Toni Alorda

O el Govern reacciona o torna La Reacciˇ

tonialorda | 27 Abril, 2009 19:12

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La situació econòmica és difícil, la social, alarmant, amb dades espectaculars de persones sense feina. En aquest context, és injustificable que el Govern generi tantes notícies per crisis entre els socis.

El PSOE va acaparar les presidències, ara cal que les exerceixi. Antich no es pot instal·lar en la paràlisi i acceptar anar tirant amb provocacions permanents. La situació s’ha de resoldre, amb diàleg, amb seny, però sense renunciar a la fermesa, la que calgui. Només un exemple: el tren. Tenim un compromís polític d’obrir línies, hi ha una crisi punyent que agrairia obra pública d’immediat, i tenim un conveni de més de 400 milions d’euros. Certament s’haurà d’escoltar tothom i aportar garanties tècniques i ambientals, però, en haver de dar el sus, decidir. Sense enredar.

Les envestides d'UM contra l'estabilitat política són constants, el darrer episodi sobre el candidat europeu s'ha resolt in extremis però segueix viva l'esmena de Son Baco. Ja ho he dit, però cal repetir-ho: UM s’ha d’aclarir si vol continuar en el pacte subscrit i recompondre la situació, assumint els paràmetres que donen sentit a l’entesa; o presentar la ditxosa moció de censura i governar amb el PP: tenen els escons suficients, ja ho sabem, però no importa que ens ho recordin dia sí, dia també.

A tota aquesta col·lecció de crisis (hi podeu sumar la lingüística amb la croada del PP), el nacionalisme d’esquerres també hi ha aportat el seu granet amb una guerra absurda per participar en una candidatura electoral. Ja n'he parlat prou.

Mentrestant, sembla que puja l'abstenció i, el PP, el protagonista de la corrupció i els excessos, puja a les enquestes electorals. O reaccionam, o torna La Reacció.

 

Posted in General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

ERC veta el PSM a la coaliciˇ europea (resposta a Dani)

tonialorda | 24 Abril, 2009 17:01

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Hi ha misèries de la política que fa percebre a la gent que és una ocupació per a miserables. Els que creim en la política, en reivindicam no només la necessitat sinó la noblesa, però confés que hi ha ocasions que és difícil combatre la percepció popular i és molt bo de comprendre perquè i com s’ha congriat.

Però, centrem-nos, parlàvem d’europees: el PSM, un partit polític votat per un parell de milers de ciutadans de les Illes Balears, vol mobilitzar-se i demanar el vot per una coalició de partits a fi que un candidat d’ERC sigui elegit diputat al Parlament europeu (com que hi ha establerta una rotació, també ho seran un candidat del BNG, de Aralar i de Els Verds).

El PSM forma part amb tots aquests partits d’un partit europeu, ALE, que intenta ajuntar els esforços del nacionalisme progressista europeu, i comparteix grup parlamentari amb els verds. L’any passat, en el seu Congrés, el PSM va decidir apostar per aquesta candidatura i el mes de gener va remetre una carta a tots els socis per animar-los a concórrer junts.

Idò bé, ERC diu que no vol que el PSM s’integri en la coalició si no compleix un seguit de condicions... Però, si són del mateix partit europeu! Però si és perquè ERC tengui un diputat (i el PSM no en tendrà...)! És difícil no qualificar-ho com un fracàs del nacionalisme progressista, com un fracàs del nacionalisme polític. En el post anterior, Dani no ho veu així i resumeix els arguments d'ERC (comentari 9), en constestaré alguns (a més del que ja n'he dit més avall)...

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (36). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Europees. Reuniˇ a Madrid.

tonialorda | 15 Abril, 2009 19:39

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Torn de Madrid (era el lloc més adient?), d’una reunió de la candidatura d’esquerra nacionalista i verds a les eleccions europees. Em plau confirmar que va endavant i reuneix els partits de l’Aliança Lliure Europea i Verds: ERC, BNG, Aralar, CHA, EA, PSM, Entesa i la Confederació de Els Verds. És una bona notícia i voldríem que tengués molt de recorregut, més enllà d’unes eleccions europees. 

Parlàrem sobre un esborrany inicial i s'avançà considerablement. Tanmateix, hi ha els lògics conflictes en el repartiment d’espai i recursos, entre els diversos criteris, amb una dificultat addicional en el cas de vàries formacions sobre el mateix territori: Euskalherria i les Illes Balears.  

Aquí no hi ha hagut encara consens i pens que s'abusa de la idea de torçabraços en comptes de discrepàncies a resoldre entre socis que volen concórrer plegats. Hem de fer un esforç per remarcar l’atractiu d’aquesta candidatura en comptes de transmetre les diferències: destinam massa energies en aquesta mena de missatges i negociacions, sobre tot quan hi ha la intenció sincera de confluir en una sola candidatura. La nostra hi és, inequívoca. Però, com que aquest és el plantejament públic, vull sortir a camí d’alguns dels arguments esgrimits.

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (10). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

Receptes lingŘÝstiques del PP (article UH d'avui)

tonialorda | 11 Abril, 2009 20:35

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

La Consellera de Salut de Múrcia (PP) convida els metges de les Illes Balears que es neguin a entendre el català que se n’hi vagin. Un gentilesa que ens mostra la talla humana, i les poques feines, d’aquesta senyora. Trob interessant reparar en la convidada perquè, conscients com som que no és el mateix receptar que prendre, ens il·lustra prou sobre la posició real del PP. La Consellera murciana precisa: “sólo deben conocer correctamente la lengua castellana”. Vaja, vaja. Però l’únic requisit no havia de ser que curessin? Ah, idò no, resulta que, a Múrcia, els funcionaris han de sabre la llengua del país. I reparau en el “correctamente”, un detall.  

 

 (Segueix)

Posted in General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent