Toni Alorda

Josep Maria Llompart, un referent

tonialorda | 29 Gener, 2010 17:59

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

En motiu de la declaració de Llompart com a fill il·lustre de Palma, vaig pulbicar un article a l'uh de dilluns passat, el puj tot seguit. Llompart va dar suport al PSM en moments difícils i és un dels referents dels quals ens sentim més orgullosos. Reparereu que l'article insisteix en el valor de la continuïtat i lleialtat a projectes col·lectius.

Ara que vivim la polèmica sobre si tomar o no monuments erigits pel franquisme, potser seria el moment de reivindicar en positiu, d'erigir-ne des dels valors democràtics: als republicans, d'entrada, però també quedaria molt bé una senyora estàtua al gran Josep Maria Llompart. Desgraciadament, la crisi econòmica, amb la prioritat absoluta d'estar per la gent amb problemes econòmics i la magror pressupostària, potser faran ajornar aquest acte de justícia.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Lĺesquerra nacional.- Resposta a Bernat Nadal

tonialorda | 27 Gener, 2010 10:13

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Bernat Nadal defensava ahir en un article al diari de balears la unitat de l’esquerra nacionalista. Hi estic d’acord. Comencem sempre per aquí, en aquest punt no hi sobren les reiteracions.

 

Diu Nadal que entre PSM (un partit que qualifica d’”imprescindible”) i Entesa i ERC el poble no fa diferències, que són el mateix. Potser faria alguna matisació sobre la percepció popular d’ERC, però convenc en el que entenc que vol dir.

 

Per mostrar els avantatges de la unitat, la intel·ligència de la unitat (malgrat les diferències personals –els personalismes, diu-, els “odis familiars” -diu), posa dos  exemples: PP i PSOE. Trob que té raó. Ara, reparem que no són dues coalicions, més tost s’esforcen en no fer-ne de coalicions i, si en fan, vetllen pel manteniment de la marca fort i no et moguis. És patriotisme de partit? Més bé, és mirar d’extreure el màxim profit de la unitat, de la continuïtat, i transmetre que aquest és el marc que han d’acceptar tots els que s’hi acostin. Creu Bernat Nadal que hi guanyaria el PP si pactés amb un partit muntat per Delgado? I un altre per Font? I un altre... La pregunta és retòrica, la resposta, evident.

 

Això no obstant, a l’articulista li sorprèn que “el PSM s’allunyi dels seus socis”. Això em fa dubtar sobre si compartim prou la idea d’unitat i els seus avantatges. Com bé diu Nadal, tots els membres d’un partit procuren no airejar en públic les desavinences. Tanmateix, dic jo, és possible que transcendeixin i, fins a un cert punt, un debat intern mostra pluralitat i assumpció de regles democràtiques; però certament hi ha límits. O es perden els avantatges de la unitat. És possible que una part del PP o del PSOE decideixen abandonar un govern contra l’opinió del partit? criticar al propi partit, que ha decidit governar, i així i tot quedar ocupant llocs electes en el projecte unitari? És possible que una part d’un partit no vulgui participar en unes eleccions, o, més surrealista, no deixi participar al grup majoritari del propi partit? Inconcebible.

 

Aleshores, la comparació amb el Bloc no és prou bona. Repetesc: si qualcú demana en el PSM si vol la unitat de l’esquerra nacionalista en un sol projecte, pot comptar amb un resultat aclaparador del Sí. Més diré, el PSM ÉS aquesta voluntat: és (vol ser, si voleu) l’esquerra nacionalista de les Illes Balears.

 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (8). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

A Josep MeliÓ

tonialorda | 26 Gener, 2010 11:47

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Els qui trobam positiva l’aportació d’una dreta nacionalista (cap inconvenient que li diguin de centre i liberal si els agrada més), hem de desitjar sort a Josep Melià al davant d’UM.

Sempre he cregut que UM era un projecte amb grans potencialitats electorals, tudades per direccions massa preocupades per una manera d’entendre l’exercici de la política al marge de la ideologia i afermada en el paper de frontissa.

Melià ha transmès uns altres interessos i la possibilitat de nous plantejaments, sense renunciar (aquesta és una posició consubstancial al projecte) a la condició de frontissa. En aquest sentit, potser és injust constatar que la seva activitat (com a diputat, com a conseller d’urbanisme del Consell de Mallorca...) ha estat força continuista i amb poc perfil, al cap i a la fi, la línia política no la marcava ell.

Tanmateix, hi ha una decisió que no admet cap demora, per inestable que sigui l’equilibri intern. El PSM fa més d’un mes que espera que UM compleixi l’acord sobre responsabilitats polítiques que ha de comportar la dimissió de Miquel Nadal (que ja ha tengut el cost de la ruptura del Bloc en la participació en el govern). Però si Melià no adopta un acord immediat, l’incompliment ha de tenir conseqüències polítiques de primer ordre, la primera, el cessament d’UM en les àrees de govern de Cort.

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

C33 i Super 3. Acord entre Govern i Generalitat

tonialorda | 21 Gener, 2010 19:42

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

A la fi, el Govern anuncia l'acord sobre la recepció del C33 i el Super 3 (a més de TV3 i el 3/24). No ha estat senzill, ara falta garantir la recepció íntegra i que la qüestió dels drets d'emissió de produccions alienes no suposi cap problema. Per corregir l'enorme desequilibri que té la llengua catalana en els canals audiovisuals encara hi ha molt de camí.

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent