Toni Alorda

Investigacions sobre compra de vots

tonialorda | 24 Agost, 2010 19:49

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Arran de la investigació sobre compra de vots per part d'UM, Melià 1.- acusa tots els partits de pràctiques clientelars amb diferents col·lectius, en especial els dels immigrants. Tots els partits. Retinguem que, malgrat ell parla de clientelisme, el context és una acusació per compra de vots... 2.- Respecte de les pràctiques d'UM, no adopten mesures al·legant la sagrada presumpció d'innocència; això sí, 3.- ell, la nova etapa d'UM, ens recorda que ha rebutjat "de manera categòrica" totes les pràctiques clientelars (novament s'entén que "haberlas habíalas")
En resum, Melià diu: tots els partits (inclòs el seu) dugueren a terme pràctiques "clientelars" amb els immigrants el 2007 (entenent "clientelars" en un sentit molt peculiar de captació de vot directe), tot i que, pel que sembla, només hi ha testimonis i una investigació judicial que afecta UM; de llavor ençà, Melià i UM condemnaren aquestes pràctiques en el darrer congrés; ergo, podem concloure que l'únic partit que, avui, rebutja clarament les pràctiques clientelars és la UM de Melià, els altres (és de suposar) continuaran fent les malifetes a les que estan avesats!
És fantàstic: investiguen UM per compra de vots, UM seudoconfessa pràctiques estranyes, que atribueix a tothom i afirma que ells han reaccionat (amb una condemna a un document, sense depurar responsabilitats per respecte a la presumpció d'innocència fins que no hi hagi un pronunciament judicial), i mantenen a l'aire l'acusació gratuïta, com qui no diu res, contra tots els altres!!!
Una acusació sobre compra de vots, amb les declaracions que s'estan produïnt, és una qüestió prou greu com per merèixer una altra mena de reacció. Curiosament, Melià havia declarat feia pocs dies que la política està profundament desprestigiada, valenta contribució la d'aquestes declaracions. (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (3). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Espais polÝtics i ofertes electorals

tonialorda | 24 Agost, 2010 15:46

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

No fa gaire vaig escriure sobre la conveniència de coalicions a Catalunya, idò, diumenge, Diari de Balears publicava una notícia (una crònica, no una opinió), en un sentit ben diferent. La notícia “lamentava” que Solidaritat Catalana i Reagrupament (com les CUP i el PSAN) no tenguin previst presentar candidatura a les eleccions autonòmiques de les Illes Balears, és més, la notícia els hi retreia, en base a aquesta dada, que “passin” de les Illes. És a dir que, en la tesi d'aquesta crònica (en el diari en català del país -que, per cert, no "es presenta" a tots els PPCC-), o com a mínim a parer del periodista (un bon escriptor i analista, l'apreciat Sebastià Bennàssar), l’escenari desitjable és una munió de candidatures independentistes de caràcter pancatalanista a cada una de les illes, partint de la premissa (sembla) que el compromís catalanista només es factible des del jacobinisme. La “notícia” no s’interessa (ni opina) sobre les possibles enteses independentistes en les eleccions catalanes, un tema que bull, sinó sobre la seva expressió a les Illes Balears.

Com ja vaig exposar uns posts més avall, al meu parer, la implosió d’ofertes no és cap panacea. De fet, una de les claus decisives en l’èxit de PP i PSOE és haver arrenglerat en un sol partit totes les sensibilitats d’un mateix espai, generant una força centrípeta que engoleix fins i tot persones que, en principi, són  més properes a d’altres espais; una força que fins i tot actua de murada contra l’abstenció, la qual afecta més intensament els votants que cerquen valor afegit, i tempta menys als pragmàtics que “es conformen” a què governin uns en comptes de “els altres” (sobretot la dreta és d’una fidelitat de pedra picada). En la mateixa línia, un dels avantatges d’UM és haver reunit (fins ara) la dreta nacionalista, i un dels handicaps del PSM és no haver-ho aconseguit prou, tot i els esforços (potser, vist en perspectiva, contraproduents) de sumar partits i participar en operacions d’obertura en les quals sacrificava fins i tot la pròpia marca. En el cas del PSM, precís que no em referesc tant a l’existència d’altres partits, com al desafecte de persones properes a l’ideari, al marge de si mantenen alguna militància o no, persones que han fet aportacions de mèrit i duradores al nacionalisme progressista, i milers d'altres menys significades, que, sense haver canviat de parer (naturalment, si han canviat, és comprensible que treballin per altres espais polítics), han decidit, pels motius que sigui, no contribuir a bastir un projecte potent, un dels quatre (o cinc) amb possibilitats de presència institucional, o es conformen amb penetracions socials reduïdes; afortunadament les periòdiques noves fornades de militants han permès mantenir la rellevància d'aquest espai, tot i les dificultats.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

llengua d'acollida

tonialorda | 21 Agost, 2010 10:50

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El recurs de la Defensora, interina, del Poble (de quin poble?), l'evissenca Cava de Llano, contra la llei d’acollida i integració d’immigrants de Catalunya, torna qüestionar les conseqüències naturals de l’oficialitat de la llengua catalana i pretén fer-la prescindible per als estrangers (i no només per als estrangers). “No els ha de perjudicar”, diu, quan tothom té clar, aquí i arreu del món, que conèixer la llengua del país no és cap nosa per als immigrants, ans una necessitat, com a mínim una enorme avantatge (no només per a ells, però sobretot per a ells); naturalment això ho saben perfectament la Sra. Cava de Llano, el PP i el Govern de l’Estat, només que reserven aquest paper al castellà.

No és un debat més, ni es pot tractar amb frivolitat: és el debat sobre el rol de la llengua del país i, per tant, del seu futur. És el debat sobre els elements que han de constituir els lligams de pertinença, la cultura pública comuna, que lligui les diverses aportacions en una relació enriquidora, immune a la lacra de la xenofòbia. Afrontar aquest repte, tan delicat i complex, fent servir els immigrants com a carn de canó en una croada per la substitució lingüística, no és només un trist error, és  un despropòsit i una immoralitat.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

la batalla de Son Bosc

tonialorda | 10 Agost, 2010 13:22

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Tot lo dematí es lliura la batalla de son Bosc a l'Albufera. Les màquines han entrat i la Conselleria ha obert expedient sancionador. L'ajuntament té policia, l'Estat té policia (aquí sota mandat del Delegat del Govern de l'Estat), el Govern té inspectors.

Confio que aquesta batalla es pugui guanyar des de les institucions, però la societat civil també hi té un paper: seria una greu derrota, en més d'un aspecte, si s'arrassés un espai natural en ple segle xxi emparat en una llei plagada de falsedats. En tot cas, és una mostra del que ens espera amb una altra majoria de govern.

De moment, la batalla de Son Bosc, continua. 

Posted in General. Comentaris: (4). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent