Toni Alorda

El Mur del Born i els Espais verds a Inca

tonialorda | 28 Novembre, 2009 20:27

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La Comissió Insular d'Urbanisme de Mallorca de fa un parell de setmanes va tractar el Pla General d'Ordenació Urbana d'Inca. No el va aprovar perquè hi va trobar més de 80 deficiències, en matèria medioambiental, patrimoni, càlcul de població, creixement, precisions tècniques, etc. 

Jo vaig proposar afegir dues deficiències més. La primera, no modificar l'alineació del carrer Born per regularitzar el lamentable Mur il·legal del Mercat. Vaig recordar que té una gran contestació social, amb centenars d'al·legacions i una exitosa manifestació, a més que el propi Consell té interposat un plet contra l'obra del supermercat. Na Joana Lluïsa Mascaró i jo quedàrem totsols: PSOE, UM i PP daren per bona la nova alineació del carrer, desgraciant l'amplada lògica. Una cosa és xerrar i, l'altra, votar.

Amb la segona esmena pretenia reaccionar davant el frau en el còmput dels espais lliures públics en el pla general d'Inca, tampoc vaig tenir èxit. És una mostra més de com planificam per aquí, però també les escoles (a Inca la de Son Amonda s'ha fet il·legalment envaint l'àrea de protecció de la ronda nord) o els hospitals (a Inca, sense lligar amb el poble i, a més, girat, l'accés és per la carretera de Sineu i té l'entrada mirant la carretera de Llubí, la qual cosa va obligar a fer un accès no previst rodejant l'hospital i que dificulta anar-hi a peu pel camí vell de Llubí)....

I ara l'abús dels decrets-llei. Tot plegat em varen suggerir un article en la meva col·laboració habitual (que no periòdica) a UH, el vos puj.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Regidors illencs pel dret a decidir

tonialorda | 27 Novembre, 2009 18:01

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

L'intrèpit Andreu Caballero impulsa amb altres regidors coratjosos una Plataforma pel dret a decidir del poble de les Illes Balears. No pot ser més oportú en plena polèmica sobre l'Estatut català i la reacció d'afirmació democràtica que ha suscitat, al marge de si un està a favor o en contra del que diu l'Estatut, sinó perquè mostra l'absurda situació de què un tribunal polititzat pugui tombar un referèndum popular i decidir pel seu compte si un poble que s'afirma com una nació, o és o no ho és.

Joana Barceló (la portaveu del Govern, PSOE) ja ha reaccionat contra la Plataforma... i contra les consultes populars! Ni tan sols vol sentir parlar d'una llei de consultes populars, una regulació prevista a l'Estatut i que és un compromís unànime del nostre Parlament (que em va votar una proposició no de llei en aquest sentit fa deu anys). Idò. 

És una malaltia democràtica qüestionar el dret del poble a decidir el que vol.

Vos deig el Manifest... 

 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (2). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

El PSOE festeja el PP

tonialorda | 26 Novembre, 2009 09:10

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Antich aprofundeix en una línia sorprenent de desacreditar el seu propi govern, procurant culpar-ne UM i el Bloc, sobretot del Bloc. La tesi no s'aguanta, de fet, seria interessant analitzar els retrets concrets, i potser seria un recomanable exercici de modèstia una mica d'autocrítica; però sobretot reivindicar millor les aportacions d'aquest Govern i fer feina de ver per millorar-les, amb una tasca important en forjar confiança i unes condicions de treball engrescadores per a tots els socis.

Potser la manera més senzilla de prestigiar l'acció de Govern sigui comparar-ho en l'època Matas que, dia sí, dia també, ens recorden els titulars de premsa. Idò Antich ha triat just el camí contrari: tirar un cable al PP en la persona de José Ramon Bauzá oferint-li "pactes d'Estat" insinuant que el necessita davant la inestabilitat del suport dels socis i, per contrast, presentant el PP com un partit d'estadistes. O això o és que es sent més còmode amb les polítiques del PP que amb les que va pactar el 2007.

Perquè cal distingir entre les naturals relacions polítiques i de cortesia entre un President i el cap de l'oposició, o entre els líders dels dos grans partits espanyols a les Illes Balears, tot molt raonable i condret; amb l'oferta de polítiques conjuntes. En què?
Amb pactes per l'honestedat i contra la corrupció? Ho diu seriosament el President?
Per pactar polítiques territorials i de model econòmic? Amb el PP, polítiques territorials i mediambientals?
Per aprofundir en l'estat del benestar? Amb el PP?
Per defensar les senyes d'identitat del país, en especial, la llengua catalana? Amb Bauzá?
Naturalment que s'han de mirar de cercar consensos per afrontar la difícil situació econòmica o per fer pressió per millorar el sistema de finançament (si és que Antich no el veu ja com el millor dels possibles), però d'aquí a insinuar complicitats en la governabilitat al partit responsable dels desgavells de l'anterior legislatura i que mantén postulats obertament contraris als pactats en l'acord de governabilitat de 2007, hi ha molta distància.

Posted in General. Comentaris: (5). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

PSM-Esquerra-Reagrupament

tonialorda | 06 Novembre, 2009 08:32

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

He retirat de l'article del post anterior un comentari sorneguer sobre la capacitat de lideratge de Puigcercós. Seguesc pensant que l'estratègia d'ERC és nefasta per a l'èxit del nacionalisme progressista als Països Catalans, però som conscient que coincidim en un mateix partit europeu i compartim àmpliament plantejaments: acaba d'aconseguir una ajuda del Govern de l'Estat a l'OCB i d'altres entitats i els hi estic agraït.

Tanmateix, la bel·ligerància contra el PSM (i el Bloc nacionalista valencià) per part de Puigcercós duu a escenes patètiques, des de l'exclusió de les eleccions europees fins a absurds problemes amb la Plataforma pel dret a decidir, problemes que em sembla que, a l'entorn, incomoden gairebé tothom.

Som conscient que el més probable és que no ho arreglem. Puigcercós té clar que no vol cap federació amb el PSM (que ells ja són la federació del pancatalanisme) i des del PSM treballarem per tenir aliats i amics a Catalunya (inclosa lògicament Convergència) perquè és consubstancial al nostre projecte. Últimament, hem assistit al Congrés constituent de Reagrupament (potent) i no hi ha dubte que tenim molts de punts en comú per treballar plegats. Ens interessa especialment el compromís ferm amb tot el moviment, un punt caòtic, de les plataformes.

Tanmateix, no puc deixar de pensar que, amb els reptes que tenim per davant, l'actitud de tots plegats, amb divisions i manies, però sobretot des del Principat, mostram una falta d'intel·ligència política notòria, si m'apurau, fins i tot de patriotisme eficaç. Catalunya té una enorme responsabilitat davant tot el catalanisme i ha de sabre trobar la manera de fer-lo popular, còmplice i company. De manera especial ara, si creu realment que vivim uns moments decisius. I, en tot cas, sempre, passi el que passi. En comptes d'incomodar amb estratègies de tall jacobí, o amb moviments tan desgraciats com la deslocalització de Spanair o les dificultats per rebre els canals de la corporació catalana. Catalunya no pot rebregar-se de cap manera en la cultura de la queixa, amb la qual tant ens han escarnit, i que tan bé hem sabut girar, en positiu, de manera engrescadora, suscitant l'elogi i l'esperit d'emulació, en d'altres moments històrics.

Carretero diu que coincideix en l'anàlisi i té clara la Prioritat, Puigcercós pensa més en el partit que en el país (que li demanin a Carod).

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent