Toni Alorda

La dimissiˇ de Maria Ant˛nia Munar (i el cas CrespÝ)

tonialorda | 27 Febrer, 2010 12:55

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La dimissió de Munar és una bona notícia. Ho és especialment en aquest moment perquè la situació processal era incompatible amb les funcions de Presidenta del Parlament, la segona autoritat del país. Si fa mesos ja ho havia valorat així en aquest blog, essent socis, pensau ara, assetjada com està per una sèrie de casos judicials i amb les declaracions incriminadores del seu home de confiança durant molts d'anys. L'encert en el gest de dimitir, que salud, no minva la gravetat de les acusacions que ho han provocat.

Però també és una bona notícia pel que significa en la manera d'entendre la política que representa Munar. El que en pens consta per escrit prou vegades, sobre tot de l'anterior legislatura. Els nostres desencontres, ella com a Presidenta del Consell i jo portaveu del PSM, responien certament a motius ideològics (protecció del territori, suport a un PP que anava contra les senyes d'identitat, etc.), o a la seva obstinació a negar l'existència del PSM, però, sobretot, i a un altre nivell, per la pràctica sistemàtica, desacomplexada, del clientelisme i de "fer xarxa", amb una manera sospitosa de gestionar doblers públics (la denúncia de Can Domenge o del cas subvencions o dels informes infames n'eren mostres).

No se m'escapa que la reacció davant els casos d'UM no té el mateix calat polític que amb el PP: el PSM hauria de poder mantenir relacions denses amb UM, amb el que representa en la pissarra política, i és amb els seus vots com s'han aconseguit governs progressistes i nacionalistes, com l'actual, sense anar més lluny. Però en la política democràtica, en la política progressista com a mínim, hi ha unes premisses imprescindibles a les quals ens hem d'atendre al cost que sigui.

Ara és també una oportunitat per a UM. Però no semblen interessats en aprofitar-la. Melià, que no ha arribat a demanar en cap moment la dimissió de Nadal, ahir, davant les seves gravíssimes acusacions a Munar i al partit, anuncien que valoren expulsar-lo, a Nadal, i neguen les acusacions. No anuncien auditories sobre les finances del partit ni que tornaran doblers si s'han aprofitat espúriament de doblers públics per pagar gent d'UM a empreses privades (molta gent), o fins i tot per a enriquiments personals. El comunicat de la dimissió de Munar és en paper i nom d'Unió Mallorquina.

Mentrestant, Mateu Crespí, el següent a la llista d'UM, diu que Entesa ha de decidir si entra o no com a diputat (?). Entesa, que té un acord amb el PSOE (de resultes del qual té avui alts càrrecs en el govern) i Crespí, que s'havia presentat com a número 6 en la candidatura d'UM (i que no em consta que advertís que no participaria del mateix grup), han de decidir què fan amb l'escó que deixa Munar? Crespí, que ha estat alt càrrec d'UM en aquesta legislatura, ara segueix essent alt càrrec per decisió del PSOE... Francament... De totes maneres, UM sabrà quins pactes va fer amb ell l'any 2007 i potser sabia a què s'arriscava. Ja ens ho contaran. Sempre he defensat que s'havien de fer acostaments a Entesa, tot i que sota la idea de la unitat d'acció. Avui seguesc pensant que seria molt positiu que gent propera a Entesa tornés al PSM, a primera fila, però negociar amb un partit que té una concepció tan flexible dels pactes i el transfuguisme és, com a mínim, per pensar-s'ho.

Per altra banda, seguesc pensant (coincidint amb Antich i Barceló), que el repte ara és governar; però, amb la situació que vivim, s'ha de considerar, amb ponderació i seny, l'opció d'eleccions avançades.

Posted in General. Comentaris: (7). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

En moments convulsos, projectes polÝtics s˛lids (declinant l'oferta de front popular)

tonialorda | 26 Febrer, 2010 12:13

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

L’assemblea de militants del PSM-Entesa Nacionalista reunida a Porreres dissabte passat va aprovar l’estratègia d’aliances per a les eleccions. El 80% aprovaren el document de la Direcció del partit amb molt pocs retocs. 

El document aprovat està molt en sintonia en propostes que he fet en aquest blog i que ara puc dir que és línia oficial: El PSM afirma la vigència del seu projecte, de l’esquerra nacionalista i ecologista, i aposta per un projecte sòlid, popular i unit, que treballi pel dret a decidir, comprometent-se a fer els esforços per aglutinar-lo i bastir una alternativa amb vocació institucional i del govern al bipartidisme PP-PSOE. 
 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Mocions de censura (article ibdigital)

tonialorda | 25 Febrer, 2010 11:27

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La situació econòmica i social que viuen les Illes Balears exigeix acció de govern. En aquests moments, instal·lar-se en la crisi política seria una irresponsabilitat. O governa el gabinet actual, com es proposen PSOE i BLOC; o ha de governar el PP amb el suport d’UM. Sempre hi ha un govern i la ingovernabilitat no pot ser una opció. 

Però si assumim com a premissa que el govern ha de tenir credibilitat i autoritat moral, que ha de restar a recer de les buranyes de la corrupció, llavor només hi ha una opció: el govern actual.

L’esquerra ho ha entès així i ha constatat que era insostenible mantenir un govern en una degradació in crescendo, amb una UM que incomplia el codi sobre responsabilitats polítiques i se li obrien investigacions judicials per actuacions en aquesta legislatura (a més del seguit d’acusacions contra l’anterior direcció). No podíem participar en un govern sota sospita, en el que, a més, tota l’actuació positiva quedava sepultada pels casos que afectaven, també, un dels socis.  

Està per veure si a PP i UM els representa cap entrebanc per una entesa els casos de corrupció que els assetgen. A Palma sembla que no i ja preparen la moció de censura.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Lucy Collier i Joan TardÓ

tonialorda | 18 Febrer, 2010 09:11

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Lucy Collier és una militant jove-però-sobradament-preparada del PSM. Dels cinc anys que viu a Campanet, però no té nacionalitat espanyola i, per això no podrà ser membre del govern de Mallorca com a directora insular. Diu que es sent mallorquina, britànica i dels Països Catalans... A mi el que em sap greu és que no votés en Biel Barceló. I me deman: quin to tendria la polèmica si algú no pogués ser càrrec públic per no esser mallorquí? (entenent per mallorquí normes de nacionalitat equiparables a les del codi civil per a adquirir la nacionalitat espanyola: per filiació o per residència prolongada).

Mentrestant, el diputat d'ERC Joan Tardà tenia una entrevista ahir al DM. Li demanen per la diferència amb el PSM, i diu que "nosaltres -ERC- no som nacionalistes", insistesc que la pregunta era sobre les diferències amb el PSM (¿?). A continuació diu que Crevillent és tant del seu país com Cornellà  o Muro, i jo em deman com estableix aquest aquest territori si rebujta els criteris "nacionals" (els dels nacionalistes)? Com decideix el republicanisme quina és la nació? Dic nació per dir alguna cosa. De moment,  l'Estatut de Catalunya, aprovat per ERC, diu que Catalunya és una nació i és un dels punts calents, irrenunciables per ERC, en la sentència del Tribunal Constitucional.

Mentrestant el PP augmenta de militància.

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent