Toni Alorda

La responsabilitat polÝtica

tonialorda | 21 Marš, 2009 20:32

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

El festival de casos de corrupció duen mesos de protagonisme mediàtic. La reacció política per la regeneració, ha de ser proporcionada. Ja no basta estudiar cas per cas, la suma és sempre un ens distint de cada sumand i, com que la percepció social és del conjunt, és aquesta magnitud la que cal afrontar.

El gran argument contra la presa de decisions és el temps: tot passa i tot s'oblida, les notícies s'assassinen amb la seva successió ininterrompuda i, despietades, no deixen ni les despulles d'un cadàver (això sí roman i s'escampa l'aroma fètida de la putrefacció). D'esperar, d'enredar, se'n sol dir prudència, però, al punt al que hem arribat, només l'audàcia pot rescatar l'esperança (perdonau l'obamisme).

Se'ns recorda que una imputació no comporta culpabilitat, i és ben cert; la dimissió, tampoc.

Paradoxalment, els escàndols de la dreta afecten més l'electorat progressista que, fastiguejat de tanta corrupció, de tanta degradació, cerca còmode recer en la impol·luta abstenció. Pel juny hi ha eleccions, comptarem.  

Posted in General. Comentaris: (3). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent

una altra vegada UM, una altra vegada el territori

tonialorda | 15 Marš, 2009 17:50

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat twitter.com

Què vol UM presentant l'esmena sobre Son Baco? És difícil creure que només pretén fer un camp de golf amb vint-i-cinc edificis a Campos, com si fos una panacea, un projecte que el Consell ha declarat il·legal per afectar una àrea forestal (a més de tenir l'interès general caducat). És difícil creure que UM defensi que la solució per Campos en aquesta legislatura siguin projectes que ni tan sols formen part de l'acord de govern entre UM i Campos pel Canvi, en compliment dels quals, per cert, un militant del PSM serà el proper Batle de Campos.

Què pretén Nadal, trencar el pacte? Pactar amb el PP? Esser batle de Palma? Tornar al desenvolupisme de PP-UM? Què ve després de Son Baco? Si no sabem què volen, la resposta serà, a més de càndida, ineficaç. La qüestió, per tant, no és tant Son Baco, ni molt menys les compensacions a Campos, sinó què vol UM. En tot cas, l'elecció de Son Baco és d'alt voltage, és un atac tan directe a l'acord de govern, no només a la literalitat, sinó al seu esperit més pregon, que resulta indigerible i, per tant, molt mal de gestionar. O no ho han calibrat prou bé, o, és que en coneixen, i en cerquen, les conseqüències.

Si UM vol un pacte de govern estable, però no estan a pler amb les condicions actuals, n'hem de parlar i negociar fins trobar un acord on tothom hi guanyi (i el PSOE és qui més ho ha d'entendre), això sí, des de la serenitat, la lleialtat, la cooperació i la intel·ligència, no des de la provocació... i per fer polítiques alternatives a les del PP... Tant de bo fos així i fóssim capaços d'establir les bases d'una entesa de vàries legislatures.

Ara si el que volen (o el que necessiten) és seguir en el guió del desenvolupisme; o si Nadal s'obsedeix en mostrar cada dia la seva condició de frontissa, que "sempre guanya", amb uns o amb els altres; si pretén que li anem davant i darrere... Per  greu que ens sabi (i en el PSM ens en sabrà molt), la situació esdevé insostenible, perquè, per fer les polítiques del PP, és lògic que pactin amb el PP, com a mínim, en el PSM que no ens hi cerquin. 

No podem continuar dant corda en aquest mecanisme si volem evitar degradar encara més la imatge de l'activitat política (la de tots plegats). Cap dels partits integrants d'un pacte pot pretendre dur a terme al 100% les seves polítiques (cap), però tampoc pot assumir que se'l posi constantment entre l'espasa i la paret, d'estar al govern i veure executar polítiques contràries als seus postulats més estimats. Des de la intel·ligència i la lleialtat, s'han de sabre trobar escenaris satisfactoris per tothom, i no convertir les discrepàncies en tours de force insalvables (tant del gust de Miquel Nadal).

Per paga, la situació socioeconòmica no està per gaires juguesques. A tots ens toca estar-ne a l'altura.

Posted in General. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent