Toni Alorda

Sobre el debat de pressupostos

tonialorda | 29 Novembre, 2011 21:10

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Avui hi ha hagut al #parlamentib el debat de totalitat dels Pressupostos, un debat sobre plantejaments generals i per fixar els màxims dels quals ja no ens podrem moure. Me n’he anat mal a pler.

És difícil sostreure’s de les informacions (locals i internacionals) sobre el delicat moment econòmic que vivim i les seves conseqüències. Negar-ne la gravetat és irresponsable. Però el Parlament de les Illes Balears viu en un altre món, fent bona la caricatura que se’n fa dels “polítics” (i em sap un bon greu constatar-ho).

El PP, el que té la responsabilitat de govern, actua amb una frivolitat espantosa. Sentir Bauzá provoca una mescla d’hilaritat i calfreds. Tot el seu guió consisteix en repetir que tots els nostres mals provenen de la “festa” de l’anterior legislatura. Tots els seus arguments pel futur són criticar el passat. I quan diu festa no es refereix a la del darrer govern del PP, a la festa que anam coneixent cada dia, encara ara, amb Undargarín com el darrer protagonista, sinó al govern progressista (?). I ho diuen talment, “festa” (Bauzà inclòs), ho diuen i ho repeteixen ad satietatem, una “festa”, es refereixen a intentar acostar-nos a les mitges de despesa pública en sanitat i educació de l’Estat (i no aconseguir-ho), es refereixen a intentar participar en la immensa despesa ferroviària de l’Estat (i no aconseguir-ho). Cabrer deia avui que no veu diferència entre els desgavells del govern del que ella formava part (els rasputins, la visa de Rodrigo Santos, la capsa de Cola Cao) i el que el va succeir: “quina diferència hi ha?” ens ha interpel·lat. Fins i tot amb tot el que ens jugam amb els pressupostos de 2012, feia ganes enviar-los a porgar.  

En tot el debat, cap mesura esperançadora, cap. La gran aportació del PP és que governen ells, això totsol diuen que ja aporta confiança. No la veig per enlloc. La recepta són unes retallades socials dràstiques, que, diuen, no afectaran serveis... però cada dimarts tenim un col·lectiu manifestant-se a les portes del Parlament. L’obsessió és quadrar números, avui estaven tots cofois perquè en dos mesos han passat a ser els primers de la classe en retallades, la ministra Salgado els ha lliurat el diploma (una felicitació del PSOE que contrasta amb el discurs de per aquí, un contrast que abunda en la sensació de poca credibilitat, de postís, de rols teatrals) (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Apunts postelectorals (article UH)

tonialorda | 28 Novembre, 2011 20:35

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

  

Bauzà interpreta els magnífics resultats del 20N com un aval a la política de retallades (a unes retallades que diu que no està fent), la tesi es sustenta en l’augment de vots respecte de fa sis mesos. Forçant l’argument, l’endemà de les eleccions anuncia que reprendran la urbanització del litoral... I espera.

Tanmateix, la tesi és discutible; d’entrada, perquè cada votació té el seu objecte, mai és una carta blanca. Algú creu que la gent votà entusiasmada per l’escapçada en la despesa social? Que votà per promoure urbanitzacions? Però si el PP havia defensat la protecció de Cala Blanca o Muleta! Deia Cañellas, arran de la majoria absoluta en ple cas túnel, que el poble l’havia absolt... però això no va així. Si volem saber què pensen els ciutadans de les retallades, facem un referèndum. Del retorn al desenvolupisme? També. Per estalviar, poden esser el mateix dia.

Per altra banda, i sense qüestionar una victòria inqüestionable, al PP l’han votat el 30% dels ciutadans. Un 70% no ho han fet. No confonguem un aval popular amb un aval dels populars.  (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Dos comentaris sobre resultats electorals

tonialorda | 23 Novembre, 2011 23:02

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

L’èxit aclaparador del PP a les Illes Balears i a l’Estat crea un escenari inquietant. A les Illes Balears es repeteix el clàssic bipartidisme estatal, tot i la caiguda del PSOE, que perd el 40% del vot (80.000 vots a les Illes Balears, més de 4 milions a l’Estat). Entre PP i PSOE arrepleguen el 79% del vot, la meitat dels ciutadans mallorquins els han votat.

Només la candidatura del PSM-IV-ExM romp el mimetisme amb els resultats de les Castelles, però sense aconseguir representació, que és l’objectiu principal d’una comesa electoral, i que tant hagués significat políticament, transcendint qüestions de partit. No podem estar satisfets.

Catalunya i Euskadi tornen demostrar tenir un país amb mapa polític propi, i plantegen horitzons dignes d’anàlisi. Però, anem a pams.

PSM-IV-EXM

El PSM-IV-ExM (una coalició, sí, ho sabem, de nom manifestament millorable –diguem-ho així-) ha obtingut el 8% del vot a Mallorca, el 7,1 a les Illes Balears, un resultat remarcable si el comparam amb la seqüència històrica del nacionalisme progressista. El PSM en solitari mai ha superat el 6% del vot en unes eleccions generals, ni tan sols quan va assolir el 13,5% del vot autonòmic. La coalició ha aconseguit reduir gairebé a la meitat el diferencial històric entre generals i autonòmiques, però en un moment que convidava a més ambició.   (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

El PP a l'atac

tonialorda | 15 Novembre, 2011 11:23

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

“Sabemos lo que hay que hacer y lo vamos a hacer y por eso hacemos lo que hemos dicho que íbamos a hacer y vamos a seguir haciendo lo que toca hacer, a pesar de que algunos no crean que vamos a hacer lo que hemos dicho que vamos a hacer”, amb aquesta notable peça d’oratòria, JR Bauzà resumia el seu programa, fent mèrits davant Rajoy en el míting del meu poble. Els seus cada dia l'estimen més per lo bé que s'explica.

Seria injust dubtar de la primera afirmació: faran el que han vengut a fer. Però, què? Per aclarir continguts, i sortir del loop tautològic, reparem en els pressupostos per a 2012. Queda clar: venen a capolar l’estat del benestar (la magnitud no permet seguir parlant de retallades).

Com que el Govern insisteix en què només gastarà el que estigui pressupostat, convé comparar amb la despesa realment feta. Idò bé, el 2012 fan comptes gastar 245 milions d’euros menys en sanitat i benestar social del que gastà el Govern el 2010, el darrer any liquidat (i no comptam inflació). En educació, passam de 860 milions gastats el 2010 a una previsió de 742. Són més d’un centenar de milions menys! Només en personal fan comptes estalviar 58 milions, el sou de més d’un miler de docents.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent