Toni Alorda

BauzÓ i el conveni ferroviari

tonialorda | 27 Setembre, 2011 10:33

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Amb l'Estat hem signat dos grans convenis amb infrastructures: el de carreteres i el de transport ferroviari. De tots dos, Madrid ha acabat escaquejant-se sense complir. Si un les consulta en el BOE se'n temerà de fins a quin punt són semblants, en format i contingut.

Però, és curiós, el PP les veu molt diferents. Del de carreteres, tot i els incompliments sistemàtics per part del Govern de les Illes Balears, amb contractacions que canviaven damunt davall allò previst en el conveni, en defensen el seu caràcter obligatori, una defensa que ha arribat als tribunals. L'anterior Govern va mantenir el plet i fa pocs mesos que el Tribunal Suprem ha sentenciat que el Govern de l'Estat no podia deslligar-se unilateralment del conveni.

Avui mateix, ara, al Parlament, el President Bauzà ha dit (contestant a Biel Barceló) que el conveni ferroviari és només una declaració d'intencions. Curiós perquè diu que es faran uns projectes amb quatre anys, uns projectes que figuren quantificats en un annex, amb un total de 443 milions d'euros, això és una declaració d'intencions? I, ara, que tenim el precedent de la sentència del tribunal Suprem?

Bé, més que curiós, resulta irresponsable, perquè havent gastat de bona fe molts de milions confiant en què el govern d'un estat europeu compliria els seus compromisos, que el propi President interpreti (es conformi) que les obligacions del Govern de l'Estat són pura declaració d'intencions és d'una enorme irresponsabilitat, amb eventuals conseqüències en centenars de milions d'euros.

Irresponsablitat... o servilisme, per no molestar a un possible nou President de Govern... 

En tot cas, el que queda meridianament clara és la diferència entre com reivindica el PP els doblers per a les autopistes (ara té prioritat absoluta el segon cinturó, amb la que cau!) que per als trens, tot i tenir obres començades i aturades entre Manacor i Artà.

 

 

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Company, la puntada de peu al pandero i Cap del Pinar

tonialorda | 20 Setembre, 2011 09:16

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

En una de les primeres declaracions de Gabriel Company com a Conseller del Govern deia que als diputats que feien preguntes en el Parlament per fer perdre el temps els hauríem "d'arriar una puntada de peu en el pandero", literal. En trobareu un comentari infra.

Idò, ara mateix, està contestant en el Parlament a diputats del PP que només fan preguntes per evitar les preguntes de l'oposició. Veig el Sr. Company contestant encantat. Jo que em pensava que, si s'estava d'arriar puntades de peu (cosa que certament li agraesc), com a mínim faria algun comentari sobre el profit d'aquesta mena de tàctiques. Res. Encantat. Idò.

Jo, en canvi, li volia demanar pel Cap des Pinar. Dijous, quan ja havíem registrat les preguntes d'aquest Ple, vaig rebre la resposta de Ramon Socias en la qual ens comunicava que el Ministeri de Defensa estava disposat a signar el conveni de col·laboració amb l'ajuntament i el Govern que ha de permetre accedir al públic al Cap des Pinar (a la península de la Victòria d'Alcúdia), però el Ministeri advertia que hauria de ser abans de dia 26 de setembre, data de convocatòria de les eleccions. El pròxim Ple del Parlament és dia 27.

Precisament en la darrera reforma del Reglament, pactada l'anterior legislatura, vàrem introduir una novetat per agilitzar la presentació de preguntes. No haver d'esperar dies i dies perquè estiguessin en condicions: així que vàrem establir que una pregunta per grup i sessió bastaria que es presentés 24 hores abans del Ple. Una mesura modesta, però que va en la línia correcta d'acostar el Parlament a l'actualitat social.

M'he acollit a aquest article per baratar la pregunta. Però m'ho han denegat. El President del Parlament m'ha contestant que no, que ha de ser urgent i ell no hi veu urgència. El grup parlamentari PSM-IV-ExM hi veu urgència però ell no, conseqüència: la pregunta no es tramita. 

Perdonau, vos deix, he de seguir escoltant les apassionants preguntes que fa el PP al Govern del PP (10 de les 18), un institut parlamentari, el de les preguntes, que està regulat en el Títol de "Control al Govern".

  

 

 

 

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

El PP recupera l'operaciˇ d'enfonsar Baleares

tonialorda | 14 Setembre, 2011 19:33

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

 

La fragata Baleares, una fragata de l'Armada espanyola (amb el dubtós honor d'haver participat en la batalla de Perejil), que volen esfondrar devers la reserva marina i el LIC de les Illes Malgrat, al litoral calvianer. Més de 4.000 tones de ferralla, 133 metres de longitud damunt la nostra arena.

No els desanima que el Ministeri de Medi Ambient descartés l'actuació pel seu impacte ambiental fa anys. Amb el PP mai no arribes a tancar una carpeta, bé, sí: ells juguen amb avantatge, quan urbanitzen/asfalten un indret, perd sentit la campanya de protecció, però, mentre és verjo, el PP no descarta mai la seva transformació artificial.

Demà el PP pretén que el Parlament demani al Govern de l'Estat que lliuri la fragata i autoritzi l'operació. És significatiu que, essent els responsables del govern de les Illes Balears, no aportin un sol informe tècnic a favor, sinó arguments polítics i vaguetats: l'eventual profit per al turisme de busseig i precedents a nivell internacional (silenciant les polèmiques ecològiques que han suscitat).

Així que avui mos n'hi hem anat en Rafel Sedano i en Jaume Vicens per fer palesa la nostra oposició i per demanar al Govern de l'Estat que desballesti la fragata, fora de servei des de 2005, per evitar aquest despropòsit. El perill és ben real, no només per la gran sensibilitat del PP, sinó també pels costos d'una actuació de reciclatge responsable, la que s'exigeix a tots els vaixells.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Edificar sense clavagueram

tonialorda | 12 Setembre, 2011 10:37

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

En 100 dies de govern, no hem vist cap recepta màgica del PP contra la crisi. Les darreres dades d’ocupació (i són del mes d’agost) són pitjors que les de l’any passat, tot i els rècords de la temporada turística. Això sí, Bauzà ha mostrat alguna de les seves cartes: la crisi com a gran ocasió per retallar la despesa pública (que és tant com dir la despesa social), amb una especial inquina per la despesa cultural, les iniciatives contra la llengua catalana i els mitjans de comunicació públics, i el seu entusiasme amb els decrets llei.

En efecte, el govern ha fet 5 decrets-llei en 2 mesos, i això que deien que n’abusàvem per 8 amb 4 anys (que, certament, al meu parer, foren massa). Analitzar-los resulta depriment. No n’hi ha cap que hagi ajudat a crear mig lloc de treball. No n’hi ha cap la urgència del qual justifiqui no passar pel Parlament, com a mínim per no eludir el debat democràtic. El més aberrant ja l’he comentat: nomenar un membre del Govern com a director general de la televisió pública, avui faig dos cèntims sobre un altre, menor, que ha passat molt desapercebut.

Diu el Govern que és urgent i necessari fer un decret llei per poder fer xalets a indrets on no hi ha clavagueram. El PP trobava aquesta situació insoportable, horrorosa, terrible. Així que ha promogut una reforma legislativa, i per decret-llei, perquè, si ho feia per la via ordinària, podien passar algunes setmanes sense que fos possible tramitar llicències per a xalets en indrets on no hi ha clavagueram, normalment a vorera de mar! No hi ha dubte que ha estat una prioritat absoluta per al Conseller d’Agricultura, Medi Ambient, Habitatge, Mobilitat, etc., un dels grans temes que tenia sobre la taula.

La qüestió és que, després d’un llarg i espès debat en els anys 80, la Unió Europea aprovà una Directiva l’any 1991, fa vint anys, segons la qual tots els sòls urbans han de tenir garantit el tractament d’aigües residuals...

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent