Toni Alorda

La regeneraciˇ d'UM

tonialorda | 25 Octubre, 2009 10:04

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La situació judicial d’UM desestabilitza el Govern i dificulta la regeneració del partit. Respect els processos interns dels partits i procur no aficar-m’hi mai, però la situació actual de buit de poder transcendeix l’àmbit intern d'UM i, pel que fa als motius judicials, és indefugible el pronunciament de tots els actors polítics.

A ningú escapa de les distintes conseqüències entre l’allau d’imputacions del PP pels fets de l’anterior legislatura, i les que afecten a UM. Bàsicament perquè UM és al govern de totes les institucions, i, més matisadament, perquè els màxims líders de l’època anterior són a primera línia.

El que en pens de Can Domenge ho he deixat escrit d’ençà de 2005, quan vaig sortir astorat d’una comissió informativa nadalenca. Avui no en tocaria una paraula. Mantenc, per tant, que l’operació és il.legal (sense entrar, mai ho he fet, en consideracions penals). També som ben conscient que el pacte el signàrem el 2007 i que la màxima responsable política de l’operació és Maria Antònia Munar. En aquest sentit, trobava recargolades les volteres per no imputar-la quan ja n’hi havia tants altres. El Magistrat Muñoz també ho ha trobat. En aquest sentit, si es donen les condicions processals per demanar la dimissió d’algú pel cas Can Domenge, es donen, automàticament, les condicions polítiques per demanar la dimissió de Munar.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

La batalla de Ternelles

tonialorda | 24 Octubre, 2009 12:18

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El darrer Ple en el Parlament, l'ínclit Jaume Font reprovava l'excursió d'uns salvatges posant en greu perill la flora i fauna de la zona ultraprotegida de Ternelles i, sobretot, la presència d'un membre del govern. Entendridor.

Mai podré entendre la constitució de cossos com el den Font. Diu qualsevol bajanada i és de veure lo a pler que en queda.

Supòs que ara prohibiran la davallada del Pi de Ternelles i la caça i el senderisme arreu de la Tramuntana...

De totes maneres, és interessant reparar en la utilització perversa de l'argument mediambiental i em dóna peu a explicar la gènesi de la polèmica sobre el camí de Ternelles als interessats, que sembla que són més de dos perquè feia estona que tanta gent no m'interpel·lava pel carrer per una acció política.

Com que, insistesc, l'ajuntament ja ha declarat el caràcter públic del camí, vos estalviaré la referència a la història del Castell (que, per cert, és Bé d'interès cultural i, per tant, visitable, per llei) i del camí reial des dels inicis fins a les guies turístiques dels anys seixanta. Limitem-nos al passat immediat que així mateix ja té 20 anys:

 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (3). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Les cases dels Presidents (article UH)

tonialorda | 19 Octubre, 2009 10:07

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El PP proposava recentment que els illencs aportem recursos per fer residències per Caps d’Estat i de Govern. I va de ver. No debades Jaume Matas i Miquel Ramis (ara recuperat en la direcció del PP) impulsaren fa uns anys la construcció d’una residència per a l’esbarjo de VIPs en el Cap del Pinar, a La Comuna d’Alcúdia. De fet, el conveni ja estava signat entre el Govern (Matas), que era qui pagava,  l’ajuntament (Ramis era el batle i conseller de medi ambient) i el Govern d’Aznar, que devia confiar ser-ne beneficiari. Però ho va aturar una mobilització social, amb milers de signatures... i el canvi de govern.
Reparem que un criteri útil per distingir el signe polític d’un govern a les Illes Balears és entre els que fan lleis per promoure urbanitzacions a la carta, precisades en la pròpia llei (sense informació pública, sense impacte ambiental, sense aprovacions municipals ni insulars...), i els que promulguen lleis per protegir territori. Tot i que és una distinció que, si bades un poc (o al govern hi falta algun component), es pot esvair: en el cas del Cap del Pinar va anar molt just, al cap i a la fi UM i PSOE s’hi havien posicionat a favor; a Son Baco i Sa Ràpita, també ha vengut d’un pèl.
Les dades que han transcendit sobre l’espectacular patrimoni de l’ex-president Matas fan sospitar si ell va reinterpretar, i aplicar en pròpia carn, una doctrina consolidada en el PP: que el poble paga les residències dels Presidents. Com que no havia adoptat la precaució berlusconiana de deixar-ho aclarit per llei, ara resulta que el cas Buckingham, que investiga el patrimoni de Matas, s’ha acumulat al cas Palma-Arena... i el cercle s’estreny. En tot cas, sorprèn que el PP denunciï urbi et orbe una conspiració judicial i política en contra seva, quan el fiscal en cap de les Illes Balears i el Fiscal General de l’Estat (els caps jeràrquics) havien intervingut per arxivar el cas contra el criteri d’hisenda i de la fiscalia anticorrupció i, que hagi estat un jutge, descabdellant un altre cas,  el que l’hagi trobat digne d’estudi.
La proposta del PP fou rebutjada en el Parlament. N’hi ha que trobam que convé més mirar de garantir residència als residents, en comptes de regalar solars per a polítics (o a estrelles del rock o del cinema...). En tot cas, en democràcia, cada partit té les seves prioritats i el poble tria. Serà difícil que ningú al·legui que res, o gairebé res, del que faci el PP li pugui venir de nou... Déu mos guard.

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Destitu´ts per Ternelles i Son Baco

tonialorda | 18 Octubre, 2009 20:09

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Després que el PSOE ens alertés que ens podia cessar si no acceptàvem centenars i centenars de places a Sa Ràpita, blindades per llei; els amics d'UM ens han expulsat de pactes de govern a Pollença i a Campos.
A Pollença per defensar que un camí públic sigui públic. A Campos per haver defensat Son Baco i Sa Ràpita.
En plena tamborinada econòmica, quan tothom (inclosos els sectors afectats) parlen d'excés de camps de golf i de places hoteleres i residencials, de saturació... el decodificador últim de la política mallorquina el marquen les polèmiques territorials (i el que hi ha darrera).
A Campos, el Batle ens acusa d'haver perjudicat el poble durant 30 anys, per haver-nos oposat a convertir-lo en Calvià-bis. Però ho sabia bé en pactar amb nosaltres... i ara no dimiteix. Joan Joan, el regidor del PSM que hagués estat un magnífic batle de Campos d'aquí dos mesos, pensa que la destitució s'explica més per Son Cadira que per Son Baco. Es veurà.
De moment, Tomeu Cifre, Joan Joan i Guillem Vidal ja no són en equips de govern. Joan Joan no serà batle de Campos. No és fàcil fer política ecologista a Mallorca.
Però... (tornant al símil del post anterior) als busos d'Alabama ja no hi ha discriminació racial. I sabem perquè.

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

1 2 3  SegŘent»