la qüestió, pren partit i innova.

I ho fa en un llenguatge amè, polit i entenedor. Escriu com escriuen els que en saben. Una virtut tan rara com agraïda en els llibres de ciència... i en els de lletres. Joan Veny diu que l’autor és un monstre, bé, precisem-ho, un centaure, un centaure d’ictiòleg i lingüista. L’encerta.

Perquè Duran estima la ciència i estima la nostra llengua. Amb passió. És un humanista compromès. Sap de la importància de l’esforç dels estudiosos perquè la llengua sortís de terrenys enfangats, on podia haver quedat. Sap que en la batalla entre dir musclos o  mejillons, ens hi jugam més que del que sembla, perquè la dignitat lingüística marca, d’una manera decisiva, la dignitat del país, l’autoexigència com a ciutadans, i l’autopercepció d’una comunitat lingüística.  (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Unes messions amb el Vicepresident Econ˛mic

tonialorda | 15 Desembre, 2011 16:28

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El PP insisteix en el #parlamentib que amb ells arriba el rigor i l'ortodòxia (com si no coneguéssim bé l'heterodòxia, i les heretgies, de governs del PP). Representa que la pedra de toc d'aquesta afirmació són els pressupostos per a 2012.

Idò bé, per no entretenir-me en dificultats vàries d'aquest pressupost, pos messions amb el Vicepresident Econòmic, José Ignacio Aguiló (així signa) sobre un sol concepte: la previsió d'ingressos per l'impost sobre la renda.

La llei de pressupostos preveu ingressos per 146 milions d'euros. Hem d'entendre que el responsable econòmic ho ha calibrat i ha previst una quantitat raonable (prudent, si voleu, però raonable).

Bé, idò jo afirm que els ingressos per l'impost de la renda de les persones físiques a les Illes Balears de l'any 2012 triplicarà la previsió del Vicepresident. Que superarà els 500 milions d'euros, això és, més de 350 milions més del que pressuposta el Govern.   350 Milions són molts de doblers. I el rept a què ens hi posem messions.

Com ho sé? Bé, no som cap entès, però a la liquidació del que va d'enguany (els nombres que tenim són de principis de novembre -font, el propi Govern-), ja tenim un contret líquid de 658 Milions d'euros. La liquidació de l'any passat, tancada, fou de 640 milions.

Per què idò només en pressuposta 146 per a 2012?

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent