Toni Alorda

200 anys de la sobirania de la Naciˇ Espanyola, d'una altra Naciˇ espanyola

tonialorda | 29 Setembre, 2010 10:37

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Es succeeixen les celebracions sobre la Constitució de Cadis. Valentí Valenciano avui en canta les bondats a dB. Hem de convenir que és una passa cap a la contemporaneïtat, del constitucionalisme liberal front a l’absolutisme i els residus feudals. Valenciano en destaca la defensa de la "igualtat", i no hi ha dubta que n’és una idea força, en especial per desmuntar la idea de societat estamental, fins i tot s'ha dit allò del pas de súbdits a ciutadans; però no està de més recordar que aquella igualtat no es predica de tots els ciutadans, no atorgava el sufragi universal (ni de lluny), ni tan sols aboleix l’esclavitud. Com tampoc s’ha d’oblidar que s’al·lega la igualtat per promoure la uniformitat: en concret, per abolir lleis territorials (que no responen certament a la racionalitat decimonònica però sí a realitats històriques dignes de consideració).

Bé, el tema és complex... i llarg. Només un apunt: és la primera vegada que es declara la sobirania de la Nació espanyola (fa 200 anys). El mateix dia que es reunien les Corts Constituents, presidides pel nostre bisbe Nadal, basaren la seva legitimitat proclamant-se representants de la Nació espanyola (no tant com a hereves de les Corts històriques dels distints reialmes), i, com que la Nació és sobirana (deien), les Corts ho eren. El 1812, la Constitució proclamava que la sobirania era “essencialment” (quin joc d’equilibris aquest “essencialment”...) de la Nació espanyola. Però era una altra Nació... 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

MÚs enquestes

tonialorda | 26 Setembre, 2010 09:32

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El Grup Serra fa avui una àmplia cobertura als resultats d’una enquesta d’UM.

1.- L'enquesta coincideix amb la que va fer l’UH la setmana passada en què el PP està fort i pot obtenir la majoria absoluta. De totes maneres, els darrers moviments interns del partit no sabem on els poden emmenar. Sé bé, per experiències d’altri, però sobretot per la pròpia, com poden erosionar les crisis internes.

2.- A diferència d’UH, el PSOE baixa, en la línia del que es detecta per a Zapatero.

3.- El Bloc puja. Els diaris precisen “si van junts”, s’entén que vol dir que és la pregunta de l’enquesta, no una condició dels resultats. Segons UM, el Bloc pot treure el 13%, això són 5 diputats a Mallorca, 6 a Balears; hem de suposar que el fet de presentar diverses llistes, fa baixar el resultat de cada una (en tot cas, sabem bé que les coalicions no comporten sumes aritmètiques, fins ara l’experiència és la contrària). L'enquesta d'UH atorgava 4 diputats al PSM-I-Verds (Mallorca/Menorca). No hi ha dubte que, segons l'enquesta d'UM, la proposta del PSM serà la tercera força política i amb potencial de creixement. Si no és una notícia excel·lent per als que aspiram a un projecte gran, desmunta els pronòstics de les sibi·les que anuncien l'esfondrament del nacionalisme progressista. Per tant, tots els que volem un espai nacionalista i progressista a les institucions, ens n'alegram (assumint, insistesc, que queda molta feina per fer).

4.- UM baixa, però quedaria amb 2 diputats, en comptes d’1, que és el que li assignava l’UH.

5.- No entra ningú més.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (5). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Sobre els retalls en els descomptes als residents per transport aeri i marÝtim

tonialorda | 22 Setembre, 2010 15:43

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El Ministeri de Foment ha anunciat un retall en els descomptes aeris dels residents a les Illes Balears, fins i tot se’ns ha tractat de malbaratadors, de viatjar amb luxes orientals... vaja manera de tractar una qüestió de justícia sobre compensacions als costos de la insularitat i amb l’aberrant balança fiscal que tenim en Madrid! Insultant. 

La reacció del Ministeri no ha estat gens respectuosa i posa la influència local en entredit. Només un veritable tour de force en el vot al Congrés faria reaccionar Madrid.

Des del PSM, ho intentam: pressionant el PSIB i parlant amb Coalició Canària (que negocia els pressupostos amb el PSOE i hi poden tenir una influència). És hora. Vos deix un extracte de com ho deia ahir a la tribuna defensant una proposició no de llei que redactàrem d’immediat i ha estat signada pel Bloc-PSM-Verds, PSOE i ExC. 

“Sr. Antich. No ho podem consentir.  

Sr. Blanco, per aquí, no hi passarem. Aquest és el missatge que volem transmetre avui. Que ja n’hi ha prou.  

Aquesta, és la resposta que volem dar a l’anunci del Ministeri de Foment de retallar els descomptes de residents. Una resposta que volem unànime, d’entrada perquè és un parer compartit... però també perquè és molt difícil plantar cara davant una injustícia si compta amb el vist-i-plau de bona part dels que l’han de suportar. De la complicitat d’algun dels partits importants del país, com ens ha passat sempre.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

PP i UM aproven una llei que tracta d'ilĚlegals tots els edificis de les Illes Balears

tonialorda | 20 Setembre, 2010 17:31

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Una de les crítiques formals a la present legislatura podrà ser l'abús en el recurs als Decrets Llei. Crec que hi ha mesures en les quals hagués estat preferible un debat social més ampli i una tramitació parlamentària ortodoxa. Tampoc m'estendré en exemples. Ara, els desbarats legislatius que ha perpetrat l'oposició al Parlament (sobretot d'ençà que PP i UM tenen majoria) converteixen en innocents pecats venials tots els excessos del govern. A la llei de Son Bosc, ja li he dedicat un post; com també a la classificació de sòl a Eivissa, ara només vull fer una breu referència a la tècnica. Només un exemple bèstia:

La llei que havia de servir per tramitar més ràpidament una sèrie d'equipaments d'interès general, va ser utilitzada per UM per modificar tota la llei dels edificis fora d'ordenació. Un tema important, sensible, què es pot fer i què no en els edificis fets il·legalment. Bé idò aquest debat s'ha resolt amb una esmena a una llei que no hi tenia res a veure. Una esmena que no ha passat per cap filtre, per cap debat social, per cap parer d'entitats ni del Consell econòmic i social, ni el consultiu, ni ningú. Bé, de fet, ni tan sols s'ha votat l'esmena presentada oficialment. Com que en la tramitació vaig gosar apuntar que no era tècnicament molt reeixida, PP i UM la varen girar damunt davall i acabaren votant un text que no havíem vist en lloc. Ja vaig elevar una protesta sobre la indefensió que provoca aquest procediment tan descabellat, però el que ara m'interessa és el resultat.

Idò bé, la llei diu que els edificis fets legalment estan fora d'ordenació i, per tant, no s'hi pot fer gairebé res!!! Naturalment, no és el que volia dir, al revés, la iniciativa d'UM és per permetre més obres en els edificis il·legals, però és lo que diu, perquè ningú hi va reparar! I la llei ho diu en el Butlletí oficial de les illes Balears (5/8/10) i en el BOE (26/8/10).

Francament, no crec que cap tècnic gosi aplicar-la literalment, però és una mostra del que està passant al Parlament.

Posted in General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

1 2 3 4  SegŘent»